Valoa kaamokseen ja raksalle. Asiaa ulkovaloista.

 Kaupallinen yhteistyö Konstsmiden kanssaVuoden pimein aika alkaa olla käsillä, ja se kyllä tuntuu ja näkyy. Tai siis mitään ei näy, kun on ihan järkyttävän pimeää koko ajan! Meillä on raksalla menossa ulkorakennuksen rungon ja katon teko, ja tehokas työaika jää kyllä todella lyhyeksi kun pimeässä ei hommat etene ja telineillä kiipeilykään ei ole enää turvallista vaikka laittaisi työmaavalotkin. Voi olla, että ulkorakennusta jatketaan kunnolla vasta keväämmällä. Alkuvuodesta aloitamme talossa sisäpintojen teon, tuo osuus jää siis kokonaan meille ja sitoo luultavasti kaiken vapaan ajan. Aika paljon hommaa siis tiedossa ennenkuin talo ja ulkorakennus on valmis!

Pimeydessä on ollut hyvä suunnitella taloon ja pihalle valaistusta. Tällä kertaa kun pihaa on enemmän kuin ennen, on tarkoitus laittaa myös sinne valoja. Ajatella, että meillä on vasta nyt kolmanteen taloon tulossa ekaa kertaa pihavalot! Rakennusten ulkovalaisimet ja puutarhan valaisimet tulee meille Konstsmideltä, jonka lähti mukaan yhteistyökumppaniksi. Hyvä yhteistyökumppani heistä saatiinkin, valikoima on todella laaja mistä valita, ja yhteistyö on muutenkin ollut jo antoisaa!  
Ulkovalaisimien valinta, mitä huomioida?

Ajattelin kertoa teillekin vähän ulkovalaisimien valinnastani. Kaikki lähti tietysti liikkeelle talosta ja sen tyylistä, mutta muitakin seikkoja oli mietittävä.

Ihan alkuun selvää oli vain, että valaisimien pitää olla mustat. Talomme on ruskea, ikkunat ja ovet, sekä katto ovat mustia. Ulkorakennuksessa puuosat tulevat olemaan punaiset, mutta sielläkin ikkunat, ovet ja katto ovat mustat. Näin musta oli looginen valinta seinävalaisimien väriksi, samat valaisimet sopivat kumpaankin rakennukseen. 

Seuraavaksi pohdin valon suuntaa. Nykyään suurimmassa osassa uusia taloja valitaan seiniin valaisimet, jotka valaisevat seinän pintaa pitkin ylös ja alas, tai pelkästään alas. Halusin kyseenalaistaa tämän, koska edellisessä talossamme kaipasin myös laajempaa yleisvaloa esimerkiksi terassilla. Siellä valo oli juurikin tuollainen ylös ja alas valaiseva, ja iltaisin (ison osan vuodesta) terassin valoisa alue rajoittui vain aivan seinän viereen. Terassilla ei tullut oleskeltua juuri lainkaan muulloin kuin päivällä osittain tästä syystä. Lähdin katsomaan siis seinävalaisimia, jotka valaisevat myös eteenpäin, ei pelkästään seinää pitkin. Koska kaipasin muutenkin muutosta edellisen talon valaistukseen nähden, päätin vielä rajata valaisimia niin, että katsoin vain sellaisia joissa valo ei paista ylöspäin ollenkaan. Yksikerroksisessa talossa en kaipaa valoa räystäiden aluseen jonne ylöspäin näyttävä valo käytännössä ohjautuu kun seinää ei jatkukaan enempää.Nyt, kun mielessäni oli sekä valaisimen väri ja valon suunta, oli Konstsmiden seinävalaisimissa vaihtoehtoja edelleen todella monta. Näistä pohdin sitten mikä sopii tyylillisesti taloomme, ja siihen punaiseen lankaan jonka olen talon suunnittelussa pitänyt mielessäni. Tämä kantava ajatus on siis se, että talo on "moderni, mutta pienellä vivahteella perinteitä". Rakastan vanhoja taloja, mutta en missään nimessä halua rakentaa tästä uusvanhaa, kuten joskus aiempina vuosikymmeninä oli suosittua. Tuo vivahde saa olla aika viitteellinen. Perinnettä löytyy talon muodosta, joka on pitkän mallinen ja katto on T-muotoinen. Sisällä perinnettä tuovat moderniin sisustukseen mm. pönttöuuni ja lautalattiaa muistuttava parketti. 


