Puun tunnistustehtäväKoko talven olemme pikkuhiljaa raivanneet uutta tonttiamme. Se oli ostettaessa suurimmalta osaltaan sakeaa rehevää metsää, josta ei nähnyt lainkaan läpi ja mittasuhteita oli vaikea hahmottaa. Vaikka toivomme tietyn metsäisyyden säilyvän, on puita ollut pakko kaataa osasta tonttia aika paljonkin. Osan jätämme kuitenkin luonnontilaan. Olemme edenneet vähitellen, välttääksemme tilannetta että tuli kaadettua liikaa. Koetamme säästää kauniit ja elinvoimaiset puut, jotka ovat sopivassa kohdassa tulevaa pihaa. Samalla on tullut harjoiteltua puiden tunnistamista, joka on yllättävän vaikeaa ilman lehtiä, pelkistä rungoista ja oksien muodosta.

Muutama tammi on tosi kauniita, mutta auttamattomasti väärässä paikassa. Onneksi niitä jää useita jäljellekin. Tulevan talon paikan edustalla on useamman rungon ryhmä erikoisen näköisiä puita, joita emme ole millään saaneet tunnistettua. Olen kysynyt muutamalta metsuriltakin, osaisivatko he kertoa mikä puu on kyseessä, mutta aivan varmaa vastausta ei ole saatu sieltäkään. Tontti on ollut meillä marraskuusta lähtien talven yli, eli missään vaiheessa puissa ei ole ollut lehtiä tunnistamista helpottamassa. Äskettäin tajusin ottaa tuosta mysteeripuusta muutaman oksan kotiin maljakkoon, jotta ne tekisivät lehdet antamaan meille vihjeen :-DPuiden rungot ovat melko sileät ja vaalean harmaat. Ei kuitenkaan samaan tapaan kuin haavassa, eikä haavalle tyypillisiä kellertäviä laikkujakaan näy pinnassa. Lisäksi puun lehdistö on aika eri muotoinen kuin haavoilla, enemmän leveä kuin pysty.
Nyt, kun ensimmäiset lehdet tänään aukesivat, saivat omat epäilyni vahvistuksen: veikkaan että kyseessä on metsälehmus! Wikipedia sanoo, että nuorten puiden runko on tumma, joten se ei tässä nyt täsmää, mutta muutoin lehti ja silmut näyttävät ihan oikeilta. Luontoportin sivuilla mainitaan, että puun kukista saadaan rauhoittavaa ja tuoksuvaa teetä, ja puu houkuttelee myös hyvin pölyttäjiä joka on hyvä juttu esim omenapuiden kannalta (tosin kukinta heinäkuussa taitaa olla omenapuiden kannalta jo myöhään).


Onko siellä lukijoissa puiden asiantuntijoita, mahtaako veikkaukseni olla oikea? Vai voisiko tämä olla joku muu?

Mukavaa uutta viikkoa!


10 kommenttia

 1. Täältä ei löydy kyllä apua tähän teidän tehtävään. Mutta, on ihanaa kun kevät tekee tuloaan ja maljakossa saa oksiin lehdet sekä pääsee nauttimaan tuosta ihanasta keväänvihreästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä luuli käyneensä koulunsa kunnolla, mutta yllättävän vaikeaa on silti ollut puiden tunnistaminen! :-D Ehkä kevät ja lehdet tosiaan helpottaa vähän sitä hommaa?
   Kevät on kyllä tosiaan täällä, yhdet koivunoksat minulla oli jo aiemmin sisällä, ja niistäkin tuli niin ihanasti raikasta vihreää. Puutarhassa alkaa jo kohda ensimmäiset kukkijat aloitella kauttaan ♥

   Poista
 2. Onpa mahtavan isoja puita. Minä en ole puiden asiatuntija enkä muuten kukkienkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tontti on siitä ihana, että se on tosiaan ihan metsää, ja tontilla kasvaa todella suuriakin puita, kuten vanhoja kuusia ja mäntyjä, sekä esim tammia. Pyrimme säästämään niistä mahdollisimman paljon!

   Poista
 3. Runko näyttää kyllä melkoisesti harmaalepän rungolta, mutta lehdet eivät. Eipä taida olla apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosi hyvä veikkaus myös, tonttimme vieressä on rannalla iso määrä leppää, en ole ihan varma mitä lajiketta mutta jotakin leppää kuitenkin. Pitänee odottaa vaan että lehdet puhkeaa kunnolla, ehkä tämä sitten viimeistään selkiytyy! :-)

   Poista
 4. Metsälehmus, sanoo samassa taloudessa majaileva metsätalousinsinööri. Lehdet ovat isompana sydämenmuotoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eli vaikuttaisi siltä, että omakin veikkaukseni meni oikein, vaikken alan ammattilainen olekaan :-D Nuo lehdet ovat nyt jo pienenä ihan sydämen muotoiset, ja maasta löysin puun läheltä viime vuotisia lehtiä jotka olivat lehmuksen lehden muotoisia. Toki kun on tiheästi puita, on hieman haaste tietää mikä lehti on mistäkin, mutta tontillamme on lehtipuut pääosin tammia, koivuja ja pihlajia, ja sitten tämä yksi erilainen. Eiköhän se siis metsälehmus ole, kivaa!

   Poista
 5. Meiltä pitää myös kaataa aika paljon ongelmapuita, tosin voi olla ettei nyt ennen kesää enää ehdi. Ihanat nuo lehdet tuossa puussa, jotenkin hauskat. Ei minulla ole sen enempää tietoa puista, joten valitettavasti en osaa tuota. Ilmeisesti metsälehmusta oli veikattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän kyseinen puu on tosiaan metsälehmus :-)

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!