Uusi ruokapöytä

vaneripöytä, diy

Pitkään odotettu, itse suunniteltu ruokapöytämme on vihdoin täällä! Olen aivan rakastunut, mikäli se on sallittu ilmaisu huonekalua kohtaan <3 Pöydän tarina on lyhykäisyydessään se, että tarvitsimme isomman pöydän, sellaisen johon mahtuu neljä tuolia rinnakkain per puoli. Kaupoista ei löytynyt tarpeeksi isoa, tai jos pöytälevy vielä olisikin ollut tarpeeksi pitkä, oli niissä jalat sijoitettu sisemmäs, jolloin tuoleja ei kuitenkaan mahtunutkaan pöydän jalkojen välille kuin kolme. Halusin jalat aivan pöydän kulmiin. Tai sitten vastaan tuli hinta, ne muutamat harvat mallit joita löytyi riittävän isoina, olivat todella hintavia. Eli, jos kaupasta ei löydy sopivaa tee(tä)ppä itse! 

Taitava isäpuoleni hitsasi minulle pöydän rungot kantikkaasta metalliputkesta toiveideni mukaan, ja runko on maalattu suhumaalilla mattamustaksi. Pöytälevyn tilasin puusepänverstaalta oikeaan mittaan sahattuna. Koska halusin levylle hieman enemmän paksuutta ulkonäkösyistä, liimattiin 18mm koivuvanerin alle vielä reunoille soirot 6mm vanerista, jolloin reuna näyttää paksummalta mutta pöydän paino ei suotta lisääntynyt paljoa. Lisäksi pöytälevy hiottiin ja lakattiin ruiskulla, jolloin pinnasta tuli tasainen ja helppohoitoinen. Pöydän koko on 240x90cm.Pöytä näkyy jo heti eteisestä ulko-ovelta asti, tai itseasiassa pihallekin, koska etuovemme on lasiovi. Sen värimaailma on sama kuin portaissamme, eli mustaa ja vaaleaa puuta. Olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen, se on aivan täydellinen! 

Nyt sitten jatkan täydellisten tuolien metsästystä, olen melkolailla kallistumassa nyt Vitran DSW-tuoleihin valkoisilla istuimilla ja mustalla jalustalla. Miltäs kuulostaa? :-) 


35 kommenttia

 1. Tosi upea! :) Alkoi heti tekeen mieli suostutella isäntä tekeen meillekin tällainen. ;D Meidän keittiö on aika pieni ja kaupasta on vaikea löytää sinne sopivan kapeaa pöytää. Nyt siellä on kiva kirppislöytöpöytä, mutta sen sivuille ei mahdu tarpeeksi väljästi kahta tuolia rinnan pöydän jalkojen väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiva jos sait inspiksen :-) Itse tekemällä saa ainakin juuri sellaisen kuin tarvii jos on vähän haasteellisempi tila tai erikoisemmat toiveet niinkuin meillä tuo koko.

   Poista
 2. Upea! Juuri jotain ton tyyppistä on myös meille tulossa. ;)

  VastaaPoista
 3. Vähänkö on hieno!
  Just toi jatkumo näköaloissa, sellaisesta meikä tykkää.
  Voitko yhtään paljastaa kustannusrakennetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kustannuksia tuli metalliosien materiaaleista, vanerista ja sen työstöstä sekä lakkauksesta. Hitsaustyöstä ei jouduttu maksamaan (isäpuoli teki). Yhteensä pöydän hinnaksi jäi alle kolmesataa, eli ihan murto-osa kaupan versioiden hinnasta :-)

