Viilennyksen huomioiminen uuden talon suunnittelussa


Huh hellettä!

Näillä keleillä moni miettiin kuumeisesti (heh) kuinka saisi asuntonsa viileämmäksi. Varsinkin yöt on melko tuskaisia liian kuumassa. Meillä edellinen talo oli kuuma, tai siis Todella kuuma kesäisin, ja siitä johtuen päätimmekin miettiä talon lämpenemistä aivan uuden projektin alkumetreiltä asti.

Pyrkimyksenä oli rakentaa talo, jossa on miellyttävä olla ympäri vuoden. Kuulostaa aivan perusasialta, mutta yllättäen ei olekaan aivan automaattista. Miten asiaa sitten huomioitiin suunnittelussa?
1. Tontin valinta

Käytimme tontin etsintään lähes vuoden. Vaatimuksia oli pitkä lista näkymistä tontin kokoon ja sijaintiin. Yksi kriteeri oli myös se, että tontille saa sijoitettua haluamamme mallisen yksikerroksisen talon ilman että se on pitkältä sivultaan etelään.


2. Talon sijoittelu tontille

Talo sijoitettiin tontille pitkät sivut itään ja länteen, jolloin etelänsuuntaista porottavinta aurinkoa tulee vain talon päätyyn. Harjakaton isot lappeet eivät suuntaudu kuumimpaan aurinkoon.


3. Pohjaratkaisu

Oleskelutilat on sijoitettu talon länsiseinustalle ja pohjoispäätyyn. Eteläpäädyssä on lasten huoneet, mutta niissä on melko vähän ikkunaa etelään. Lastenhuoneiden ja oleskelun välissä on vielä isohko aulatila.


4. Talon materiaali

Talossamme on hengittävä rakenne seinissä, eli eristeetkin on puupohjaiset. Idea on sama kuin esim hirsitaloissa, joissa on tunnetusti miellyttävä olla kesäkuumallakin. 


5. Vintti

Iso käyttöullakko toimii puskurina katon ja asuintilojen välissä. Vintillä on todella kuuma, mutta sisällä ihmeen viileää vaikka kelit on nyt yli +30.


6. Maaviileä

Meille tullaan asentamaan maaviileä jahka päästään sinne asti että voidaan lvi-asennus pyytää paikalle. Viilennyslaite ottaa viileän samasta poratusta kaivosta kuin lämmityksenkin. Älä kysy miten se toimii, mutta näin ne väittää että sieltä tulee myös viileää :-D


7. Pihan istutukset

Talon eteläpäätyyn on tulossa kasvimaa, ja olen sijoittamassa jokaisen eteläpäädyn ikkunan kohdalle hedelmäpuun tuomaan varjoa ja tarjoamaan kukkaloistoa keväisin. Tontillemme jätettiin myös isoja puita niin paljon kuin pystyimme säästämään, ja ne tuovat jo valmiiksi isoina pientä varjoa päivän mittaan pihan oleskeluun ja myös talon luo.Talolla ei ole vielä ilmanvaihtokonetta edes asennettuna, saatikka päällä, mutta silti sinne mennessä jo ovella tuntuu ihana viileys. Uskomatonta että näilläkin helteillä talo pysyy melko miellyttävänä, voisin siis ajatella että tehdyt valinnat toimivat! Vielä kun saadaan ilmanvaihto päälle ja maaviileä pöhisemään, on talossa varmasti oikein mukava olla vaikka kesät olisikin tälläisiä jatkossakin. Seuraavaksi haaveilenkin jonkunlaisesta altaasta pihalle, palju tms voisi olla aika ihana pulahduspaikka! Vaikka talo on ihan meren äärellä, ei tuolla alueella ole jostakin syystä ollenkaan uimapaikkoja. Pitää siis ajella aika kauaskin että pääsee lasten kanssa uimaan, joten joku oma allas auttaisi kovasti. 


Ihanaa viikon jatkoa, ja koettakaa kestää vaikka kuuma onkin! Itse en tästä edes kovasti nauti, luonto käristyy ja ajatus ei kulje. Pieni ilmastoahdistuskin nostaa päätään. On silti maailman parasta että on kesä, joten olkoot vaikka hellettä, niin onhan tää nyt ihanaa ♥


1 kommentti

  1. Tuo maaviileä on varmasti aivan toimiva, odotan innolla että kuulisin kokemuksia siitä! Me itseasiassa olemme miettineet jäähdytyslaitteen hommaamista ensi kesäksi. Hienoa että teillä pystyi jo helteellä kokea, että ilma ei ollut tukahduttavan kuuma. Kiitos kirjoituksesta, mielenkiintoinen blogi!
    https://www.ach-system.fi/jaahdytys-lammitys/raisio-naantali

    VastaaPoista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!