Muutama loppusuoralle päässyt ehdokas. Kuvat Konstsmiden.

Kun loppusuoralla oli vielä kourallinen valaisimia, päätin otta valintoihin mukaan myös pihavalaisimet. Halusin, että pihavalaisimet olisivat samaa sarjaa seinävalojen kanssa, tai muutoin selkeästi hyvin yhteensopivat keskenään. Lopulta valintani osui Modena-sarjan valaisimiin, ja näistä alaspäin valaisevaan malliin. Samasta sarjasta löytyi myös sopivat valaisimet pihan kulkureittien varrelle.
Yksi syy valintaani oli myös vaihdettava polttimo, halusin että valaisimet ovat pitkäikäiset enkä siksi halunnut kiinteää lediä. Näihin voi myös mieltymyksen mukaan sitten valita valon sävyn esimerkiksi 3000K jos laittaa ledipolttimot.

Valittu malli Konstmide Modena. Kuvat Konstsmiden.

Valaisimien johdot on jo valmiina ulkoseinillä, mutta valaisimet kytketään vasta aivan lopuksi kun sisälläkin tehdään viimeiset kytkennät. Tämän talven pimeyteen seinävalot eivät siis vielä auta, nyt pitää käyttää työmaavaloja. Lisäksi tontilla tuo tunnelmaa ja valoa kausivalot, joita olen ripustellut jo useammankin. Tärkeimmät asiat ensin! Kaikki jouluvalotkin on Konstmiden tuotteita, ja sain ne osana tätä yhteityötä. Osaa näistä jouluvaloista pystyy muuten ohjamaan kännykän sovelluksella ja laittaa ne esimerkiksi tuikkimaan eri tavoilla. Nykyaikaa! Tässäkin asiassa taidan kuitenkin olla vähän perinteisemmän ystävä, ja säädin valot palamaan tasaisina. Johan metsän peurat ja muut eläimet säikkyvät jos yhtäkkiä pusikossa välkkyy joulukuusi rytmikkäästi :-D
Kuvasin valoja tontillä tänään lähes pimeässä (heh, yllätys), joten pahoittelut kuvien laadusta. Kuulema jouluvalomme ilahduttavat säkkipimeässä tallustavia koiranulkoiluttajia, alueella kun ei ole ihan lähellä asuttuja taloja eikä katuvalojakaan ole vielä :-)Iloa ja valoa joulun odotukseenne! 2 kommenttia

 1. Paljon on miettimistä talonrakennuksessa. Piha-ja ulkovalaistus ovat tärkeiä seikkoja. Me emme mökillemme ole laittaneet kuin muutaman ulkovalon ja pimeinä syysiltoina huomaa että olisi kivaa jos pihakin olisi valaistu. Nyt jos rakentaisimme, niin paljon tekisimme toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just näin! Joka ikinen nippeli ja yksityiskohta on päätettävä, ja jossakin kohdassa projektia iskee aina se turnausväsymys ja "laitetaan joku vaan"-vaihe :-D Alkuvaiheessa vielä jaksaa paneutua ja punnita päätöksiä hyvinkin tarkkaan. Suosittelenkin kaikille rakentajille, että tekee mahdollisimman paljon päätöksiä jo aivan alussa, ennenkuin taloa on vielä pystyssä!
   Tällä kertaa halusin pihavalot, kun piha on sen verran isompi etteivät ne talon lamput kajasta enää rajoille asti (niinkuin edellisissä tosi pienissä tonteissa). Aivan varmasti tälläkin kertaa jää sellaisia juttuja joita jälkeenpäin tekisimme toisin, mutta se on onneksi vain inhimillistä. Usein asioita pystyy onneksi muuttamaan ja lisäämään jälkeenpäinkin!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!