Ensimmäistä kertaa yön yli reissussa veneellä, kohteena Äggskär

 


En ole tainut täällä blogin puolella vielä kertoakaan tämän kesän uudesta harrastuksesta, joka on ollut samalla yksi toteutunut unelma. Hankimme keväällä pienen purjeveneen! Olemme tehneet muutamia pienempiä retkiä kesän aikana, mutta eilen palasimme ensimmäiseltä yön yli kestäneeltä veneretkeltä. Aika huiman hauskaa, vaikka välillä (minusta, ei muista) vähän pelottavaakin :-D 

Retkikohteemme oli Äggskär, Porvoon kaupungin ylläpitämä ulkoilusaari avomeren laidalla. Saari/ saaret olivat huikean kauniit bonsaimäntyineen ja sileine kallioineen. Ihanaa ulkosaariston tunnelmaa! Alueella oli nuotiopaikka sekä huonommalle säälle grillikatos, polttopuita sekä huussit. Meitä oli isompi porukka pursiseuramme väkeä yhteisellä retkellä, ja veneitä oli reilusti toistakymmentä laiturissa. Hyvin mahtui.


Purjevene on ollut puolisoni haaveena niin kauan kuin muistan. Hän on purjehtinut lapsesta asti oman perheensä kanssa, ja nyt aikuisena ajatus omasta veneestä on kytenyt pitkään pinnan alla. Kun nämä nuorimmat lapsemme oli pieniä, ei veneily olisi tullut kuuloonkaan kun pelkkä kaupassa käynti oli melkoinen urheilusuoritus koko porukalla. Vasta viime talvena alkoi herätä ajatus, että voisiko nyt olla jo se aika..? Osittain motiivina oli myös hankkia ns pakopaikka kotoa ja vaihtoehto loputtomalta tuntuvalle rakennustyömaalle, meillä kun ei ole mitään mökkiä tai vastaavaa jonne lähteä lomalla tai muutoin vaihtamaan maisemaa. Tässä vene on toiminutkin juuri odotusten mukaisesti!

Veneemme on melkein viisikymppinen "mummeli", ja 7,7m pitkänä nykymittapuulla tosi pieni perheelle. Budjettimme oli kuitenkin melko vaatimaton, joten isoon ja uljaaseen purteen ei ollut nyt varaa. Toisaalta tämä vene on aika sympaattinen, ja sisältä pienuudestaan huolimatta tosi siisti ja nätti. Ulkopinnat kaipaavat vähän maalia, yritämme ryhtyä siihen urakkaan ensi keväänä. Kyllä tälläkin pääsee, köydet vaan irti ja menoksi :-) Nukkumapaikkoja ei ole ihan meille kaikille, mutta tällä retkellä osa lapsista nukkui teltassa. Samalla systeemillä retkeillään luultavasti jatkossakin.
Itse olen veneillyt lapsena paljonkin, mutta kulkupelit on olleet pieniä moottoriveneitä tai kanootti. Purjehduksesta minulla ei ollut kokemusta entuudestaan yhtään. Olen kuitenkin aina ihaillut kauniita purjeveneitä, ja rakastanut veden äärellä olemista kaikissa muodoissaan. Ollaan hakeuduttu rannoille retkille jo vuosia, ja olen niin iloinen että nyt meidän retket voi ulottua myös rantaa pidemmälle!


Tytär rakensi saarella tosi hienoja kiviteoksia, kuten nämä pienet tornit. Lapset viihtyivät muutoinkin reissussa tosi hyvin. Kävimme ihailemassa saaren toisella reunalla avomeren pauhua ja valtavia aaltoja, lauantaina siellä olikin hurjan tuulista. Sunnuntaina kun sitten lähdimme takaisin kotiinpäin, oli sama vesi lähes peilityyni. Meri on kyllä ihmeellinen. 


Mietin pitkään että kirjoitanko tänne mitään veneretkistämme, vai onko aihe jo liian kaukana blogin teemasta. Toisaalta olen postannut kotiin ja asumiseen liittyen jo yli yksitoista vuotta putkeen, niin luulen että pieni aihepiirin laajennus on jo ihan perusteltua? :-D Mitä mieltä te olette, mahtuuko talostakotiin myös välillä retkiä merellä ja saarissa?

Ihanaa uutta viikkoa, meillä on tiedossa vielä toinenkin retki lähiaikoina, sen tosin teemme puolison kanssa kahdestaan! Edellisestä pienestä irtiotosta kaksin onkin jo viisi vuotta eli ehkä on jo aikakin :-D


6 kommenttia

 1. Olen lukenut jo pitkään blogiasi ja se on lempparini <3 kiitos siis. Mahtuu kyllä retki postauksia ja niitä on kiva lukea. Mieli lepää kyllä jo noita kuvia katsellessa, vaikka purjehtimisesta en mitään ymmärräkään. Ihanaa, että teidän tämä unelma on toteutunut. Hyvää kesää sinulle ja perheellesi!

  -Menni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana kuulla että olet jo pidempään viihtynyt blogini parissa! Mielellään kertoilen venejutuistakin täällä, kotipostausten kanssa kun tuntuu ettei ole enää useinkaan mitään "sanottavaa" siitä aiheesta. Varmasti toki tulee sisustusjuttujakin taas, kun jaksamme innostua jälleen jossain vaiheessa edistämään raksaa.

   Saariston luonto on tosi kaunista, ja on ihana ajatus että retkeilyalueemme ulottuu nykyään myös sinne :-) Tuntuu kuin maailma olisi kasvanut puolet suuremmaksi kun vesistökin on käytössä.
   Ihanaa kesää sinullekin!

   Poista
 2. Ehdottomasti on ihanaa lukea myös "venekodin" kuulumisia. Ja päästä mukaan retkillenne noin kauniiden kuvien myötä :)

  Onnea uudesta mummoveneestä! Omaan lapsuuteeni kesiin kuului vanha puupaatti (ja myöhemmin uusi, ammattikoulun opiskelijoiden rakentama), jolla isä ajelutti Saimaalla muun muassa saariin mustikka- ja puolukkametsiin. Varmasti teidänkin perheelle ja etenkin lapsille kertyy mukavia muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että venejututkin voisi mahtua tänne blogiin!
   Vanha puupaatti kuulostaa aivan mahtavalta, olen ollut huomaavinani mieheni katseessa tiettyä kaihoa puuveneitä kohtaan, saas nähdä onko meilläkin joskus tulevaisuudessa vielä puuveneen rapsuttelua tiedossa keväisin :-D

   Poista
 3. Tosi kiva lukea postauksiasi, oli teema mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kiva kuulla! Postausten tahti on hiipunut täällä blogin puolella aika paljon, ennen tuli postailtua vuosikaudet ainakin kerran viikossa. Toki niitä vuosia on ehtinyt jo mennä aika tosi monta, että ehkä pieni hiipuminen on ihan ymmärrettävääkin? :-D
   Teille lukijoille tätä kuitenkin kirjoittelen, ihana kuulla että siellä on vielä joku "linjoilla"!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!