Liian korkea lyyraviikuna?


Tänään huomasin, että a) lyyraviikunan mielestä on kevät, ja b) meillä on ongelma. Ongelma siksi, että lyyraviikuna on kasvanut yli normaalikorkuisen huonekorkeutemme, joka sekin on toki jo suhteellisen korkea eli 260cm. Vielä kun aukeamattomat lehtinuput aukeavat, tulee helposti puoli metriä lisää korkeutta. Nyt lyyraa ei voi oikein enää siirrellä olohuoneesta minnekään. En toki kasveja siirtele muutenkaan paljoa, mutta mielessäni on ollut viime aikoina paljonkin käytännön pulmia mitä tuleva tilaipäiskotiin muuttaminen tuo tullessaan. Yksi suurimmista ratkaisemattomista asioista on juuri nämä minun kasvit. 

Kun myymme talon joskus tuossa keväämmällä, on edessä muutto vuokralle noin vuodeksi. En toki sano ettei se ole mahdollista, mutta aika epätodennäköistä on että saisimme vuokra-asunnon jossa on paljon ikkunoita ja tosi korkea huonekorkeus. Mitä siis teen kasveilleni? En haluaisi niistä luopuakaan, mutta jos asunto on pieni, ne ei välttämättä oikein mahdu sinne, ja voivat vähentyneen valon vuoksi heittää henkensä. Ja sitten on vielä nämä hujopit, lyyraviikuna ja vanha kirjovehka jotka molemmat ovat jo lähemmäs kolmen metrin korkuisia! Kirjovehkasta olen jo päättänyt katkaista pisimmän varren, mutta kuinka paljon tätä lyyraa raaskii pienentää? Kertaalleenhan katkaisinkin tämän jo vuosi sitten keväällä haaromisen toivossa, mutta tuo kasvoi takaisin samalaisena tolppana kuin ennenkin :-D

Tuosta lyyraviikunan lyhentämisestä voit lukea lisää tästä postauksesta:
https://talostakoti.blogspot.com/2019/03/lyyraviikunan-lyhentaminen.html


lyyraviikuna

lyyraviikuna talostakoti sisustus

Onko kenelläkään kokemusta, voisiko esimerkiksi joku kukkakauppa ottaa tuon hoitoonsa? Siinähän olisi muuten ihan hyvä liikeideakin jollekulle, viherkasvien hoitola! Ihmiset kuitenkin reissaa, muuttaa työkomennuksille ulkomaille, ja muuttaa tilapäisiin asuntoihin raksojen ajaksi. Jonnekin nuo isot olisi siksi aikaa saatava, ja miksei tietysti pienemmätkin kasvit.

Jos hoitopaikka löytyisi tulee vielä pulmaksi kuljetus. Vein tuon oman lyyrani viime keväänä messuosastoni somisteeksi, ja jo siinä todettiin että se ei mahdu mihinkään autoon pystyyn. Ehkä ihan isoon rekkaan olisi mahtunut, mutta sellaista ei lähipiiristä löytynyt. Ystävän jättimäinen Sprinter-keikkabussikin oli liian matala, mutta sillä tuo vietiin tuettuna viistosti kumoon. Olipahan reissu :-D 
Ehkä siis kuljetuskin huomioiden on vaan pakko myöntyä katkomaan tuo matalammaksi ennen muuttoa, ja toivoa että kasvi ei siitä ja mahdollisesta valon vähenemisestä suutu ja heitä henkeään.

Onko teillä muilla tosi suuria viherkasveja, tai vinkkejä niiden kanssa muuttamiseen ja kuljetukseen?

Oikein mukavaa viikon jatkoa!
4 kommenttia

 1. Jotkin kukat puhkeavat kukkimaan, kun niiden olosuhteet muuttuvat. Esimerkiksi rönsylilja, joka melko sitkeä kasvi on muutenkin, kukki hurjasti kun kesän lämmöstä ja valosta vaihtui syksyyn ja kesämökkimme ikkunan vierellä lämpö lähti laskemaan.
  Onpa komea lyyraviikuna! Huonekasvien paikkoja suositellaan hieman siirrettävän, tai vaihdettavan keskenään tietenkin kunkin lajin kasvuolosuhteet huomioiden, ja kasvien kääntäminenkin on suositeltavaa, jotta tarpeellinen valon määrä pääsee tasaisesti kasvin käyttöön. Jos uudessa asunnossanne tulee kysymys valon riittävyydessä, ihan kirkkaat kodin valotkin kelpaavat lisävoimaa antamaan, esim loisteputkimaiset kirkkaat leditkin. Eikä tarvitse olla kallis kasvilamppu.
  Voimia muuttohommiin ja onnea lyyran kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos vinkeistä! Tässä kodissa on ollut niin paljon valoa, että tuo kasvivalojen käyttö ei ole ollut minulle tuttua. Täytyy tutustua aiheeseen tarkemmin, se voisi kyllä olla apuna kun pakostikin kasvini joutuvat sopeutumaan vähän vähempään valoon muuton myötä.

   Poista
 2. Hei, äitini vei liian isoksi kasvaneita viherkasveja paikalliseen vanhusten hoitopaikkaan. Ehkä myös kirjastot tms. voivat ottaa väliaikaisestikin. Kannattaa ainakin kysyä. Sinun lyyraviikunasi kun ei vie edes paljon lattiatilaa. Minulla on 35-vuotias limoviikuna ja sekin on muuttanut onnistuneesti huoneen korkuisena kolme kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Olen miettinytkin että kysyisin paikallisesta kukkakaupasta ottaisivatko tuon hoitoon. Toisaalta sijoituspaikkaa isompi ongelma on kuljetus, nuo ei katkomatta mahdu mihinkään autoon, pakettiautotkaan eivät ole noin korkeita. Isoa rekkaa ei nyt tähän hätään ole käytössä :-D

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!