Terassiin upotettu kukkapenkki


Tänä kesänä pihatöissä puuhatessa olen katsellut kasveja ja tekemiäni piharatkaisuja vähän uusin silmin. Mielessä pyörii jo usein uuden pihan suunnitelmat, ja olen monesti löytänyt itseni pohtimasta aihetta mitä ideoita haluan täältä mukaan. Kun nettirautakauppa www.taloon.com kutsui minut osallistumaan blogikilpailuun aiheella Pihaniksit, ei ollut vaikea nimetä suosikkiniksiäni, koska tämän pihan ideoista yksi on selkeästi yli muiden. Tuo rakennusten väliseen terassiin upotettu kukkapenkki on nimittäin mielestäni erittäin onnistunut!


Terassia rakentaessa tehtiin siis runkoon aukko, johon rakennettiin puurunkoinen syvä laatikko. Syvyys taisi olla 80cm mikäli oikein muistan :-) Laatikko vuorattiin puunsuojalla käsitellyllä vanerilla ja lisäksi sen sisäpintoihin laitettiin styroks-levyt suojaamaan talven kylmyydeltä. Laatikkohan on siis terassin alapuolella kyljistään paljaana pakkaselle, ja näin halusin estää ettei kasvien juurakot jäädy aivan läpi.


Vertailun vuoksi hieman alkutilannetta ja nykypäivää. Muutama vuosi siihen meni, mutta nyt rehevä piippuköynnös kipuaa pitkin ritilöitä ja pergolaa aivan kuten olin haaveillutkin! Ritilöinä ovat valmiit ristikot rautakaupasta, jotka vain maalattiin varaston seinän maalilla niiden häivyttämiseksi sopivasti taustalle. Vasemmassa kuvassa puuttu vielä seinästä alin paneli, sekä kukkapenkistä korotettu reuna. Nykyään reunaa ei taas meinaa näkyä kesäisin ollenkaan koska kuunliljat ovat jo melko rehevät. Aikaisia keväitä varten penkkiin on istutettu myös narsissin sipuleita, jottei penkki olisi niin aution näköinen ennenkuin kuunliljat kasvavat ja köynnökseen tulevat lehdet.  En osaa edes kuvitella tuota pergolaamme ilman köynnöstä, niin paljon se tuo tilaan viihtyisyyttä! Köynnös on lisäksi suoraan olohuoneen ikkunan edessä, ja ajatuksena oli tuoda näin myös sisälle vihreyttä ja pehmeyttä. Lisäksi rakentamisen aikaan minulla oli sisustuksessa "vihreä kausi", ja mielestäni vihreä seinä mätsäsi paremmin sisustukseen kuin punainen :-D Samanlaisen upotetun penkin voisi toki totetuttaa myös keskemmälle terassia, mikäli tuollaista seinän vierustaa ei ole käytettävissä.

Kokonaisuutena olen ollut pihaamme todella tyytyväinen, mielestäni sen suunnittelu ja toteutus onnistuivat yllättävän hyvin näin amatööri-puutarhaharrastajan tiedoilla ja taidoilla. Ja toisaalta monta hyvää oppia on saatu seuraavaakin pihaa silmällä pitäen. Tässä pihassa olen jäänyt kaipaamaan oikeastaan vain leikkimökkiä sekä kasvihuonetta. Ne oli tarkoitus yhdistää molemmat samaan Kekkilän vihervajan avulla niin että toinen pää on leikkimökki, ja toinen kasvihuone. Valitettavasti tila ja budjetti loppuivat kuitenkin vähän kesken :-D Jospa ne saisi mahdutettua kuitenkin sinne seuraavaan pihaan?

Tämä kirjoitus osallistuu taloon.com:in järjestämään blogikilpailuun. Kilpailun sivuilla www.pihaniksit.fi. voi käydä äänestämässä omaa suosikkiniksiään (toki mielellään myös minua ;-) ja samalla voit osallistua arvontaan jossa palkintona 500e edestä piha-tai puutarhatarvikkeita www.taloon.com:sta. 

6 kommenttia

 1. Kiva idea...:) Ja vielä lemppareita, kuunliljoja..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on noita kuunliljoja vähän joka paikassa, ne on kivoja kun voi vaikka sukulaisilta nappaista pienen palan koska ovat niin helppoja jakaa :-)

   Poista
 2. Ai vitsit kun kiva tuo seinällä menevä köynnöskasvi. Kuunliljat täälläkin suosiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on tosiaan piippuköynnös, tykkään itsekin tosi paljon!

   Poista
 3. Meilläkin on punaisella seinämällä valkoinen terassi. =)
  Kaunista. =)

  VastaaPoista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!