Lyyraviikunan lyhentäminenLyyraviikuna on upea viherkasvi, ja oma suosikkini. Se on kasvanut valtavasti, piti oikein tarkistaa niin se on tullut minulle lokakuussa 2015, ja oli silloin noin metrin mittainen. Nyt kolmen ja puolen vuoden jälkeen se hipoo kattoa, joka on meillä 2,6 metrin korkeudessa. Toki olohuoneessa olisi vielä tilaa ylöspäin enemmänkin, mutta koska toivoisin että puu tekisi haaroja, päätin katkaista siitä latvan. Päätös katkaisusta syntyi oikeastaan jo viime syksynä, mutta koska kevät on parempi aika latvoa kasveja, maltoin odottaa tänne kevääseen. Ja nyt oli siis oikea aika, olin kerännyt riittävästi rohkeutta. (En tiedä mistä nyt tuulee, leikkasin myös mieheni pitkät hiukset pari päivää sitten lyhyiksi, heh.)


Kasvin latva on niin korkealla, ettei sinne näe ilman että kiipeää jakkaralle. Kiivettyäni huomasin ilokseni, että siellä olikin taas jo uutta kasvua tulossa, eli kasvinkin mielestä tosiaan on kevät. Vähän teki pahaa poikkaista noin tomerat uudet kasvut, mutta luotan siihen että puu tekee uudet vielä tämän kesän aikana. Jos noiden lehtien olisi antanut vielä kasvaa tuolta, niin sitten kasvi ei olisi enää mahtunutkaan normaaliin huonekorkeuteen. Yleensä yksi lehtipari pidentää puuta noin 30cm, ja tuossa niitä oli tulossa jo useampia.


Laitoin leikatun latvan veteen, ja siitä pitäisi saada juurrutettua uusi taimi. Harjoittelin jo aiemmin leikkaamalla kumiviikunasta latvan, ja ainakin sen latva teki melko nopeasti juuria, ja runkoonkin oli alkanut muodostua uusi silmu katkaistun latvan viereen. Se antoi rohkeutta kajota myös tähän lyyraan, ja nyt vaan toivotaan parasta että puu ei suutahda.


Katkaisua ei käytännössä näe puusta lainkaan, otin sen verran lyhyhyen pätkän latvasta pois. Voin sitten tulla kertomaan että miten kävi, suostuiko pistokas juurtumaan ja suostuiko puu haaromaan.:-) Voihan se olla että kesällä totean puun olevan edelleen liian suuri, ja joudun pätkäisemään sitä enemmän. Jään jännityksellä seuraamaan miten meidän käy!

Mukavaa loppuviikkoa, miten tämä aika taas meneekin näin nopsaan..? 17 kommenttia

 1. Komea! Minulla ei ole lyyraviikunaa, mutta olen haaveillut sellaisen hankkimisesta. Nopeakasvuisuus on vain plussaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kieltämättä tuosta on tullut jo aika näyttävän kokoinen. Ja nopsasti kyllä kasvoi, joka kesä yli puoli metriä :-)

   Poista
 2. Ihailen ihmisiä, jotka saavat viherkasvit noin komeasti kasvamaan. Toivotaan että kasvi ei ota nokkiinsa vaan jatkaa kasvua lyhentämisen jälkeenkin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi kiitos, meillä auttaa varmasti olosuhteetkin, kun on niin paljon valoa tarjolla :-)
   Kiitos samoin sinne, kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Onpa upea kasvi! En malttaisi itse odottaa, että oma lyyraviikunani ottaisi mittaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämän kasvin kanssa tulee pituutta kyllä aika nopsaan, jos näyttää että kasvu pysähtyy vaikka olisi kesä ja kasvukausi, niin sitten uuteen isompaan ruukkuun vaan! :-)

   Poista
 4. Hei, mulla on myös muutaman vuoden ikäinen lyyraviikuna, joka kasvaa huimaa vauhtia. Katkaisin siitä syksyllä latvan, se kasvatti juuret nopsasti ja juurtui hyvin multaan. Mutta eipä emokasvi haaroittunut, vaan jatkaa edelleen kasvuaan kattoa kohti. Terv mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ai niinkin voi käydä :-D Itse odotin ensin että kasvi olisi itsekseen alkanut haaroa, mutta sitä ei näyttänyt tapahtuvan ja tuo kohosi vain suoraan ylös. Olen koko ajan ajatellut että katkaisu tekee vähintään kaksi haaraa leikkauskohtaan, mutta ilmeisesti voi sitten tulla vain yksi uusi oksakin. Toivotaan parasta, myös sinun lyyraviikunallesi! :-)