   Poista
 4. Hieno!! Meillä suunnitelmissa samantyyppistä, jonka mies kätevänä käsistään toteuttaisi. Toinen vaihtoehto on vanerikansi Hayn pukkijaloilla, katsotaan mihin päädytään. Diy kunniaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin harkitsin alkuun tuota hayn pukkijalka-vaihtoehtoa, mutta siinäkin tuli vähän se eteen, että jalkojen pitäisi olla mahdollisimman lähellä levyn kulmia jotta neljä tuolia mahtuisi vierekkäin. Ja toinen syy miksi luovuin siitä oli se, että vanerilevyt on usein vähän kieroja, eli päädyimme tälläiseen malliin jossa levyn saa kiinni joka puolelta ja se pysyy suorana.
   Diy todellakin kunniaan, vaikka tällä kertaa en kovin paljon itse tehnytkään, vaan teetätin muilla :-D

   Poista
  2. Hyvä huomio tuo jalkojen asettuminen pöydän alle. Ehkäpä se itse tehty olis kuitenkin arvokkaampi :)

   Poista
 5. Hieno!!
  Mistä hankit metallit?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ne tuli isäpuoleni kautta, en itseasiassa tiedä :-D Kyseessä oli kuitenkin ihan perus metalliputki.

   Poista
 6. Onpa hyvän näköinen lopputulos, kannatti tosiaan nähdä vaiva ja teettää! Ja hyvin sopii tosiaan talon muuhun ilmeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin minustakin kannatti, varsinkin kun laajoista etsinnöistä huolimatta sopivaa ei vaan kaupoista löytynyt. Eli nyt saimme juuri sen näköisen ja kokoisen pöydän kuin halusimmekin :-)

   Poista
 7. No niin on hieno! Minun silmää hivelee juur tuollainen eleetön kauneus. Niitten retroisten värikylläisten lisäksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin! :-) Minulla on selkeästi täällä uudessa kodissa paljon "karumpi" linja, pitkään kestänyt retrokausi on kai siis hieman jäänyt taka-alalle ja nyt on tosiaan paljon pelkistetympää kaikki. Mutta ei tähän talon tyyliin niin sopisikaan joka paikkaa koristavat retrokukkakuosit :-D

   Poista
  2. Hieno pöytä! Kumarran 😂 ..mutta samassa kuvassa näkyy keittiön rullaverhot. Saako udella:Ootko löytäny jotain ikea kamaa vai maksanut mansikoita joistainnhienoista merkkikaihtimista? 😊

   Poista
  3. Hei Sonja, ja kiitoksia :-) Pöytä on tosiaan omasta mielestänikin onnistunut ja meille tosi sopiva. Rullaverhot ei ole ikeasta, vaan meillä tilattiin mitoilla kaikkiin isoihin ikkunoihin verhot. Noin isoihin ruutuihin on vaikea löytää sopivia valmiina mistään, saatikka kun olohuoneen ylempiin verhoihin halusimme moottorit.

   Poista
 8. Vau miten pitkä ja hieno pöytä. Dsw:t on nätit, mutta eivät oo hyvät istua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu! Olen käynyt noita tuoleja istumassa, ja minusta ne nimenomaan on mukavat! Makuasia, veikkaan :-)

   Poista
 9. Hei! Aivan valloittava pöytä! Mulla odottelee terassilla metallirunko pöytään, johon oli tarkoitus tehdä betoni kansi, mutta mies ei taida keretä tehdä sitä niin tuo vanerilevy vois olla hyvä idea.Mitä maalia käytit rungon maalaamiseen? voiko kysyä missä puusepällä teetit kannen? nuo ajattelemasi tuolit sopii piste I:n päälle kokonaisuuteen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitoksia! Runko on maalattu mattamustalla spraymaalilla. Kansilevy on sahautettu kotimme vieressa sijaitsevalla pajalla, mutta varmasti vastaava onnistuu missä tahasa missä on vaneria ja sen työstökoneet. Esimerkiksi Bauhauseissa on sahauspalvelut, ja ymmärtääkseni joissain K-raudoissakin. Tai sitten vaan joku läheltäsi löytyvä puupaja?

