5 vinkkiä aloittelevalle pioninkasvattajalle


pionit, puutarha, garden

Pionit ovat yksi upeimmista kukista puutarhoissa. Moni muukin kukka on kaunis ja upea, mutta valtavakukkaisissa pioneissa on vain jotakin vähän enemmän. Pidän niissä erityisesti näyttävistä ja tuoksuvista kukista, rehevästä kasvutavasta ja perinteikkyydestä, näitähän oli jo lapsuuden mummolassa. Pionit ovat tosiaan perinteisiä kasveja ja niiden hoitoon ja kasvatukseen löytyy paljon tietoa. Päätin silti koostaa vielä omat lyhyet vinkkini aloitteleville pioninkasvattajille, moni lukijani kun saattaa ollaa vaikkapa ensimmäistä omaa puutarhaansa perustamassa, ja selvittävää on muutenkin paljon. 

Tämä valkoinen lajike kukkii jo nyt, vaikka se on istutettu viime kesänä! Laji ei valitettavasti ole muistissani...

1. Pioni istutetaan mielellään siihen paikkaan, johon se tulee jäämäänkin. Paikka tulisi olla valoisa ja jopa aurinkoinen. Jätä tilaa riittävästi ympärille, vaikka taimi on pieni, tulee kasvista 50-100cm leveä. Taimi tulee istuttaa lähelle maan pintaa, astiataimessa jätä taimen paakun multa samaan tasoon uuden maan pinnan kanssa. Alla tulisi olla syvästi multaa, ainakin noin 50cm. Mullan olisi hyvä olla hiekka/savipitoista peltomultaa, tai jos käytät ns. mustaa multaa kaupasta, siihen on hyvä sekoittaa muutakin maata. Pelkässä turvepitoisessa pussimullassa pioni ei oikein viihdy. Pieni kumpare tai rinne on paras istutuspaikka, pionin pahin vihollinen on seisova vesi ja talvella jää.

2. Istutuksen yhteydessä kuopan pohjalle on hyvä heittää kunnon kourallinen kanankakkaa. Peitä kanankakka vielä kerroksella puhdasta multaa, ja istuta taimi. Taimen juuret eivät saa koskettaa kanakakkaa, mutta sieltä tulee tarvittavat ravinteet kasvuun. Jatkossa lannoitusta ei tarvitse tehdä seuraavaan pariin vuoteen.


Meillä pionit kasvavat terassin reunalla olevassa isossa betonialtaassa. Paikka on aurinkoinen koko päivän. Poimulehteä pitäisi hieman harventaa :-D

3. Pionia ei alun taimivaiheen jälkeen tarvitse juurikaan kastella! 

4. Älä kitke ja käännä maata aivan pionin vieressä, se kasvattaa sivusuunnassa lähes maan pintaa pitkin kulkevia varastojuuria, jotka vaurioituvat herkästi. Anna pionille kasvurauha.

Tämä tumma lajike on tullut pistokkaana äitini puutarhasta. Sillä on jännä tapa sulkea kukat yöksi, ja avata ne aamulla uudelleen. Lisäksi siinä on erilaisia kukkia, äitini pihalla kukat ovat enemmän kerrottuja.


5. Leikkaa varsinkin nuoresta yksilöstä kukkineet kukat heti lakastumisen jälkeen pois, ettei siemeniä ehdi kehittyä. Tämä vahvistaa kasvua.

Tärkein neuvo lienee pionin kasvattajalle kuitenkin se, että ole kärsivällinen. Pari vuotta menee helposti ainakin, ennenkuin pääset nauttimaan kaunottaren kukinnasta. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa, ja suotuisalla paikalla pioni on helppohoitoinen ja kiitollinen kasvi, joka palkitsee puutarha-harrastajan uudelleen ja uudelleen ♥

Muutama hyödyllinen pioni-aiheinen linkki: Mustilan puutarha, Pionit, Pionien Koti, Sarin Puutarhat, Suomela

10 kommenttia

  1. Kiitos vinkeistä! Itselläni on useampi pioni pihalla ja aikaisempina kesinä ne ovatkin kukkineet kauniisti. Tänä vuonna vain 3/8 ovat kasvaneet, loput eivät ole kasvattaneet mitään. Mietin mikä voisi olla syynä, mutta en ole keksinyt. Harmittaa, pioni kun kuuluu minunkin suosikkeihin!
    Aurinkoiset terveiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi on voinut tehdä tuhojaan, minultakin on muutama taimi kuollut talvella, kun niiden kasvupaikalla on ollut liikaa vettä joka on jäätynyt. Nyt viime talvet on olleet sellaisia että suojaava lumipeite on puuttunut :-/ Yksi syy voi olla myös vääränlainen maa, ravinteiden puute tai liika kastelu?
      Kiitos terveisistä, samoin sinne!

      Poista
  2. Mulla on pionit juuri nupussa, kohta aukeavat. Minun on ikivanha, olen jakanut sen jo kahteen kertaan. ekakerta kun siirsin osan meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihana odottaa sitä nuppujen aukeamista! :-) Minkä värinen kukka sinun pionissasi on? Aika usen ne ikivanhat kuten meilläkin tuo äitini vanhan talon pihasta tuotu, on tumman punaisia :-)

      Poista
  3. Olen istuttanut meille pioneja eri paikkoihin ja eri lajikkeita kohta kymmenen vuoden ajan. Osa on ostettu taimimyymälöistä, osa siirretty vanhoilta suomalaisilta pihoilta. Kaikki vinkit ja niksi olen yrittänyt lukea ja noudattaa, joista kiitoksensa tänä kesänä YKSI kukka. Ja tällä hetkellä näitä on siis meillä neljässä penkissä eri puolella taloa.
    Pitäisikö jo luovuttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi ei, älä luovuta! Niinkuin sanoin, tärkein neuvo on se kärsivällisyys... :-) Jos pionisi ovat hengissä eikä talvet ole niitä tappaneet, ne kyllä kukkivatkin vielä ♥ Oletko lannoittanut niitä miten usein?

      Poista
  4. Kiitos hyvistä vinkeistä, nämä kirjoitankin muistiin :) Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, toivottavasti niksit ovat toimivia! Kiitos samoin, ihanaa kun huomenna on vapaapäivä :-)

      Poista
  5. Hei! Kiitos tästä postauksessa. Kovasti täällä kipuilen, uskallanko kokeilla pionien istuttamista suureen, valettuun kukka-altaaseen. Multaa on paljon ja alla on vettä läpäisevä sorapatja. Ovatko pionisi edelleen hengissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pionini ovat edelleen hengissä ja voivat hyvin :-) Noissa altaissa on sisäpuolella styrokslevyt routasuojana, toki maa jäätyy talvella silti, mutta ei ihan niin julmasti tuolta juurien korkeudelta. Hyvin ovat tosiaan pärjänneet!

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!