   Poista
 5. Upee kukkanen, olen ihaillut ennenkin kukkiasi. Näyttää olevan hyvät paikat, valoa tarpeeksi ja korkeuttakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tuo kyseinen kasvi on tosiaan venähtänyt kovasti, se oli minulle tullessaan alle metrin korkuinen :-D Valoa meillä on tosiaan hyvin, se auttaa kasvien kanssa kovasti ja ne voi hyvin.

   Poista
 6. Komea on lyyraviikunasi! Meinaatko etta noin vahan latvomalla tekisi haaroja myos alemmas vai vain leikkauskohdasta jakautuisi? Minulla olisi jukkapuiden kaato edessa tana kevaana tai viimeistaan vuoden paasta, ovat parvekkeella (asumme valimerenrannalla) ja jo nyt yli 3 metrisia ja alhaalta aika harvassa lehdet, haluaisin tuuheammaksi nakoesteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu se on aika suuri ja näyttävä jo :-) Meinasin että haaroisi ainakin tuolta leikkauskohdasta, mutta ehkä hyvällä tuurilla alempaakin. Vielä ei ole tehnyt kumpaakaan :-D Latvoin jo aiemmin kumiviikunan, ja se alkoi ainakin ihan kivasti puskea uutta oksaa leikkauskohdan alapuolelta, niin uskalsin kajota tuohon lyyraankin.
   Kolmemetrinen jukka kuulostaa myös upealta! Jos siinä on monta runkoa, niin niistähän voisi katkaista vain osan niin saisi alaosaan tuuheutta, ilman että korkeus kokonaan katoaa?
   Mukavaa kevättä, sielläpäin onkin varmaan jo ihan kesäistä verrattuna meille!

   Poista
 7. Moi! Miten kävi? haaroiko se? Kerään itse rohkeutta lyyraviikunan pätkäisyyn! Irene

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Irene! Lyyra teki nopeasti uuden latvan, mutta vain yhden. Lopputulos on siis aika sama kuin ennenkin, ei valitettavasti tullut montaa oksaa mutta eipä kuollutkaan :-D Luulen, että olisi pitänyt uskaltaa napata vähän alempaa poikki niin olisi ehkä haaronut varmemmin. Latvaosaa yritin juurruttaa, mutta sekään ei onnistunut, kumiviikunoissa olen saanut ihan hyvin latvuksista uusia pistokkaita mutta tuon lyyran latva ei kasvattanut omia juuria.

   Poista
 8. Upea lyyraviikuna! Ja ilmeisesti menestyy altakasteluruukussa...? Omani tiputti valtaosan ruskeaksi muuttuneista lehdistään (syy luultavasti huonossa kastelijassa ja/tai siirtelyssä joulukuusen tieltä), mutta latvaan kasvaa uutta. Ehkäpä voisin yrittää juurruttaa latvan ja myöhemmin laittaa altakasteluruukkuun! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Meidän lyyra on tosiaan altakasteluruukussa, olen vain vaihtanut sitä aina isompaan. Nyt isompia ei enää kaupoista löydy, ehkä jostain netistä voisi löytyä. Tuo kasvaa niin nopeasti että melkein joka vuosi on saanut laittaa isomman ruukun.
   Minä olen pari kertaa katkaissut latvan mutta en ole onnistunut juurruttamaan niitä, eli ehkä kannattaa ensin yrittää saada kasvi kasvattamaan vähän enemmän lehtiä ennenkuin katkaiset? Ettei siis jää pelkkä lehdetön keppi jäljelle, sillä ei varmaan ole kovin hyvät mahikset kun valoa ei saa enää mitenkään ilman lehtiä?

   Poista
 9. Kiitos teille kaikille olen nyt ostanut Lyyraviikunan ja vihjeet oli tervetulleita.

  VastaaPoista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!