Syyskuun päärynät ja pieni puutarhakatsaus




Syyskuu on yli puolivälin, ja tänään oli ensimmäinen aamu kun maa oli jäässä. On kai pakko myöntää, että kesä alkaa olla ohi, ja puutarhassa valmistellaan enää talvea sekä korjataan satoa. Tänä vuonna hyötypuutarhassani satoisin oli päärynäpuu, joka teki vielä ensimmäiset hedelmänsä ikinä. Ja heti puun täydeltä! Pienen puun oksat ovat niin hentoiset, että ne taipuvat painavien hedelmien alla. Osa hedelmistä on jo poimittu syötäväksi ja samalla helpotettu puun työtä, mutta on se vieläkin aika väsyneen näköinen taakkansa alla. Hedelmät ovat todella hyviä ja makeita, toki vähän pienempiä kuin kaupan päärynät, mutta maku on vähintään yhtä hyvä! Tytär ehdotti että tehtäisi niistä piirakkaa omenapiirakan ohjeella, voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu. Omenapuuhan meillä ei tehnyt yhtään hedelmää!



Viinirypälekin teki ensimmäiset rypäleensä tänä vuonna, mutta nuo eivät kyllä taida ehtiä kypsiksi millään. Onko kenelläkään kokemusta, kypsyisikö ne sisällä noin raaoista vielä? Tiedän, että monilla kotipihoilla rypäleet ovat jo kypsiä, ja olen pohtinut mahtaako tuolla köynnöksellä on huono paikka, vai johtuiko myöhäisyys vain siitä että kyseessä oli ensimmäinen sato? Ensi vuonnahan se nähdään. Lajike on muistaakseni Zilga, ja rypäleiden kuuluisi olla tummia. Yksi asia minkä opin vasta nyt vähän liian myöhään oli se, että viiniä olisi pitänyt leikata kesän mittaan, jotta rypäleet saisivat riittävästi valoa. Ensi kesänä tiedän siis senkin!



Maa-artisokka ilahduttaa kukillaan aina syksyllä, ja mukuloita tulee vuosittain yli oman tarpeen. Jokunen soppa noista tulee kuitenkin syksyisin tehtyä, ja maku on mitä mainioin! Toki kasvi on ihan hauska pelkästään kukkanakin, korkealla huojuvat keltaiset kukat ovat vaatimattomuudessaan ihan somia.

Minulla on tulossa muuten puutarhanystäville mukava kirja-arvonta lähiaikoina, pysykäähän kuulolla :-)

Mukavaa loppuviikkoa! 

2 kommenttia

  1. No, jopas on päärynä poikineen. Vaikka ovat pienempiä, kuin kaupan on ne sentään OMASTA puusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Minulla ei ole ollut ennen päärynäpuuta missään pihassa, niin tämä on siksikin hauskaa kun nyt saatiin ensimmäiset omat päärynät ikinä :-) Tämä on vielä siitä hassu puu, että se jo kertaalleen paleltui ekana talvena, ja olin jo kaivamassa kuollutta kepukkaa pois keväällä, kun huomasin että runkosuojan alta pilkottikin jotakin elävää. Tuo oli tehnyt uusia versoja tyvestä, ja ne olivat ilman valoa runkosuojan alla jääneet aikamoisiksi naruiksi. Siksi tuo runkokin on noin mutkalla, kun sidoin vahvimman verson keppiin kiinni monesta kohtaa että pysyisi pystyssä. Ja ihan parissa kesässä ollaankin tässä tilanteessa että puu antaa satoa!

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!