Uuden kodin sävyt ja värikoodit

 Kaupallinen yhteistyö: Teknos 
Uuden kodin muuttotarkastus pidettiin pari päivää sitten, ja niin vain kävi että tämäkin pitkä projekti alkaa olla kohta paketissa. Ensi viikonloppuna on edessä muutto! Uskomattomalta tuntuu. Lähes kaksi vuotta sitten kun raivasimme tonttia kaiket viikonloput ja raahasimme risukasoja räntäsateessa, yritin jo nähdä ajan yli juuri tähän hetkeen. Kun talo alkaa olla sellainen millaiseksi sen kuvittelin, ja että kannan muuttolaatikoita sisään. Nyt pitäisi osata vielä nauttia, ja muistaa nähdä kaikki tehty työ eikä pelkästään niitä viimeisiä repsottavia asioita joita pitää vielä ehtiä tekemään. Onhan meillä aikaa! 

Hyvin varhaisessa vaiheessa projektia olin yhteydessä tuttuun kumppaniin Teknokseen. Meillä oli jo edellisen talon aikaan hedelmällinen yhteistyö ulkorakennuksen maalauksista, ja ilokseni he innostuivat myös uudesta projektistamme. Talon pintakäsittelyt on siis toteutettu Teknoksen tuotteilla, ja kerron postauksen lopussa vielä kaikki käyttämämme tuotteet ja sävyt. 

Työvaiheet:


Kun talofirma luovutti työmaan meille, oli sisäseinissä kipsilevyt, katossa höyrynsulku ja lattia betonivalulla. Ensimmäisenä aloitimme seinien tasoittamisella. Tai tarkemmin ihan ensimmäisenä aloitimme ikkunanpielien levynreunojen hiomisella ja smyygien levyttämisellä kipsilevysuikailein. Halusin ikkunat ilman peitelistoja, ja lopputuloksesta ei arvaisi miten monta työvaihetta siihenkin tarvitaan! Onneksi tuokin työläs vaihe tuli tehtyä, tykkään kovasti listattomien ikkunoiden rauhallisuudesta. 
Kipsilevyjen saumat nauhoitettiin ja tasoitettiin, samoin kaikki nurkat ja juurikin ne ikkunanpielet. Tasoitetta oli kahta karkeutta, toisella asennettiin nauhat ja toisella tehtiin sen jälkeen pintatasoitus.Tasoitteiden kuivuttua seinät hiottiin ja poistettiin pöly. Hionnan jälkeen oli vuorossa pohjamaali. Maaleina meillä oli kuivissa tiloissa BIORA®-sarjan sisustusmaalit, pohjamaalina BIORA® PRIMER Pohja- ja sisäkattomaali. Pohjamaalaus on aina se vaihe rakentamisessa, joka tuntuu kuin ihmeeltä. Tämä pohjamaalin ihme saa ruskean kipsilevyeraksan muuttumaan lähes talon näköiseksi! No ok, aika paljon on vielä siitä eteenpäinkin hommia, mutta kaikilla raksoillamme olen kokenut että pohjamaalista eteenpäin on paljon enemmän sellainen fiilis että tästä tulee vielä joskus valmistakin ♥ Mielialan ylläpito on tärkeä osa rakentamista, että jaksaa vetää projektin läpi, ja pohjamaali auttaa siinä yllättävän paljon!

Pohjamaalin jälkeen päästiinkin jo ensimmäisten oikeiden, näkyvien pintojen kimppuun kun huoneet alkoivat saada sävynsä pintamaalin muodossa. Lapset olivat itse saaneet valita huoneiden sävyt, ja tämä oli mieluinen vaihe heillekin kun huoneet alkoivat muuttua konkreettisemmiksi. Pikkupoikien huoneesta tuli tosin kommenttia että "olisin halunnutkin keltaisen huoneen", mutta sovittiin että tuodaan keltaista sitten sisustuksessa mukaan. Heidän huoneeseen oli valittuna vaalean harmaa seinäväri eli aika kaukana keltaisesta kyllä.

