Nyt voin sanoa ihan käsi sydämellä, että tein eilen maailman parasta ruokaa. Tai ainakin parasta mitä olen itse koskaan valmistanut. Takapihalla kesällä näyttävästi kukkineet maa-artisokat pääsivät sopaksi, ja en nyt keksi riittävästi ylistyssanoja kuvaamaan kuinka hyvää siitä tuli. Teki mieli nuolla kattilakin.
Käytin tälläisiä määriä:
n.1300g maa-artisokkaa (punnittu ennen kuorimista)
n.600g jauhoista perunaa
öljyä
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1,4l kasvislientä
6dl kermaa
suolaa ja valkopippuria
1. Kuori artisokat ja perunat. Pilko ne pienemmiksi, ja lisää artisokat sitämukaa kylmään veteen jotteivat ne tummu. Silppua myös sipuli ja valkosipuli.
2. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää artisokat ja pyörittele hetki. Lisää kasvisliemi ja perunat.
3. Keitä kasvikset kypsiksi, noin 15min. Soseuta. Lisää joukkoon osa kermoista ja kaada seos siivilän läpi niin saat koostumuksesta vielä samettisemman.
4. Lisää loput kermat ja mausta. Kuumenna.
Osan nesteestä olisi voinut korvata valkoviinilläkin, mutta toimi tämä myös näin oikein hyvin. Tuosta tuli aika iso satsi, me syötiin soppaa vielä vähän seuraavana päivänäkin pienet annokset, mutta enemmänkin olisin jaksanut! Tuli todettua muuten että tätä ruokaa ei kannata alkaa tekemään isolle porukalle siinä vaiheessa kun lapset jo kiukuttelevat puntissa kiinni nälkäisinä. Kuoriminen oli melko aikaavievää puuhaa... Mutta muuta huonoa en sano, voisin syödä tuota vaikka joka ikinen päivä. Onneksi mukuloita on vielä kasvimaalla reilusti! :-)
Lopuksi vielä pari tunnelmapalaa läheiseltä hautuumaalta jossa kävin iltakävelyllä. Voi että oli kaunista!
3. Keitä kasvikset kypsiksi, noin 15min. Soseuta. Lisää joukkoon osa kermoista ja kaada seos siivilän läpi niin saat koostumuksesta vielä samettisemman.
4. Lisää loput kermat ja mausta. Kuumenna.
Osan nesteestä olisi voinut korvata valkoviinilläkin, mutta toimi tämä myös näin oikein hyvin. Tuosta tuli aika iso satsi, me syötiin soppaa vielä vähän seuraavana päivänäkin pienet annokset, mutta enemmänkin olisin jaksanut! Tuli todettua muuten että tätä ruokaa ei kannata alkaa tekemään isolle porukalle siinä vaiheessa kun lapset jo kiukuttelevat puntissa kiinni nälkäisinä. Kuoriminen oli melko aikaavievää puuhaa... Mutta muuta huonoa en sano, voisin syödä tuota vaikka joka ikinen päivä. Onneksi mukuloita on vielä kasvimaalla reilusti! :-)
Lopuksi vielä pari tunnelmapalaa läheiseltä hautuumaalta jossa kävin iltakävelyllä. Voi että oli kaunista!
Oi nam nam nam! Mun suosikkikeittoa :)
VastaaPoistaMä laitan yleensä mukaan myös vähän muskottipähkinää. Slurps.
Sitä tuolla monissa ohjeissa sanottiinkin että vois käyttää, mulla oli vaan se päässy loppumaan :-) Mut nyt sitä on, eli seuraavaan soppaan vois koettaa!
PoistaKannattaa :) Niin ja testaa myös maa-artisokkarisotto. Nyt en muista mistä sen ohjeen nappasin (en jostain syystä kuvannut sitä ruokablogiin ollenkaan) mut siihen tuli päälle pannulla rapeaksi paahdettuja chirizosuikaleita.
PoistaHyvä, kun muistutit! Täällä on ollut niin sateista, että ulkoilut on jääneet ja maa-artisokat miltei unohtuneet. Tosin voihan ne kaivaa maasta keväälläkin. Meilläkin tykätään maa-artisokkakeitosta, mutta mun mielestä sen huono puoli on ilmavaivat...
VastaaPoistaJuu kyllähän nuo tosiaan säilyy keväällekin. Ilmaongelma kyllä laitettiin merkille täälläkin, mutta se on pieni hinta kun on niiiin hyvää ruokaa muuten :-)
Poista