DIY terassipöytä


Meiltä on puuttunut alusta asti kunnollinen terassin pöytä. Viime kesäisiin rippijuhliin haalittiin tilapäinen pöytä, mutta se alkoi olla jo kunnoltaan avun ulottumattomissa, joten aloin katselemaan uusia sillä silmällä. Ihan kivoja mustia ja kantikkaita löytyikin, mutta se hinta. Sanotaanko nyt näin, että tällä hetkellä menoja on muitakin, ja pöytään ei olisi millään liiennyt useampaa satasta. Samoihin aikoihin varastotyömaa eteni, ja saimme vihdoin purettua sitä ympäröineen puiset rakennustelineet. Ja siitä se ajatus sitten...


Lähtötilanne oli siis raksan jämäpuut. Kansilevyyn puu saatiin sieltä rakennustelineiltä tulleista 20cm leveistä ja 5cm paksuista lankuista. Tulevan pöydän kannelta käsin on siis rakennettu ja maalattu varasto. Työn tunne välittyköön jokaiseen rentoutushetkeen pöydän äärellä, heh :-D Puusta sahattiin viisi 220cm pätkää. 


Jaloiksi pöytään löytyi talofirman jäljiltä 14x14cm kokoisen tolpan pätkiä, joita olemme hillonneet pihalla pressun alla ajatuksella, että "näistähän voisi tehdä jotain". Aluksi niistä oli tulossa hiekkalaatikko ja vaikka mitä, mutta nyt osa tolpista päätyi pöydän jaloiksi. Vielä niitä jäikin... Tolppa on samaa kuin yllä olevassa kuvassa näkyvä musta talon tukitolppa/mikälie (joka ei todellakaan kuulunut alkuperäiseen arkkitehtisuunnitelmaan, mutta joka oli sinne muka pakko laittaa. En usko vieläkään, pöh). Jaloista tehtiin 70cm pitkät.  Jalkojen väliin tarvittiin puut joihin kannen puut kiinnitettäisiin, ja siihen käytettiin talon sisällä olleista tilapäisistä raksaportaista säästettyjä askelmia, ne vain kavennettiin jalkojen kanssa saman levyisiksi, ja pituutta näillä on myös 70cm. Tälläinenkin pieni porrastarina pöytään lisäksi! Kun kansilaudat oli ruuvattu tukipuihin, jalat kiinnitettiin pöytään kulmaraudoilla. Ne taas oli jääneet yli varaston kattotuolien kiinnityksestä, kun kulmarautoja tuli jostakin syystä tuplamäärä. 


Kas näin, pöytä alkaa jo hahmottua! Olin hionut kevyesti kaikki osat ja käsitellyt ne puunsuojapohjusteella jo ennen kasaamista, ja annoin sen kuivua seuraavaan päivään. Kahtena seuraavana päivänä maalasin pöydän, ensimmäisen kerroksen hieman ohennetulla maalilla, ja pintakerroksen ohentamattomalla. Maalina käytin varaston maalauksesta jäänyttä mustaa ulkomaalia.
Pöytä näkyy hauskasti myös sisään työhuoneeseen, kun tässä parhaillaan koneella naputtelen (joo ikkunan voisi kyllä pestä) :-)


Olen pöytään todella tyytyväinen, vaikka siitepöly tuntuu mustalla pinnalla näkyvänkin aika hyvin. Ulkonäkö miellyttää, koon sai määritellä itse, ja mikä parasta, pöytään meni tasan nolla euroa, koska kaikki tarvikkeet meillä oli valmiina! 

Jos inspis iski, ja haluat lähteä tekemään itse pöytää, löytyy näitä diy-terassipöytiä muualtakin netin syövereistä. Ideoita voi hakea ainakin Esmeraldas-blogissa täällä (kliksis), Valkoisen Harmajan raksajämäpöytä vilahtaa täällä, Villa Ilonassa tehty pöytä näkyy täällä, ja vähän eri materiaaleista tehty betonipöytä täällä, form follows function-blogissa. 

Ihanaa kesäpäivää kaikille, minä otan kupposen kahvia ja menenkin tuonne ulos istumaan uuden pöydän ääreen :-)

33 kommenttia

 1. Onpas upea ja sopii hyvin terassille. Tuo teidän koti ja talo on vaan niin kertakaikkisen kaunis :) / Jani, Kaikki Paketissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jani :-) Minustakin tuntuu että pöytä sopii tuonne hyvin, ja nyt tuo hölmö tolppakaan ei ole enää niin irrallisen näköinen kun pöytä on sille ikäänkuin parina :-D

   Poista
 2. Vaude! Täytyykin laittaa korvan taakse, jos sitä mökille taiteilisi itse pöydän. Ja kiitos selkeistä kuvista, näistä pystyn selittämään miehellekin, että mitä tulee mihinkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, siitä vaan pöydän tekoon :-) Minä en malttanut odotella että mies innostuisi projektista, niin tein pöydän itse. Suosittelen, niin nopeammin tulee valmista :-D