Pintamaalia tuli kaikkiin huoneisiin kaksi kerrosta, että sävystä tulee tasainen. Seinämaalina meillä oli himmeä BIORA® AIR Sisäilmaa puhdistava seinämaali, joka oli oikein miellyttävä maalata. Pidän myös pinnan mattaisesta tuntumasta, vaikkakin se voi olla hieman herkempi ottamaan elämisen jälkiä. Maalaan sitten seinät uudelleen jos ne kolhiintuu liikaa käytössä, maalipinta on siitä kiitollinen että se on todella helppo uusia.


Esiteini olisi halunnut aivan mustan huoneen. Sovimme pienenä lievennyksenä että seinät maalataan tumman harmaiksi, ja sävy on kuulema sittenkin just hyvä. Tässä huoneessa sävynä oli NCS S 7500-N.


Tytär halusi huoneestaan vihreän ja metsämäisen. Tästä tulikin tosi kiva huone! Vihreän sävy on NCS S 4010-G10Y. Tyttärellä tuli kahdelle seinälle vihreäpohjainen tapetti, niin tässä huoneessa pohjamaalikin oli sävytettynä vihreällä. Tapetin alle kannattaa sävyttää pohjamaali, jolloin pienet mahdolliset raot vuotien välissä eivät loista tapettiseinältä vaan yleisilme jää siistiksi ja yhtenäiseksi.


Pikkupoikien vaaleanharmaa huone, jonka olisi siis pitänytkin olla kuulema keltainen. Neutraali harmaa on hyvä tausta kirkkaillekin väreille, ja koska huoneeseen tulee lasten leluja ja muutakin värikästä tavaraa, olen aika varma että tämä harmaa oli parempi valinta :-D Harmaan sävynä on tässä NCS S 3500-N.Kodinhoitohuoneessa ja arkieteisessä maalipinta joutuu koville ja saa myös enemmän kosteutta osakseen. Näihin valittiin Teknokselta tuotteiksi:
TIMANTTI® 3 Pohjamaali sävyttämätön valkoinen, PM1

Kuvassa on arkieteinen, jonka seinissä on tuo VILLASUKKA T1726 -sävy. Valkoiset kaapit erottuvat siitä kauniisti, ja sävy on minusta ihanan pehmoinen, just niinkuin villasukka. Tämä on sama sävy kuin olohuonessa ja keittiössä eli kotoisasti tuvassa.


Omaan makuuhuoneeseemme valitsimme myös tumman vihreän sävyn, tämä on nimeltään VANDRA T1407. Rakastan huoneen tunnelmaa! Halusin että ikkunoista näkyvä metsä ja sen sävyt jatkuvat myös makuuhuoneessa, ja siinä onnistuttiinkin. Vihreä sopii myös kauniisti viereisen tuvan seinän sävyn kanssa, meillä on tuvassa pitkä seinä maalattuna sävyllä VILLASUKKA T1726. Ovet tulevat olemaan luultavasti päivisin auki, niin tilat näkyvät yhtäaikaa. Voin jo kuvitella kuinka parin päivän päästä herään tuolta huoneesta, ja huokaisen onnesta ♥ Kun seinissä alkoi olla pintamaalit valmiina, siirryin seuraavan ison urakan pariin, eli kattopaneelien maalaukseen. Tämä oli osio, josta olin etukäteen aivan varma että tilaamme paneelit valmiiksi maalattuina. Vaan kuinkas kävikään, omalla sävyllä paneelien toimitusaika olisi ollut meille aivan liian pitkä, ja päädyin maalaamaan nekin itse. Maalattavaa oli noin kaksi kilometriä, ja tämä kaikki piti maalata kahteen kertaan. Siinähän se kevät sitten vierähtikin... :-D Hetkittäin meinasi epätoivo iskeä, mutta jälkeenpäin olen tyytyväinen että tuonkin homman tein. Siveltimellä maalatut kattopaneelit ovat todella kauniit, ja pidän siitä että pinta on hieman elävä. Katosta näkee käsialan, paikoitellen sävy on kuultavampi kuin toisaalla, ja se antaa kauniin pinnan. 

