Takkakauden alku

Yhteistyössä: Stala

Stala Woodrack

Syyskuun lähetessä loppuaan alkaa olla käsillä myös takkakauden avaus. Uudessa talossa piti miettiä ihan erikseen että missä meillä säilytetään polttopuut, vanhemmissa kodeissahan tähän on usein jo vakiintuneet ratkaisut olemassa. Meillä polttopuuta kuluu kyllä takkakauden ulkopuolellakin koska saunassamme on puukiuas, ja olemme ahkeria saunojia. Puiden kanssa puljataan siis ympäri vuoden. Ulkorakennus meillä on lämmintä tilaa, mutta ainakaan toistaiseksi siellä ei ole tilaa säilöä puita, eli niille piti keksiä pihalta jokin paikka. Ratkaisuksi löytyi jo keväällä katseenkestävä, musta ja metallinen polttopuuteline Wood Rack Stalalta joka on meillä etuoven vieressä terassilla. Toistaiseksi puita on haettu tuosta telineeltä sitä mukaa kuin on tarvittu, sisällä lämpimässä on pidetty vain noin parin saunanpesällisen verran puita joilla tuli on helpompi saada syttymään kuin suoraan pihalta tuoduilla. 

Stala puuteline

Saunan puille meillä on ollut pieni teline pukuhuoneessa, mutta takan puille olohuoneessa ei ole ollut mitään säilytyspaikkaa. Edellisessä kodissa me ehdittiin asua viitisen vuotta, ja sielläkään ei koko aikana ollut takkapuille telinettä (eikä liioin takkasettiä). Hitaasti hyvä tulee? :-D Monesti tuli ääneenkin puhuttua että "joskus" hankin sen Artekin Kanto-telineen, mutta koskaan sitä ei tullut kuitenkaan ostettua, eikä joulupukkikaan älynnyt tuoda. Vaan nytpä meillä on olohuoneessakin teline, eli rastia seinään! 

Takka, Stala puuteline

Stala puuteline

Tämä kantoteline on myös Wood Rack-sarjaa kuten ulkosalla olevakin, ja sopii minusta paikalleen oikein mainiosti. Kun he ottivat yhteyttä ja tarjosivat yhteistyötä, ei valinta ollut vaikea. Tämä tuli ihan aitoon tarpeesen :-) Valkoinen metalli ja vaalea puu on yhdistelmä jota kotoamme löytyy ennestäänkin. Tuota on myös helppo kantaa, lapsetkin päättivät testata asian. Teline myös jättää halot kauniisti esiin, siinä haaveilemassani Artekilaisessa ne olisivat olleen paljon enemmän umpinaisesti ja piilossa. Oivallinen valinta siis! Kesällä kun takassa ei ole tarvetta polttaa tulia, sama teline voisi toimia ehkäpä myös lehtitelineenä, tai paperinkeräykseen menevien lehtien säilytyspaikkana :-)

Stala puuteline

Stala Woodrack

Ulkotelineeseen saimme yhteistyön tiimoilta myös suojahupun, eli josko teline siirtyy myöhemmin pois tuosta etuovelta jonnekin vähemmän katoksen alle, ovat puut silti kivasti suojassa vedeltä ja lumelta. Huppu aukeaa keskeltä tarroilla, ja sieltä on näppärä napata vaikka vain pari puuta ja laittaa suoja takaisin kiinni. Olen harkinnut siirtäväni telineen mustan ulkorakennuksemme seinustalle, ja sinne se kivasti maastoutuisikin mustan hupun avulla.

Miten teillä säilytetään takkapuita? Kuinka isoa määrää pidätte puita varastossa kerralla? Itse olen miettinyt että olisikohan syytä tilata sellainen isompi kuorma jostakin, ja säilöä osa vaikka ihan taivasalla ja siitä siirrellä kuivumaan?

Stala Woodrack

Minun tekisi mieli toivotella hyvää viikonloppua, vaikka nyt taitaa ollakin vasta keskiviikko. Minulla on viikon vapaapäivät huomenna ja ylihuomenna, mutta viikonloppuna taas töitä, eli tavallaan perjantaissa tässä elellään :-D

Postaus on tehty yhteistyössä Stalan kanssa, kantoteline ja suojahuppu saatu.

