Avokadon kasvatus siemenestä

Siemenestä kasvatettu avokado

Vuotta on kulunut vasta pari päivää, kun mieli alkaa kääntyä jo kohti kevättä ja puutarhahommia. Uskomatonta, mutta joka vuosi yhtä totta :-D Koska talvi on kuitenkin vasta alkamassa kunnolla, ja siitäkin pitää nauttia täysin siemauksin, on puutarhaintoa hyvä lievittää sisällä onnistuvin keinoin. Yksi helpoimmista keinoista on erilaisten ruuasta saatavien siementen kasvattaminen! Yllättävän monen hedelmän siemenistä saa kasvatettua kotioloissakin viherkasvin, ja yksi tutuimmista on varmasti avokado. Meillä on avokadoja kasvatettu ennenkin, mutta viime syksynä tuli syötyä ilmeisesti pikkuisen enemmän avokadopastaa kuin yleensä, ja siemeniä alkoi kertyä lavuaarin reunalle runsaasti. Noista siemenistä on nyt kasvanut jo tomeria taimia, ja ajattelin vinkata teillekin, miten minä homman teen. Tässäkin tapoja on monia, mutta mutkatsuoriksi-tyyppinä käytän sitä helpointa.

Avokadon siemenet ja siemenestä kasvatettuja taimia

Avokadon siemenen istuttaminen


Kun ruokaa laittaessa halkaisen avokadon puoliksi, nyppään veitsen terällä kiven pois kokonaisena. Huuhtaisen kivistä suurimmat hedelmälihat pois, ja jätän lavuaarin reunalle/ talouspaperille kuivumaan. Kivet saa kuivua siinä jokusen päivän, viikonkin, aika ei ole kovin tarkkaa. Siinä vaiheessa kun kivi alkaa näyttää vähän kutistuneelta ja pintakerros alkaa irtoamaan, on yleensä hyvä aika laittaa kivet multaan. En kuori kiviä tai tee niihin viiltoja jne, mitä joissain ohjeissa kehoitetaan tekemään, vaan laitan kiven suoraan multaan kapea pää ylöspäin. Kivestä saa jäädä näkyville noin 1,5cm mullan pinnan yläpuolelle. Multana käytän sitä mitä sattuu kotoa löytymään, mutta jos on valinnan varaa, otan kylvömultaa tai kaktusmultaa. Kiviä voi laittaa isompaan purkkiin useammankin, ja jakaa taimia sitten erilleen kun ne ovat itäneet. Purkki pidetään alkuun kevyesti kosteana, ja päällä voi pitää vaikka löysästi tuorekelmua. Seuraavaksi ollaan kärsivällisiä, ja muistetaan käydä kastelemassa välillä!


Kiven istuttamisesta voi kulua itämiseen parista viikosta melkein pariin kuukauteen, jostain syystä aika vaihtelee todella paljon. Olen huomannut, että muovipurkkiin istutetut kivet itävät hieman nopeammin, ehkäpä niissä kosteus pysyy tasaisempana? Ensin kivi alkaa halkeamaan päältä, ja tuon jälkeen ei menekään kauan kun varsi jo pilkistää raosta. Tämän jälkeen kasvu onkin nopeaa, ja puun poikanen venyy aivan silmissä, päivittäin tuntuu että on pituutta on tullut reippaasti lisää. Avokadojen kasvatus on helppoa ja mukavaa puuhaa myös lasten kanssa, ja näitä on meillä kasvateltu vuosien saatossa usein. 

Seuraava haaste on saada kasvit pysymään hengissä, meillä on taimien selviytymisprosentti ollut aika kehno seuraavan talven koittaessa, kesällä vielä valo riittää mutta talvet on koituneet monen taimen kohtaloksi. Toinen mikä on nuorille avokadoille kohtalokasta on liika kuivuminen, kosteudesta on hyvä huolehtia aika tasaisesti mutta uittaakaan ei saa. Olen myös huomannut, että latvominen on tappanut joitain taimia, kun olen haaromisen toivossa katkaissut latvan pois. Nyt olen päättänyt näiden taimien kanssa antaakin mennä luomuna, ja jos he haluaa kasvaa vain ylös niin tehkööt niin  :-D


Avokadon viljelijä pieni tyttö

Muita siemenestä kasvatettuja meillä on sitruksia, mutta koska itselläni on vähän paha tapa tökkiä hedelmistä tulleita siemeniä suoraan jonkun isomman kukan ruukkuun itämään, en sitten koskaan muista mitä lajia mullasta nousevat taimet on :-D Ehkä sillä ei ole niin väliäkään tekisikö ne isona appelsiineja vai sitruunoita, mutta kivoja ja helposti kasvatettavia on tosiaan sitruksetkin! Seuraavaksi ajattelin testata tomaatin kasvattamista suoraan tomaatin viipaleesta, kuulema sekin onnistuu ihan hyvin :-)

Jos innostut kasvattamaan hedelmiä siemenistä, löytyy aiheesta lisätietoa paljonkin:
http://www.puutarha-artikkelit.fi/artikkelit/trooppiset-hyotykasvit-huonekasveina/

ja Facebookissa on aiheesta oma ryhmäkin: 

2 kommenttia

 1. Minulla avokadon siemen oli aluksi vedessä kevään 2021, mutta siihen kasvoi vain juuret. Kun rohkeasti laitoin sen ja toisen aivan tuoreen simenen isompaan ruukkuun alkoi pian tapahtua kumassakin. Vain muutama viikko ja molemmat alkoivat kasvaa.
  Nyt toinen on noin 50cm. pitkä ja täynnä isoja lehtiä, jotka nekin(lehdet) hennossa varressa erittäin runsaita n.20 cm ja 5 cm. levietä. Uusia lehtiä tulee hentoon varteen lisää.

  Kukahan kertoisi miten sen avokadon saisi vahvistumaan? Nyt se on ohuen varren päässä ja tuuhea lehdistö painaa sitä millon minnekin:)
  Kuivaa ei siedä ja liiallinen kastelukin vaivaa. Ostin mullan kosteusmittarin (9€) jolla on ollut todella käyttöä. Nyt kummatkin kasvaa ja uusia lehtiä tulee, mutta voisiko sen typistää, jotta siitä tulisi puu. Espanjassa näin niitä ja kuivaahan ne puut kärsi ja tuottaa silti hedelmiä. Isoja puita kuivassa massa puolet vuodessa ilman kastelua. Talvella tekivät hedelmiä sadekautena aivan tolkuttomasti. 1 eurolla sai tilalta muovikassillisen avokadoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullassa minullakin on tosiaan itäneet ihan kivasti siemenet! Tytär halusi taannoin kokeilla vesilasissa juurruttamista, ja ainakaan vielä ei tunnu tapahtuvat parin viikon jälkeen mitään :-D
   Tuo vahvistuminen onkin sitten hyvä kysymys. Kuten jo tässä vanhemmassa postauksessa mainitsin, minulla ei taimien selviytymisprosentti ole ollut kovin hyvä. Tai se on ollut loppujen lopuksi nolla, koska yhtäkään isoa avokadoa meillä ei ole :-D
   Oletko kokeillut tukikepillä tukea taimea, jos kuitenkin kasvua on kivasti niin voisi saada sillä vähän aikaa tukevoittaa vartaankin?
   Sumuttelusta nuo varmaan tykkää myös, mutta typistämisestä minulla on huonot kokemukset, ainakaan pienet taimet ei siitä tykkää.
   Tsemppiä kokeiluihin!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!