Paneelit maalasin Teknoksen himmeällä PANEELISEINÄMAALI:lla, ja maalissa oli sama sävy kuin osassa ison tuvan seiniä eli LUMILINNA T1733. Lopputulos on kaunis puhtaan valkoinen, mattainen pinta. Sävy vaati kaksi käsittelykertaa, joista ensimmäisen annoin kuivua aina yön yli jotta se oli varmasti kuiva. Tämän pitäisi ehkäistä myös oksankohtien läpilyöntiä valmiista maalipinnasta.

Vaneriovien käsittely:
Kun kattopaneelit oli maalattu, oli vielä listoja, karmeja ja ovilevyt jäljellä käsiteltävinä (kun ilmeisesti mitään ei voitu hankkia valmiilla pinnalla, heh). Meillä on väliovet koivuvaneria, ja niissä on mäntykarmit sekä listat. Käsittelin ensin karmit ja ovet Teknoksen HELO® SOLANA WAX Hirsivahalla, sävyllä T3070. Ovilevyissä työvaiheina oli kevyt hionta, vahan levitys telalla pieni alue kerrallaan ja pinnan tasoitus siveltimellä. Kun pinta oli kuivunut, tein välihionnan jolla saadaan pinnasta nousseet nukat pois, ja vielä toinen kerros vahaa päälle. Ovilevyistä tuli näin tosi kauniit, ja ne sopivat parketin sävyn kanssa täydellisesti yhteen. Huomasin kuitenkin että mäntypuisissa karmeissa ja listoissa sävy jäi samasta käsittelystä huolimatta aika paljon kellertävämmäksi. Tämä olisi pidemmän päälle alkanut häiritsemään, joten otin yhteyden Teknokselle ja sain heidämaali-/värineuvonnalta vinkiksi laittaa päälle vielä kerros samaa HELO® SOLANA WAX Hirsivahaa, mutta sävyssä T3072, joka on valkoisempi. Hetken epäröin kun tuo oli niin valkoinen värimallissa, mutta onneksi luotin! Kerros tätä valkoisempaa vahaa päälle sai aikaan just täydellisen kokonaisuuden. Osan listoista käsittelinkin sitten suoraan tällä valkoisemmalla sävyllä, ja nekin menee nyt täysin ovien kanssa yhteen. Hauska oppi tämäkin, että puulajista riippuen voidaan tarvita kahta eri sävyä jotta päästään samaan lopputulokseen!Kova työ palkitaan pian, kun päästään kuulostelemaan minkälaista "raksalla" on asua. Voi viedä hetken että ymmärtää talon olevankin nyt koti, eikä enää työmaa. Uskon että viihdymme erinomaisesti! Toki rakentaminen jatkuu, meillä on vielä ulkona paneloitavana talon päädyt, ulkorakennus kesken ja monta muutakin hommaa. Ja vielä tätä maalaamistakin, ulkomaalauskin on edessä, tosin se saattaa jäädä ensi kevääseen. Pitää antaa vähän kropan ja mielen toipua välissä :-)

Tässä vielä käytetyt tuotteet huoneittain:

Aula ja tupa: Kiitokset Teknokselle yhteistyöstä, hyvistä tuotteista, henkisestä tuesta ja käytännön neuvoista. Olette isona osana uutta kotiamme lähes kaikissa näkyvissä pinnoissa!

2 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Olen kyllä tyytyväinen itsekin kokonaisuuteen :-) Varsinkin oman makkarin vihreä ja tuvan Villasukka on omia suosikkejani!

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!