   Poista
 3. 😄 Sama postausidea oli muhimassa!
  Verkkokaupoista olen katsellut uutta pöytää (väh. 200cm), mutta aika suokaisen hintaisia tuolien kanssa. Pitääpä käydä katsomassa, mitä raksaläjästä löytyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raksaläjissä muhii yllättävän paljon potentiaalia, kun osaa vain katsoa sillä silmällä :-)

   Poista
 4. Oi, että on upea pöytä! Tyylukäs, tukeva ja sopivan iso. Ja sopii kyllä niin hyvin kokonaisuuteen. Omat raksaläjät alko yllättäen kiinnostaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan raksaläjien kimppuun! Vähän maalia päälle, niin kummasti muuttuu ilme :-D

   Poista
 5. Uuh, hieno! Sopii komeasti teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän pienihän tuo meille on, kun ei kaikki mahduta yhtäaikaa :-D No päihin voi laittaa vielä jakkarat jos innostutaan kaikki tuossa vaikka syömään. Kivointa on kuitenkin että taas on yksi "pitäis tehä"-juttu pois tekemättömien listalta!

   Poista
 6. Wau! :D Tulipas siitä upea! Tyykkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minustakin oikein kelpo pöytä, ainakin noin niinkuin "jätteistä" tehdyksi :-D

   Poista
 7. Tosi hieno pöytä ja kaunis koti teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Koti on kyllä mieluinen meillekin :-)

   Poista
 8. Onpa hieno pöytä ja oiva postaus! Pistetään korvan taakse muhimaan täälläkin ;)

  VastaaPoista
 9. Upea pöytä :) ja Täytyypä täälläkin katsella mitä käyttökelpoista pressujen alta löytyy.. Upeat on myös noi teidän betoniset istutusaltaat, mistä ne olikaan hankittu?

  VastaaPoista
 10. Upea!! Mä niin haaveilen, että tekisin meille uuden ruokapöydän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sultahan käy lampunrakennukset ja kaikki, rohkeesti vaan pöytäprojektin kimppuun :-)

   Poista
 11. Komea tuli. On se vaan niin, että kun vain uskaltaa aloittaa, saa enemmän kuin uskalsi odottaakaan :)
  Upeat nuo istutuslaatikot. Onko niistä juttua jossain enemmänkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aloittaminen on usein se isoin askel. Tai minulla myös ajan puute, mutta nyt onneksi löytyi sen verran aikaa että pääsin pöydän tekoon :-) Betonialtaista on juttua viime kesältä täällä.

   Poista
 12. Hieno tuli! Pöydän suuntaa katselin, miltähän näyttäisi jos "rikkoisi" samansuuntaisuuden mm. seinä- ja lattialutojen kanssa ja pöytä olisi toisinpäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Pöydän suuntaa mietittiin, ja toisinkin päin se on toki mahdollista laittaa. Pitää ehkä joskus kokeilla, pöytä on vaan tosi painava siirrellä :-D

   Poista
 13. Upea pöytä teillä! Täällä on vähän samanlaisia suunnitelmia, mutta toteutusta ei ole vielä näkynyt :) uusi pöytä terassille olisi tänä kesänä saatava... Taidampa esitellä nämä sinun kuvat miehelleni ja toivoa parasta, että hän innostuisi vähän minua toteutuksessa auttamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva jos postauksesta on apua ja inspistä :-) Meillä naapuritkin innostuivat tekemään pöydän meidän pöydän inspiroimana :-D

   Poista
 14. Saako kysyä millä sävyllä(ja aineella) nuo tehosteet on käsitelty? Meillä talo sokkelivaiheessa ja mustaksi tulee pääväriltään ja sitten puunväriset smyygit ja räystäsaluslaudat.. Sävyjä vaan niin monia! Hankala päättää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatkohan tehosteilla nyt talon keltaisia osia? Vai mustia? Molemmat on maalattu Ultra Classicilla, keltaisen sävy on NCS 2040-Y20R ja mustien RR33

   Poista
 15. Löysin ohjeesi. Kiitos. Se on selkeästi tehty ja simppeli. Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mukavia hetkiä terassipöydän ääressä :-)

   Poista
 16. Vau, hieno ja yksinkertainen pöytä. Meillä hakusessa hieman industriaalisempi tyyli joten olenkin miettinyt että voisin kokeilla tehdä pöydän huonekaluputkista, niistä neliön mallisista. Jalat niistä ja levy päälle. Saa nähdä, josko tämä toteutuu.
  http://verkkokauppa.lapinmetallikierratys.fi/tuote-osasto/huonekaluputki-nelio/

  VastaaPoista
 17. Hieno pöytä! Mites nuo jalat...Onko nuo millään muulla kiinni kuin kulmaraudoilla ja heiluuko kovin paljon kun ei tukea näytä olevan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, ja kiva kun löysit tän ikivanhan postauksen. Jalat oli tosiaan vaan kulmaraudoilla, mutta kun olivat niin leveät niin eivät päässeet heilumaan. Olisihan ne voinut tarvittaessa ruuvata vielä pöydän päältäkin, mutta en estetiikan takia halunnut sitä tehdä :-D Hyvin toimi noinkin pöytä monta vuotta meillä, ja nykyään ilmeisesti vielä talon uusillakin omistajilla joille pöytä jäi.

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!