18 kommenttia

 1. Toi on nätti säilyttää puita teranssilla. Kantoteline on myös kaunis.
  Meillä on oikeastaan kaksi puuliiteriä, iso määrä puita on tuolla meidän vanhalla puolella. Sieltä haetaan tämän talon puuliiteriin puita ja siit kannetaan saunaan sekä puuhellaan puut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minusta nämä on myös tosi nätit ja sirot! Muulla tavalla en terassille puita laittaisikaan, koska halkokasat on usein vähän epämääräisiä eikä pysy pystyssä ilman tukikehikkoa. Ollappa iso puuliiteri! Se olisi kyllä kaikkein parasta mutta tämä sellainen tosi hyvä kakkosvaihtoehto :-)

   Poista
 2. Ei niitä ilman suojaa kannata säilöä, sade ja lumi mädännyttää ne. Eli joku ilmava katettu suoja mihin ei edes sivulta pääse satamaan ja joka on irti maasta. Meillä on tällä hetkellä tosi hieno lavoista rakennettu "puuvaja", mutta ensi kesänä on tarkoituksena rakentaa ihan oikea, minkä yhteyteen tulee myös puutarhavaja pihatyökaluille ja ruohonleikkurille. Autotallissa/katoksessahan ei saa säilyttää puita ollenkaan jos siellä säilytetään autoa. Polttopuiden säilytys seinustalla on myös paloturvallisuusriski. Kannattaa tilata isompi määrä kerralla keväällä, on sitten syksyllä polttokuivaa puuta. :) Meillä kun talo lämpiää puilla, on koivuhalkoa varmaan joku noin 5 pinokuutiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo on kyllä totta, mutta kun ei ole oikein mahdollista (tilaa) puuvajaa tehdä, niin siksi pohdinnassa on, että hankkiiko puita edelleen pieni määrä kerrallaan kalliimmalla, vaiko isomman satsin edullisemmin. On meillä tuo pyöräkatos ulkorakennuksessa, mutta siitä puuttuu vielä kiveys niin ei ehkä kannata sitä ennen ainakaan isoa läjää sinne pinota :-) Teillä onkin hyvät varastot, vau!

   Poista
 3. Kauniit kuvat ja kantoteline. Meillä on puukatos, tosin hiukan joutuu kantamaan mutta hyötyliikuntaa saa samalla. Ja, täällä myös takkakausi aloitettu, ihanaa tunnelmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Joku puukatos-systeemi olisi kyllä hyvä olla meilläkin, tuo telineellinen menee nimittäin yllättävän nopeasti, niin saisi sitten täydennettyä aina. Pitääpä vielä katsoa sillä silmällä pihaa jos jonnekin mahtuisi :-)

   Poista
 4. Hei,

  Hyvin ajankohtainen postaus, meilläkin on juuri valmistuneen talon osalta mietinnässä polttopuiden säilytys. Pelastuslain mukaan polttopuita ei saisi säilyttää lainkaan talon seinustalla, eikä räystäiden alla juuri paloturvallisuussyistä. Toki jokainen tekee itse ratkaisunsa tältäkin osin, mutta itse en taida uskaltaa tällaiseen säilytystapaan ryhtyä, vaikka meilläkin paikka puille löytyisi kaikista helpoiten suurilta terasseilta.. Nimittäin useat vakuutusyhtiötkin huomioivat tämän seikan palovahinkoja koskevassa korvauskäytännössään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, ja hyvä huomio tuo paloturvallisuus. Itse olen taas kuullut että pieniä määriä saa säilyttää seinustallakin. Laitoin myös Stalan väelle viestiä aiheesta, ja saan luultavasti huomenna heidän vastauksen asiaan. Olivat kuitenkin kuulema perehtyneet aiheeseen jo tuotekehitysvaiheessa :-)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Meillä ei vielä ole ollut kuin muutamana päivänä vähän viileää, mutta heti kun ilmat selkeästi kylmenevät, alan varmasti poltella takassa tulia lähes päivittäin :-)

   Poista
 6. Takkakuvia katsellessani tuli mieleeni, onko teilä sijoitettu keittiön kylmälaite heti takkamuurin viereen? Jos on, lämittääkö muuri paljonkin kylmälaitetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Takan ja keittiökaapistojen välissä on muurattu väliseinä, ja takkamme on kiertoilmatakka joka ei varaa kuoriin lämpöä :-)

   Poista
 7. Meillä on leivinuuni ja takka vierekkäin niin, että takan luukku olohuoneeseen ja leivinuunin luukku keittiöön. Puuta siis kuluu ja molempiin suuntiin! Rakennutin miehellä meille sopivan kokoisen puulaatikon, jonka alla on pyörät :) itse tykkään laatikosta kovasti! Se on hyvännäköinen, kokoinen ja näppärä kun voi rullata lootan sen luukun eteen missä tarvii puita. Siinä ei ole kantta joten puut pääsee nätisti myös esille. Ja se puun tuoksu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostakiin hyvältä että on pyörät alla, niin on kevyempi liikutella vaikka olisi isompikin määrä puita siinä! Puun tuoksu on ihana <3

   Poista
 8. Siisti säilytysratkaisu! :) Ja hyvän näköinen tuo kantoteline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo on aika kompakti, vaikkei isoa määrää vedäkään puita, niin ne saa siististi nippuun ja vielä hupun alle suojaan :-)

   Poista
 9. Nämä on niin ihanat, tykkään!

  VastaaPoista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!