Tehdasromantiikkaa ja Taideruukki


Olen kotoisin seudulta jota leimaa vahvasti paperiteollisuus. Se on ollut jo monen sukupolven ajan läsnä eri muodossaan. Tehtaat ovat hallinneet kaupunkimaisemia, ja joitakin vuosikymmeniä sitten myös muistuttaneet itsestään voimakkailla tuoksuilla. Nykyisin hajuongelmaa ei enää onneksi ole. Tehdasalueet ovat läheisyydestään huolimatta olleet suljettuja kokonaisuuksia, ja niiden sisäpuoliset osat ovat olleet useimmille kaupunkilaisille vieraat. Tehtaita on kuitenkin sittemmin lakkautettu, ja monien työnsä menettäineiden lisäksi kaupunkiin on jäänyt runsaasti tyhjiä teollisuusrakennuksia. Nyt alueet ovat kuitenkin avanneet porttejaan, kun niihin on alkanut muodostua uutta toimintaa.Kävimme viikonloppuna isovanhempien luona kotikonnuilla, ja samalla halusin käydä tutustumassa Kymintehtaalla entiseen paperitehtaan alueeseen kun sopivasti aikaakin oli. Alue on ollut suljettu vielä silloin kymmenen vuotta sitten kun tuollapäin asuin, mutta nykyisin sinne pääsee. Tuolla on toisaalta aavemainen tunnelma ja rakennukset ränsistyy, mutta alueen keskeltä löytyy myös pieni yllättävä ja eläväinen helmi, TaideruukkiTaideruukissa on pieniä käsityöläisten pajoja ja myymälöitä. Tiloista löytyy mm. valokuvaajia, entisöijiä, keramiikkaa, koruja ja lasiesineitä. Lisäksi kirpputori, jossa piti toki myös piipahtaa. Mukavaa että rakennukset ovat löytäneet uuden elämän, käsityöläiset ovat saaneet työtiloja, ja kaupunkilaiset ovat löytäneet yrittäjät!


Vastarannalla piipuista nousee yhä savua. Viereinen tehdas on yhä toiminnassa.


Alueen rakennukset ovat noin sadan vuoden takaa. Vasemmalla oleva rakennus edustaa hieman uudempaa arkkitehtuuria, sekin on silti vuodelta 1932! Se minulla ei ole tiedossa, ovatko nämä kaikki rakennukset tyhjillään?
Jokin näissä vanhoissa yksityiskohdissa viehättää. Rakkauteni vanhoja rakennuksia kohtaan ei ole laimentunut yhtään! Tuollakin alueella olisin saanut kulumaan helposti koko päivän kulkien ja kuvaten. Mukana olleet nälkäiset perheenjäsenet tosin pakottivat typistämään vierailun kestoa :-DTässäpä siis vierailuvinkki mikäli liikuskelet Kouvolan suunnalla ja tehdasromantiikka iskee. Tai tekee mieli pyörähtää kirpputorilla. Tai vaikkapa ostaa käsityöläisiltä heidän tuotteitaan :-) Itse satuin ajoittamaan vierailuni luultavasti viimeiseen kuulaan kauniiseen syyspäivään, ja innostuin valokuvaamaan vähän reilummin.

Iloista alkavaa viikkoa! Sain jo monessa blogissa kiertäneen värihaasteen, pitääkin koettaa paneutua seuraavaksi siihen :-)
2 kommenttia

  1. Ihanat kuvat! Toi vaikuttaa mielenkiintoiselle paikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuvista saa ehkä vähän siistimmän kuvan, alue on oikeasti aika karu, mutta sillai mielenkiintoisella tavalla :-)

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!