Pihistä - panosta, kolmannen talomme valintojaSanotaan usein että kolmas talo on sitten se tosi hyvä. On siinä varmasti perääkin, mutta luulen että moni haluaa jäädä kolmanteen ihan puhtaasti siksi ettei enää jaksa muuttaa saatikka rakentaa :-D Meidät ajoi vielä kerran uuteen projektiin isomman pihan kaipuu, edellinen talohan oli muutoin kaikipuolin kiva ja kaunis koti. Puutarhassa loppui tila kesken, ja muutoinkin toivoimme hieman rauhallisempaa ympäristöä kodille. Ajattelin tässä nyt avata minkälaisia asioita painotimme talon suunnittelussa, ja mistä jouduttiin vielä tälläkin kerta tinkimään.


Panosta:
-Tontti.
Tontti oli suurin syy lähteä koko projektiin, ja sen etsintään paneuduttiin huolella. Koska vaatimuksia oli aika paljon, ei sopivaa meinannut millään löytyä. Piti olla riittävästi kokoa, luonnon helmassa, kauniit näkymät, kohtuullinen koulumatka, bussit lähellä ja paljon muutakin. Tontin etsinnässä vierähti melkein vuosi, ja kävimme lähes joka viikonloppu tuon ajan katsomassa jotakin aluetta ja tonttia. Alkuun etsimme tonttia pelkästään Porvoosta, mutta jossain vaiheessa alue laajeni jo Vantalle ja Sipooseen jne, ja vanhat rempattavat talotkin oli vaihtoehtona. Lopulta tämä tontti löytyi, ja asiat loksahti kohdalleen.-Yksitasoisuus.
Tonttimme on rinnettä, mutta olimme päättäneet jo etukäteen että tämä talo tulee yhteen tasoon. Ratkaisu vaati jonkun verran maatöiden ja perustusten osalta panostuksia, kirjaimellisestikin kun kalliota piti räjäyttää, heh. Sokkeli on talon etureunasta puolitoista metriä korkea, joka toki nosti kustannuksia jonkun verran.

-Erillinen ulkorakennus johon tulee varaston ja autokatoksen lisäksi pieni parvellinen yksiö kylppäreineen ja keittiönurkkauksineen. Mökki on edelleen tosi kesken, että tämän toteutumisen aikataulusta en vielä tiedä... :-D-Talon eristeet. Halusimme hengittävän rakenteen, ja kaikki eristeemme on puupohjaista, sahanpurumaista Huntonia. Asia joka ei näy ulospäin mutta on enemmän "hiljaista luksusta" kuten joku blogikollega joskus hienosti ilmaisi (anteeksi en nyt muista kuka!)


-Maalämpö ja viilennys. Aika iso panostus, mutta tuntui tärkeältä valintoja tehdessä. Kalliotontilla myös helppo toteuttaa, joten tässä halusimme investoida pidemmän tähtäimen valintaan.


-Pieni T-muoto taloon. Halusin hieman perinteitä henkivän ulkomuodon vaikka talo onkin moderni. T-muoto nosti katon ja sen varusteiden sekä perustusten hintaa jonkun verran.
-Sisustuksen materiaalit, moni sisustushaave toteutui vihdoin tässä talossa. Mm. Timberwisen lehtikuusiparketti, vaneriset väliovet, puupaneelikatto ja kivitasot keittiössä on kaikki sellaisia joita meillä ei ole aiemmin ollut. Lisäksi pönttöuuni on ollut pitkään haaveenani, ja tämän talon tyyliin se vihdoin sopi (toki jossain vaiheessa käytiin katsomassa jopa yhtä vanhaa remontoitavaa koulua, mutta onneksi tulimme järkiimme ja tajuttiin että pönttöuunin saa uuteenkin taloon, ja pääsee kenties vähän helpommalla :-D ).
-Pohjaratkaisussa erillinen arkieteinen ja kodinhoitohuone. Vihdoin kurat ja puhtaat erillään! 
-Kulku meidän makuuhuoneesta kylpytiloihin,ei varsinainen rahallinen panostus mutta pohjaratkaisun hiomiseen vaikuttanut toive.-Piha.
Teetätimme jo maatöiden yhteydessä puutarhan muotoilut ja pohjat, sekä valtavan määrän kivipengerryksiä. Tämä kannatti, nyt pääsin heti muuton jälkeen laittelemaan pensasaitaa ja nurmikon sekä istutuksia. Osa istutuksista oli toki laitettu jo ennen muuttoa, osa edellisenä kesänäkin. Edellisissä taloissa on muuton jälkeen katseltu vielä tovi möykkyistä savipihaa, nyt piti mennä etupainotteisesti pihan laiton kanssa. Kivipengerrykset oli mukana jo maatöiden tarjouspyynnöissä, eli pihan suunnittelu jo hyvissä ajoin todellakin kannattaa! Olen myös käyttänyt koko rakennusajan aika paljon aikaa pihan laittoon, aina kun on ollut muilta töiltä vähän aikaa. Joku toinen olisi ehkä nuo ajat vaikka levännyt, mutta ehei, sehän olisi ollut liian helppoa... :-D Se joku toinen olisi varmasti tässä vaiheessa projektia paremmassa kuosissa vaikkei hänellä pihaa olisikaan valmiina, mutta minkäs teet kun tämä oli se osuus joka itselläni kutittelee eniten päästä tekemään! Yritän saada itseni kuntoon ensi kevääksi, niin pääsee taas heti lumien sulettua kuopsuttamaan Pihistä:-Ulkopuolinen työ.
Jotta budjetti on saatu riittämään, olemme tehneet lähes kaikki pinnat miehen kanssa itse. Työn määrä oli käytettävään aikaan nähden tosi suuri, ja tästä maksellaan veroja väsymyksenä vielä pitkään... Minä maalasin seinät, 2 kilometriä kattopaneelia kahteen kertaan, vesieristin, laatoitin, saumasin, hioin ja tasoitin betonilattioita ja pyöritin pihalla kiviä ja multaa. Mies on paneloinut, paneloinut, paneoloinut... no, panelointia on ollut työmaalla ihan hirveät määrät! :-D Pelkästään sisällä kattoon meni monta kuukautta pohjatöineen, paneelimme oli kapeaa ja pontit tiukat ja edistys senkin vuoksi tosi hidasta. Toki miehen hommina on ollut myös esim parketti, listat, karmien asennus, kalusteasennuksia isäpuolen kanssa yhdessä jne sekä ulkorakennuksen rakentaminen ihan rungosta alkaen. -Arkkitehti.
Piirsin talon kokonaan itse, tosin versioita ehti tulla ensin yksi a4 vihko melkein täyteen. Tähän meni paljon aikaa, arkkitehti olisi varmasti löytänyt sopivat ratkaisut paljon nopeammin. 


