Keittiön tärkeät elementit, vesi ja ilma

Kaupallinen yhteistyö: Lapetek


Aloitimme tämänkin talon suunnittelun siitä, että minkä mallinen keittiö taloon halutaan ja mihin se sijoittuu pohjakuvassa. Keittiön pohjaratkaisun kanssa käsi kädessä kulkee aina myös keittiön toimintojen paikat ja oikeastaan koko keittiön suunnittelu melko tarkastikin. Jos asiasta ei olisi ollut jo kokemusta, tämä saattaisi päästä yllättämään! Näin kolmannen oman talon kohdalla osasimme onneksi jo ennakoida ja olimme miettineet näitä asioita jo hyvissä ajoin valmiiksi.

 
Talolle ei ole yleensä vielä kaivettu kuoppaakaan, kun pitää jo tietää minkälaisen liesituulettimen haluat ja mihin. Lvi- ja sähkösuunnitelmat tehdään hyvin varhaisessa vaiheessa rakennusprojektia, ja moni asia päätetään jo silloin. Mietin aluksi yläkaappiin integroitavaa liesituuletinta, jolloin näkymä olohuoneen suuntaan olisi ollut melko perinteinen, mutta aika varhain päädyimme jättämään yläkaapit pois. Edellisen talomme keittiössäkään ei ollut yläkaappeja enkä niitä kaivannut sielläkään. Keittiö on meillä samassa isossa tuvassa kuin oleskelutilakin, ja lopulta liesituulettimeksi valittiin musta pyöreä lieriö joka juttelee samaa muotokieltä mustan pönttöuunimme kanssa. Vaikka äkkiseltään voisi ajatella että musta on aika jyrkkä muutoin vaaleaan hiekan sävyiseen keittiöön, tykkään kovasti sen ryhdikkäästä ilmeestä. Vanhasta kodista tuodut valaisimet oli myös päätetty sijoittaa liesituulettimen kaveriksi, jolloin se ei jäänyt "yksin" ainoaksi mustaksi asiaksi seinustalla. Toki musta väri ja pyöreä muoto toistuu myös pistorasioissa ja katkaisijoissa.Liesituuletin


Liesituulettimen malli on Lapetek Apollo-V. Se löytyy valmistajan sivuilta saarekemallit-otsikon alta, ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laite asennetaan kiinni kattoon. Liesituuletin on meillä sijoitettuna seinustalle eikä saarekkeeseen, ja liitoskohta hormiin on siis silti katossa eikä seinällä. Tuuletin on irti seinästä noin 10cm, ja jos haluan joskus vaihtaa seinän maalin sävyä, onnistuu maalaaminen tuulettimeen takaakin (tottakai mietin jo tulevia remontteja vaikkei talo ole valmiskaan, heh!). Kattoon asennettavien liesituulettimien kanssa on huomioitava myös huonekorkeus, ja meillä laitteen maksimi suosituskorkeus ylittyi muutamalla sentillä, mutta liesituuletin on silti toiminut aivan moitteettomasti. Tuuletin pääsee myös kauniisti esille korkeassa huoneessa, meillä huonekorkeus on 290cm.


Liesituulettimen valo on tehokas ja leviää kauniisti aika leveällekin alueelle. Valon saa myös himmennettyä kolmeen eri kirkkauteen, mikäli sitä halutaan käyttää vaikka illemmalla tunnelmallisempana valona. Lyhyt painallus valopainikkeesta säätää valon päälle ja pois, mutta pitämällä valopainiketta kolme sekuntia pohjassa valon ollessa päällä, valo himmenee. Toistamalla pitkän painalluksen toistamiseen saa vielä aivan himmeän valon. Laitteen kyljessä olevissa painikkeissa on myös hento taustavalo, joten ne näkee hämärämmässäkin hyvin. Musta allas ja kuparin sävyinen hana


Liesituulettimen ohella myös hana ja allas ovat keittiön tyyliin vaikuttavia tärkeitä elementtejä. Meillä vaalean keittiön tehosteena on mustan värin lisäksi kuparia. Keittiön hana on kuparin sävyinen Lapetek Lino-A astianpesukoneliitännällä. Hanassa on kaunis harjattu pinta, ja sävy on mielestäni superkaunis. Hanalla on myös uusin kotimainen tyyppihyväksyntä! Hanan kaverina on musta allas, malliltaan Blanco Etagon 500-U, ja siihen lisäosana mustat pohjaventtiilin ja ylivuotoventtiilin kannet joiden avulla altaasta saatiin täysin mattamusta. Tämä oli itselleni tärkeää, koska rosteriset altaan osat olisivat häirinneet tosi paljon silmää kuparin kanssa vierekkäin :-D Kodinhoitohuoneesta löytyy sama hana mutta harjattuna rosterina, siellä se on terästason kaverina ja sävyt toimii yhteen mainiosti myös.

Keittiössä on ollut ilo kokkailla ja arki sujuu siltä osin nykyään ihanan kevyesti. Väliaikaiskodin ahdastakin ahtaampi keittiö oli hyvä siirtymä tänne, nyt osaan arvostaa tilaa ja toimivia laitteita ihan erityisen paljon. Odotan jo innolla ensimmäistä joulua ruuanlaittoineen tässä kodissa!

Mukavaa marraskuuta kaikille! 

Ei kommentteja

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!