Kierros elokuisessa puutarhassa

Puutarha, liljan kukka

istutuslaatikko, betoniallas, kukkia

Betoniallas, istutuslaatikko, syyshortensia, puutarha

Piipuköynnös

Puutarha, kukkapenkki, istutukset

Lilja, liljankukka, piha, puutarha

Maahumala, istutusallas, betonimuuri

Kukkapenkki, betoniallas, istutusmuuri

Istutus, purppuraheisi

Eräänä vähän hämärtyneenä elokuun iltana napsin kuvia pihalla. Betonilaatikoissa kukkii nyt syksyn kukat. Kevätmessuilta ostamani puuliljatkin ovat avanneet isot kukkansa, ja ne on kyllä todella kauniit! Silloin minulle jo kerrottiinkin, että ensimmäisenä kesänä kasvi jää vielä matalammaksi, mutta ensi kesänä sen pitäisi olla jo minun korkuiseni. Tulee olemaan varmasti upeat! 

Moni puutarhan kasvi on lähtenyt jo kivasti kasvuun, mutta aika paljon on tuhoakin meneillään. Ötökät ovat syöneet marjapensaista lehdet ihan rangoiksi, samoin toinen pylväshaapa on täynnä jotakin pieniä toukkia jotka popsivat lehtiä suihinsa sitä mukaa kun puu aukaisee uusia. Höh. Viimepäivien kovat tuulet kaatoivat maa-artisokat juuriltaan vaikka niillä oli tukikehikkokin.  Höh sillekin. Koristeomenapuu kuoli mystisesti pystyyn, vaikka se vielä keväällä kukkikin kauniisti. Menestyjiä ovat taas hakuropaju, joka puskee uusia oksia innokkaasti talvella paleltuneiden tilalle. Maahumala menestyy myös, mutta hieman liiankin hyvin. Siitä alkaa tulla ongelma, ja olen jopa harkinnut sen hävittämistä kokonaan. Toisesta betonialtaasta olen kitkenyt sitä pois jo monet kerrat, ja aina vaan sitä nousee lisää. Siirtelin pistokkaita pihan reunoille, mutta nyt alkaa näyttää siltä että tuosta tulee vielä ongelma kun leviää niin älyttömästi. Istutin tänä kesänä keittiön ikkunan pieleen kasvamaan piippuköynnöksen, koska sitä olen vanhasta pihasta ikävöinyt eniten. Vanhan pihan köynnös näkyy monissakin vanhoissa pihapostauksissa, kuten esimeksiksi tässä *kliks*.  Pikkuinen taimi on lähtenytkin jo tomerasti kiipeämään sille rakennettuja tikapuita pitkin. Parin kesän päästä sekin on jo komea ja tuuhea :-)

Piha alkaa olla kivasti jo rehevä ja tavallaan valmiskin, tosin pihakiveykset puuttuvat ja se tekee yleisilmeestä aika keskeneräisen näköisen. Toivottavasti kivien laittamiseen tarjoutuisi vielä jossain vaiheessa mahdollisuus. Siis lue: rahaa :-D

Mukavaa elokuun iltaa kaikille!


10 kommenttia

 1. Mahtavia kukkia vielä puutarhassasi. toi joku riippuu tai leviää rappusilla (en tiedä sen nimeä) on tosi mehevän ja hienon näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri tuo maahumala, joka tuntuu leviävän vähän liiankin innokkaasti :-D

   Poista
 2. Meillä alkaa piha viimein valmistua niin alkaa olla istutukset ajankohtaisia. Oon vaan niin aloittelija näissä puuhissa... Ihanan näköistä teillä kyllä! Mitä tuossa alimmassa kuvassa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :-) Alimassa kuvassa on purppuraheisiangervo, joka on ollut aika nopeakasvuinen pensas.

   Poista
 3. Oih, kauniisti kukkii vieläkin, vaikka lähestytään jo syksyä. :) Onnistunut puutarha onkin mielestäni sellainen, jossa saa ihailla kukkia vielä ensilumen tuloon asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Siihen on pyritty, että olisi läpi kesän joku kukassa, mutta huomasin että tuossa keskikesällä oli vähän sellainen välivaihe. Pitänee etsiä joku keskikesän kukkija vielä tuonne laatikoihin :-)

   Poista
 4. Ihanan rehevää! Mä en tienyt mistään maahumalasta (tietäisit vaan nää mun hortonomi taidot :D), mutta toi näyttää mahtavalle. Mä pidän aina sellaisesta vähän rönsyilevästä, en liian särmästä. Toivottavasti Tyynelässäkin on vielä joskus sellaista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu rehevää kyllä on, siinä mielessä olen tyytyväinen ettei piha näytä kovin pahasti enää siltä että viime kesänä on kaikki vasta laitettu :-) Maahumala on todellakin rehevä, vähän liiankin :-D

   Poista
 5. Ihana tuo rungollinen hortensia(-ko???)! <3
  en suosittele laittamaan maahumalaa nurmikon viereen, meillä se meinaa vallata nurmikon kokonaan.. keväällä sitä nurmikolta otin pari pientä pätkää,, ja nyt ne on kasvanut mahtavasti korkeissa ruukuissa koko kesän. mutta nurmikolta ne pitäisin mieluusti poissa.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on rungollinen syyshortensia. Joku pink, en nyt muista tarkkaan :-D Tuossa betonialtaassa on kolme rungollista pikkupuuta, hortensia, hakuropaju ja se kovia kokenut koristeomena.
   Maahumalasta olen tehnyt saman havainnon, sitä ei olisi kannattanut laittaa maahan ollenkaan. Ensi kesänä saatan päästä kunnon kitkemispuuhiin, noissa laatikoissa se tosiaan pysyy aisoissa mutta tuolla maassa on aika mahdoton!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!