Keramiikkayritelmiä


Eilen sain tuotua taas muutaman valmistuneen keramiikkatyön kotiin. Kun edellisellä kerralla on lasittanut jotakin, ei malttaisi odottaa seuraavaan viikkoon että näkee lopputuloksen! Muovailuvaiheessa pystyy itsekin jo näkemään miltä lopputulos näyttää, mutta lasituksen kanssa tulee lähes poikkeuksetta yllätyksiä. Ja kuten "lentävä lauseeni" kertoo, niin hyvää työtä ei olekaan, etteikö sitä saisi pilattua lasituksella...

Tämä pieni jalallinen tassi onnistui ihan odotusten mukaan, tein tämän työn tietäen jo tekovaiheessa minkä lasituksen siihen aion laittaa. Tuli nyt siis testattua tuo kermakristallilasite, ja siitä tuli oikein kiva. Se sopii tosin ainoastaan laakeisiin pintoihin, koska valuu voimakkaasti. Tuohon työhön kuitenkin ihan passeli!Hammasharjateline ei sitten onnistunutkaan niin hyvin. Muovailussa ei ole muuten vikaa, paitsi että reijistä tuli liian pienet, eikä niihin mahdu nuo nykyisen muodin mukaiset mötikkävartiset hammasharjat. Sähköharjan varret vielä mahtuisi, mutta ne jäävät hassusti roikkumaan siitä harjaksestaan, eli uppoavat liian syvälle. Lasituskin meni ihan metsään. Toivoin valkoisen olevan ihan umpivalkoinen, mutta tuo on siitä kaukana. Vihreään taas tuli liikaa paksuutta, ja se oli kuplinut paikoin pahastikin. No, ehkä tälle vielä joku käyttötarkoitus keksitään? Verkonpaino?


Lisäksi tein muutaman posliiniriipuksen. Näissäkään ei lasitus onnistunut, kuvion piti tulla tummempana esiin siihen sivellyn rautaoksidin ansiosta, mutta toisin kävi. Kuvio valui, ja riipusten muotokin meni alaosasta rumaksi valuneen lasitteen vuoksi. Yksi meni rikkikin. Näihin oli tarkoitus hankkia pienet hopeiset ripustusrenkaat ja nahkaremmi, mutta ei taida olla vaivan arvoista.


Yksi kolmesta kuitenkin oli ihan onnistunut, eli ei kai se niin huono onnistumisprosentti olekaan? Ja tekeminenhän tässä on tärkeintä, onneksi näistä ei tarvitse saada elantoaan :-)

7 kommenttia

 1. Harmaasta lautasesta tuli kyllä hiRRv-veen nätti! Pidä siinä hammasharjamukissa kesällä kukkia niin, että tökkään kukan (voikukka/kissankello/orvokki/päivänkakkara) per reikä. Tulee varmasti ovela =o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä idea! Pitäis vaan joku vesisyteemi kehittää, kun tuo on pohjasta auki. Mutta jos koko höskän laittais johonkin lautaselle ja siihen vettä..? Harmaa lautanen ei itseasiassa ole edes kovin harmaa, laiskuuksissani en jaksanut alkaa muokkaamaan noita kuvien värejä paremmin totuutta vastaaviksi. Tälläisessä hämärässä kun kuvaa niin vääristyy aikalailla, mutta siitä on harmaata vain nuo "kristallit" ja keskiosa on sellainen kermanvärinen, kellertävän vaalea. Tuosta voisi tehdä vaikka toisenkin version, jossa olisi korkeampi jalusta. Tosin jalka pitäisi sitten lasittaa eri lasitteella. Hmm. Mietinnässä on :-)

   Poista
 2. Ihana tuo lautanen, todella onnistunut! Minä luovuin keramiikkaharrastuksestani juuri tuon lasituspettymyksen takia: muuten hyvät työt tulivat kotiin milloin kakanvärisenä tai muuten vaan valuneena tai kuplineena... Pahin oli laattamallisto, jonka piti tulla meidän kodinhoitohuoneeseen, mutta jonka nähdessään ukko tokaisi lakonisesti, että "jaahas, märkärupi" ;D Nostan hattua kärsivällisyydellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vaan, kyllähän sitä tosiaan sokea kanakin joskus löytää jyvän. Ja tuurilla ne laivatkin seilaa jne... ;-) Aika arpapeliä tuntuu joskus olevan, mutta kyllä mä silti uskon että kaikista erehdyksistä voi oppia, jos ei muuta niin käyttää sitten aina niitä samoja hyviksi havaittuja lasitteita jos ei muu auta. Mä olen tätä harjoitellut jo vuosia, tosin kun aloitin keramiikan uudestaan monen vuoden taon jälkeen eri paikassa kuin ennen, pitää tavallaan kaikki kokeilla uudestaan kantapään kautta. Aikanaan edellisessä paikassa oli jo päässyt vähän jyvälle niistä siellä käytetyistä aineista mutta nyt on taas paljon uutta.

   Poista
 3. Laita harjatelineeseen vettä ja katkaistu tulppaani joka reikään pystyyn =D Mulla on myös noita lusikoita, niillä on niin hyvä syödä, aina kirppiksellä tulee niitä etsittyä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kukkaidea on kyllä hyvä. Pitää nyt alkaa katselemaan sillä silmällä meidän pieniä lautasia, että mistä saisi siihen sopivan tassin. Tai sitten pitää tehdä sellainen siellä kurssilla... Hammasharja on tosiaan pohjasta auki niinkuin tuossa ylempänä jo sanoinkin, eli ihan tuollaisenaan se ei kukille käy. Mietitään :-)

   Poista
  2. Niin siis tietenkin hammasharjateline, eikä pelkkä hammasharja...

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!