Pionipäivitys juhannuksena 2023


Pionit ovat puutarhan kuningattaria, ja olen tykännyt niitä kasvattaa jo aiemmissa pihoissamme. Edellisen pihan pionit ehtivät juuri mahtavan kokoisiksi ja kukkiviksi, kun muutimme pois. Vaikka rakastan pihan laittoa, on pioneiden kanssa edistys sen verran hidasta että aavistuksen harmitti aloittaa niiden kanssa alusta. Onneksi nyt parin vuoden jälkeen alkaa tulla taas kukintaakin! Kävin tänään kuvaamassa pionit jennen luvattua ukkosmyräkkää. Nämä aloittivat kaikki kukinnan juuri kun olimme pari päivää poissa nyt juhannuksena, miten se meneekin usein näin?

Olen yrittänyt pitää kirjaa pioneistani, mutta yllättäen jo näinkin uudessa pihassa pakka on ihan sekaisin. Ylläoleva runsas vaaleanpunainen piti olla ihan eri näköinen kun sen taimena ostin, mutta kukinta paljasti että jotakin muuta minulle myytiin. Tästä on ollut arvauksia, ja ilmeisesti se on 'Sarah Bernhard', tai sitä moni veikkasi jo viime kesänä kun Instagramissa tästä kyselin. Itse en ole tästä aivan vakuuttunut, minulla näissä on keskellä tummempia viiruja, ja pinkin sävy on mielestäni vaaleampi kuin Sarahissa. Nätti tämä on kuitenkin!
 

Gardenia

Yllä on ensimmäistä kertaa kukkiva Kiinanpioni ´Gardenia´, joka on kaunis puhtaanvalkoinen laji. Kukat ilmeisesti muuttuu runsaammiksi kun kasvi vanhenee.

Coral Charm

Tässä Kiinanpioni ´Coral Charm´ jona erikoisuus on kukkien vaihtuva väri. Minulla on ollut näitä leikkokukkana kaupasta joskus, ja värin vaihtuminen pinkistä keltaiseen on hauskaa seurattavaa. Tämä kukki aika pian, mielestäni istutin tämän viime kesänä ja nyt siis jo kukat.Yllä toinen pihan mysteereistä. Tämän epäilin olevan mahdollisesti ´Festiva Maxina´ koska muistelen sellaisen ostaneeni, mutta nyt kun tämäkin kukkii ekaa kertaa, kävi ilmi että se on sittenkin joku muu. Mutta mikä, tästä en osaa edes arvata? Kasvutapa on hyvinkin rento, kukat roikkuu reunakivien päällä tukirautojen puuttuessa. 


Saman pitkän penkin toisessa päässä on vielä kaksi mysteeripionia lisää, ne on muistaakseni molemmat edellisestä pihasta otettuja alkuja, jotka on kumpikin alunperin äitini vanhan puutarhan peruja. Ne eivät vielä tänä kesänäkään kuki, joten tunnistus jää myöhemmäksi mutta sieltä otin mukaan tumman punaista ja ihan vaaleanpunaista, jotka ovat luultavasti rintamamiestalon aikaisia lajeja eli ´Karl Rosenfield` ja vaaleampi sitten se ´Sarah Bernhard`.

Toisaalta pihasta löytyy vielä Kuolanpioni joka ei myöskään vielä kuki, mutta toivottavasti saisin sen menestymään! Tällä hetkellä pohdinkin että siirtäisinkö sitä vielä syksyllä, kun nykyinen paikka ei oikein vaikuta olevan sille ihan sopivin.

Tämän nykyisen puutarhan pioneista suurin osa on siis tunnistamattomia, toisin kuin edellisessä jossa oli selkeämmin lähes kaikki lajit tiedossa. Alkaako tässä pää pehmenemään vai oliko raksa vaan tällä kertaa niin raskas ettei nimet jää siksi mieleen? Onneksi näitä voi ihailla hyvin myös ilman tarkkaan nimeä, yhtä nättejä se on silti!

Olen kirjoittanut joskus vuosia sitten postauksen jossa vinkkejäni pionien hoitoon, linkkaampa sen vielä tähän lopuksi: https://talostakoti.blogspot.com/2017/07/5-vinkkia-aloittelevalle.html

Mukavaa sunnuntaita, taitaa moni jäädäkin nyt juhannuksen jälkeen lomille?

1 kommentti

  1. Pionit ovat niin upeita! Jos olisi oma piha, hurahtaisin varmasti juuri niihin <3

    VastaaPoista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!