-Parvi.
Alusta asti oli ajatuksena että teemme talosta yksikerroksisen, mutta olisin halunnut sen verran korkeaa tilaa olohuoneeseen että ylös olisi voinut tehdä vielä parven. Tämä idea ammuttiin alas melko varhaisessa vaiheessa kun oltiin vielä lyijykynäluonnoksissa, ja sittemmin palattiin yksitasoisuuteen ihan sellaisenaan. Parvi toteutuu nyt pihamökissä sentään!


-Ei liukuovia terassille, normi lasiovet pelaa hyvin. Edellisen talon liukuovessa oli alusta asti paljon häikkää eivätkä ne olisi tähän taloon tyylillisesti oikein sopineetkaan.-Ei korotettua huonekorkeutta paitsi toki 2,9m kauttaaltaan. Ei kuitenkaan sellaista korkeaa vinoa kattoa tms. Tämä oli kodikkuuden ja äänimaailman vuoksi, edellisessä oli korkeaa ja nyt ei enää haluttu.-Ruokakomero.
Tästä luovuin raskain mielin. Kaikissa alkuperäisissä luonnoksissani sellainen oli, mutta jossain vaiheessa todettiin että neliömäärä oli karkaamassa yli kahdensadan, ja moni asia joutui punakynän alle. Samassa meni myös vaatehuone. Neliömäärää piti saada pienennettyä aika reilusti, ja keskitettiin neliöt sitten muihin tiloihin.-Kahden auton katos tai talli. 
Tontin rinteen vuoksi rakennusten sijoittelulle ei jäänyt kovin paljon vaihtoehtoja, vaikka kaavan puolesta sijoittelu vapaata olikin. Ulkorakennuksen pituus piti saada pysymään kohtuullisena, ja näin ollen meille tuli vain yhdelle autolle katos ja pihapaikkoja on sitten useammallekin autolle. Jossain versiossa oli kahdelle autolle katos upotettuna terassin alle, mutta se meni tyyliltään jo niin kauas siitä maisemaan uppoavasta hieman perinnetalon henkisestä talosta että unohdimme idean saman tien. Halusin karsia kaikki ulospäin turhan pramean oloiset ratkaisut pois. Autokatos on jo hyvä lisäys, sellaistakaan meillä ei ole koskaan ollut edes yhdelle autolle kun aiemmat ulkorakennukset on aina tehty lämpiminä varastoina, 

Tästä tuli oikein mieluisa koti ja olen valintoihimme oikein tyytyväinen! Ne mihin panostettiin kannatti, ja ne mitä karsiutui eivät jääneet harmittamaan. Pihalla on paljon tilaa toteuttaa puutarhaunelmia, lapsille ja eläimille tilaa peuhata ja ikkunoista näkyvä maisema saa hymyn huulille. Näin parin kuukauden asumisen jälkeen tuntuu että tämä on ollut todellakin kaiken vaivan arvoista. Vaikka työtä on vielä paljon jäljellä, on tämä jo iso etappi että muutot on ohi ja pahin kiire hellittänyt. Se kuuluisa viimeinen lista menee ehkä joskus paikalleen, mutta siihen on vielä luultavasti useamman vuoden matka edessä. Ja hyvä niin, tykkään kun on puuhaa! Tämä on todella nyt se kolmas ja unelmieni talo, täällä on hyvä 

Edessä on pian ensimmäinen joulu tässä kodissa, sitä olen tunnelmoinut jo siitä asti kun tontilla vasta raivattiin puita kaksi vuotta sitten. Ihanaa!