   Tuolit olisi tosiaan mieluisat, kunhan saadaan niiden rahoitus vielä järjestettyä :-D

   Poista
 10. Hei, tämän päivän Hesarista bongasin jutun blogistasi. Lehdessä olleessa kuvassakin näkyvät ruokapöydän yllä olevat kolme valaisinta. Ne koukuttivat ja ovat todella siistit! Minkä merkkiset ovat ja mistä olet ne hommannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, lamput on ostettu Clas Ohlsonilta ja ovat ihan perus lampunjohdot joissa on vain iso polttimo :-)

   Poista
 11. Moi Lyde. Miten paksua toi pöydän runkometalli on? Ja meneekö pöydän keskellä jotain poikkitukea? Onko vaneri kiinnitetty jollain? Ruuveilla vai liimalla? Plagiointi mielessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatkohan materiaalin vahvuutta, vaiko putken leveyttä? Jalat on halkaisijaltaan 50mm (yläreuna vähän kapeampi, että nurkat sai siisteiksi), mutta paksuutta en nyt muista, olisikohan pari milliä? Keskellä on yksi poikkituki, ja kansi on kiinni ruuveilla. Runkoon on tehty senkatut reijät ruuveille. Mielenkiintoista nähdä teidän versio :-)

   Poista
 12. Hei. Onko pöydän kansi kestänyt ja pysynyt suorana? Onko lakkaus estänyt pinnan kellastumisen? Hieno on pöytä :) Harkinnassa vanerikantinen pöytä myös itselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on kestänyt ihan hyvin ja suorana, se on joka puolelta ruuvattu runkoon kiinni eli ei pääse vääntymään. Pinta on aavistuksen tummempi kuin uutena, lakka on ihan kirkas eikä siinä ole mitään pigmenttiä mukana. Emme lakalla tavoitelleetkaan tummumisen estoa, vaan pinnan helppohoitoisuutta ennemmin. Siitä vaan vaneripöytää tekemään! :-)

   Poista
 13. Heippa. Kiva pöytä ryhmä teillä ja uusien tuolien kans nyt vielä kivempi. Onko pöydän pinta pysynyt hyvänä, tuleeko helposti koloja tai naarmuja? Meillä myös samankokoinen pöytätulossa ja mietimme uskallammeko ottaa pelkän koivuvanerin jonka itse maalaisimme vai iki-levy.. ikilevyssä hirvittää sen hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitoksia! Pöydän pinnassa on tosiaan sellainen "teollinen" lakkapinta, ja se on pysynyt hyvänä kyllä. Toki joku on saanut hakattua haarukalla pieniä reikiä lakkapintaan, mutta muutoin pinta käyttäytyy ihan kuin mikä tahansa lakattu pöytäpinta :-) Kotioloissa ei ehkä ihan vastaavaa pintaa saa aikaiseksi, mutta uskon että oikealla maalillakin saa kestävän pinnan aikaiseksi!

   Poista
 14. Hei. Muistatko maalauksen toteutusta? Mikä pohjamaali ja pinta, montako kerrosta? Onko pinta kestänyt lapsiperheen käytössä. Hieno on pöytä! Samantyylinen runko suunnitelmissa. Maalaus pitäisi tehdä spraylla, kun ruiskuvehkeitä ei ole saatavilla.

  VastaaPoista
 15. Hei. Hieno pöytä! Suunnitelmissa samantyylinen runko. Maalauksesta kysymys: Onko maalipinta kestänyt lapsiperheen käytössä? Itsellä ei ole ruiskuvehkeitä saatavilla, joten spraylla pitäisi suhuutella. Muistatko maalityyppiä tai merkkiä, jolla maalasitte? Pohjamaalaus ja pari kerrosta pintamaalia ilmeisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei! Runko on spraymaalilla maalattu, mutta merkkiä en nyt osaa sanoa kun homman hoisi isäpuoleni. Nuorimmaiset on saaneet maaliin vähän naarmuja kun ovat haarukalla raaputtaneet, mutta ajatus on, että suhautetaan niihin kohtiin uudet maalit siinä vaiheessa kun nuo pienimmät alkaa olla vähän isompia :-)

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!