Kevyempi omenapiirakka-kokeilu





Viime aikoina on tullut herkuteltua huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. Tänään päätin kuitenkin hiukan hemmotella itseäni, ja omena-ajan kunniaksi teinkin omenapiirakkaa. Ajattelin samalla kokeilla, saisiko tästä herkusta tehtyä kevyempää versiota, ja kyllähän siitä sai. Sopiva ohje löytyi graham täysjyvävehnäjauho-pussin kyljestä:

Pellillinen omenapiirakkaa


4dl Graham täysjyvävehnäjauhoja
4dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2tl soodaa
2tl kanelia
2dl (fariini)sokeria
1dl (pullo)margariinia
5dl piimää
1 kananmuna

Päälle
n.5 isohkoa omenaa lohkoina
kanelia
fariinisokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää loput aineet ja sekoita. Levitä taikina leivinpaperille uuninpellille, ja lado päälle omenalohkot. Mausta kanelilla ja sokerilla. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n.30 minuuttia.

Minä korvasin sekä taikinassa että piirakan päällä olevat sokerit "karppisokerilla" eli kalorittomalla erytritolilla, (jota saa ihan marketista) ja näin sain piirakan vielä kevyemmäksi. Ja maku on kuitenkin oikein hyvä! Kaveriksi tuolle sopisi vaniljakastike, tai vaikkapa jäätelö, mutta minä jätin nyt nekin pois. Kaunis esillepano ja hyvä kuppi kahvia viereen kruunasivat nautinnon :-)

6 kommenttia

  1. varmasti hyvää!
    vai, että karppisokeriakin on...en ole kuullutkaan...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on ihan samannäköistä ja melkein makuistakin kuin tavallinen sokeri, mutta siinä ei ole ollenkaan hiilihydraattia eikä kaloreita eikä mitään. Sopii siis diabeetikoille ym myös :-)

      Poista
  2. Näyttääpä hyvälle. Pitkän aikaa on tehnyt mieli leipoa jotain herkkuja, vaan ei ole ehtinyt. Tuosta kalorittomasta sokerista en olekaan kuullut. Kuulostaa hyvälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin syksyllä kannattaa kyllä näitä omppuherkkuja tehdä, jotenkin ne vaan kuuluu tähän aikaan :-)

      Poista
  3. Mitenkäs se eroaa stevista? Onko siis yhtä luonnonmukaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sillai pikaisella opiskelulla ainakin suurin ero on se, että stevia on kasvi joka kasvaa vaan tuolla köyhemmissä maissa, kun taas erytritolia pystytään valmistamaan tärkkelyksestä teollisesti, vaikkakin sitä on luontaisena myös esim rypäleissä. Steviassa on enemmän sivumakua, ja sen annostelu on kai hiukan haastavampaa voimakkuuden takia, eikä sitä pysty käyttämään tavallisen sokerin tapaan. Erytritolin pitäisi olla myös hampaille harmittonta ja tosiaan maultaan neutraalimpi. Lisäksi se ei nosta verensokeria, kun taas stevialla makeutetuissa jutuissa on kai aina mukana myös jotakin muutakin makeuttajaa, usein hedelmäsokeria joka taas nostaa.

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!