5 kommenttia

 1. Ihan mahtava tuo teidän talo❤️❤️

  Näitä oli kiva lukea. Kaikkea ei voi saada, jo budjetti sanelee sen. Ja vaikka rahaa olisi aivan määrättömästi,uskon että siltikään kaikkia haaveita ei ehkä saa toteutettua. Eikä kannatakaan.

  Meillä vanha talo, 70-luvun remontoijan unelma. Ollaan asuttu ja rempattu kohta 15v. Isoja juttuja tehty; katto, ikkunat,kylppäri,keittiö. Pintoja osaa jo kaksi kertaa. Silloin haettiin myös tonttia,ennenkuin nykyinen koti ostettiin. Ei saatu kotikaupungista.

  Nyt meillä haaveena (tai ollut jo monta vuotta) kesämökki. Niitäkin katseltu ja muutama vuosi sitten yksi oltiin jo ostamassa. Hävittiin tarkouskauppa. Ehkä hyvä niin jälkeenpäin katsottuna,vaikka silloin harmitti. Ja kovaa. Eritoten miestä.
  Nyt ollaan mietitty,että kun mies haluaa HYVÄT kalavedet, että olisiko niin,että ostetaankin ensin tontti/rantapaikka ja siihen pikkuhiljaa laitetaan mökkiä,saunaa ym. Loppuelämä aikaa❤️

  Saa nähdä miten käy. Jännittäviä haaveita.

  -Semi_mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Mulla on sellainen salainen rakkaus 70-luvun taloja kohtaan, lapsuudessani vietin paljon aikaa isovanhempien upeassa atriumtalossa ja sieltä on jäänyt monta juttua omaan sisustamiseenikin. Remontointi on kyllä kestävyyslaji, ja ehkä siksi ollaankin päädytty näitä uusia rakentamaan, ensiasuntomme oli kyllä 70-luvun rivari joka remptattiin.
   Tuo mökkihaave on ihana, toivottavasti pääsette viel toteuttamaan sen! Minusta mökkitontti kuulostaa oikein hyvältä idealta, sinne sitten vaikka ensin saunamökki että pääsee nukkumaan ja rakentaa varsinaisen mökin perään? Jos ei olisi tämä talo vielä niin kesken niin varmaan haaveilisin myös jo kesämökistä :-D Uskoisin että meille ei kuitenkaan mökkiä tule, vaan ennemmin isompi vene. Katsotaan mitä elämä tuo tullessaan!

   Poista
  2. Sä sait just tuosta ajatuksesta kiinni❤️ noin me on ajateltu,eka just yöpymiseen kelpaava saunamökki ja sit pikkuhiljaa siitä mökkiä jne. Mies niin haaveilee rakentamisesta. Siellä saisi toteuttaa itseään❤️ pikkuhiljaa budjetin salliessa mentäis eteenpäin.

   Tuo vene kuulostaa ihanalta❤️ mä en ole ikinä veneillyt. Katsoin Yökylässä Maria Veitola -jakson jossa olivat Pekka Haaviston veneellä. Ihanalta näytti❤️

   Kyllä elämä on ihmeellistä. Toivotaan että sinun ja minun haaveet käyvät toteen. Tavalla tai toisella❤️

   Ihanaa iltaa❤️

   T. Semi_mummo

   Poista
 2. Teidän talo on ihana. Siitä henkii jotain pysyvää ja ajatonta, jota ei trendien tuulet heiluttele. Hyviä valintoja ja ratkaisuja olet tehnyt. Miellyttää erityisesti tuo talon "tavallinen" ulkonäkö. Lattialla on iso vaikutus talon yleisilmeeseen ja viihtyisyyden tuntuun, tuollaisen lattian kuin teillä on, haluaisin itsekin! Myös puunväriset ikkunanpuitteet on hienot ja valkoinen helmipaneelikatto on ihana, ym. Teidän tontin sijainti on tosi kiva, ja uskon, että loihdit pihasta aika herkullisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kuulostaa siltä että näet talon sellaisena kuin olemme sen toivoneetkin olevan :-) Talon ulkonäkö vielä muuttuu hieman kun saadaan kaikki nyt valkoisena olevat osat maalattua julkisivun värillä ja lisäksi eteen on tulossa terassi kaiteineen. Joka tapauksessa ulkomuodossa pyrittiin nimenomaan sellaiseen aika hillittyyn ilmeeseen, ja väri vielä puiden runkojen mukaan että hieman katoaa maisemaan. Piha on vielä yhtä kivimuuria, mutta uskon että kun istutukset kasvaa niin ilmekin pehmenee!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!