Toimiva sisustus: keittiö

keittiö, moderni koti, takka keittiössä

Kesällä aloitimme pienellä bloggaajaporukalla uuden teemapostausten sarjan, jossa joka kuukausi joku meistä emännöi ja antaa aiheen. Kuukauden lopussa postauksista tehdään kooste, ja elokuun emäntänä toimii Esmeralda's-blogin Essi. Aiheenamme on tällä kertaa "toimiva sisustus".  Pohjaksi teeman käsittelylle saimme pienet ohjeet, jotka kuuluivat näin: 

"Vaikka sisustamisessa esteettisyys onkin tärkeä asia, toimiva sisustus on muutakin kuin kauniita värejä ja esineitä. Millaisia toiminnallisia oivalluksia olet tehnyt? Mikä on paras toiminnallinen ratkaisu sisustuksessa? Kyseessä voi olla vaikkapa toimiva materiaali, pohjapiirros, huonajako, kalustus, säilytyssysteemi tai mitä tahansa, minkä koet toimivaksi sisustukseksi. Esittele postauksessa sisustuksellisesti sinua miellyttävä yksittäinen toimiva sisustusratkaisu tai kokonaisuus, joka on mielestäsi erityisen onnistunut toiminnallisesti."

keittiö, mustavalkoinen keittiö, musta hana ja allas

Talomme suunnittelussa mentiin lähes kaikkialla toiminnallisuus edellä, olihan suurin syy toisen talon rakentamiselle se, että vanha kotimme jäi kertakaikkiaan pieneksi ja arjen toiminnat koettiin hankaliksi ison perheen tarpeisiin. Tärkeimmät parannuskohteet olivat keittiö ja eteinen, sekä kodinhoitotilat. Näistä keittiö oli se, jonka pohjalta koko talon pohjapiirrosta lähdettiin muokkaamaan. Olin siis ensin miettinyt millaisen keittiön haluan, minkä muotoisen, mihin ikkunaa jne. Näiden pohjalta talo piirrettiin sitten keittiön "ympärille", eli pohjasta muokattiin sellainen että toivomani keittiö oli mahdollinen toteuttaa.

keittiö ja ruokailutila, yläkaapiton, vitra dsw

Tärkein parannus verrattuna entiseen oli toki keittiön koko. Neliöitä saatiin reippaasti lisää, ja ruokailutilalle oma alueensa. Tilassa on yhteensä 23,5 neliötä. Pohjapiirrokseen mitoitettiin paikka 240cm pitkälle ruokapöydälle, ja sellaisen sittemmin teimmekin tilaan. Pöytätasoa halusimme lisää, ja ison saarekkeen avulla sitä tulikin reilusti enemmän. Tilan lisäksi toimintojen paikkoja oli ajateltu jo ennenkuin taloa oli tosiaan edes aloitettu muutoin piirtämään, ja jo siinä vaiheessa määrittelimme kylmäsäilytyksen, hellan ja vesipisteiden paikat. Lisäksi yksi kantava ajatus oli avaruudesta ja ilmavuudesta, näihin päästiin todella runsaalla ikkunapinta-alalla sekä yläkaapittomuudella.

keittiö, ruokailutila, maisemaikkunat

Koska syöjiä on monta, tarvittiin rittävästi tilaa ruuan säilytykselle, jätehuollolle ja tiskien käsittelylle. Näihin löytyi ratkaisu siitä, että hieman tavanomaisesta poiketen lisäsimme koneiden määrää. Jääkaappeja meillä on kaksi, toinen korkeana mustalla seinällä, ja toinen matalampana saarekkeessa. Matalassa jääkaapissa säilytetään voileipäkamoja, maitoja ja jugurtteja pienten koululaisten helposti saavutettavalla korkeudella. Myös tiskikoneita meillä on kaksi, ja tästä ratkaisusta olemme saaneet runsaasti ihmetteleviä ja vähän naureskeleviakin kommentteja. Kaksi tiskaria on silti ollut ehkä paras ratkaisu koko keittiössä; perheessä jossa yhdeltä aterialta tulee koneellinen tiskiä, pyörii kaksikin tiskaria molemmat monesti pari kertaa päivässä! ;-) Koneet sijaitsevat pitkällä seinustalla vesipisteen ja hellan välissä. Jätehuoltoonkin on uhrattu kaksi laatikostoa, vesipisteen alla oleva laatikosto ja viereinen laatikosto. Varsinainen roskis on ylemmässä laatikossa vesipisteen vieressä, ettei altaalla seisoessa tarvitse väistyä avatakseen roskiksen, ja sen korkeus on ergonomisempi. Muissa laatikoissa on omat paikat pahveille, metallille, lasille, pulloille jne. Kierrätämme mahdollisimman pitkälle jätteet, jotta sekajätteen määrä pysyisi kohtuullisena ja samalla toki jätemaksutkin pienempinä.

keittiö, stringhylly, musta hana

Ulkonäöllisesti halusin keittiöstä täysin mustavalkoisen ilman rosteria tms. Tässä onnistuttiinkin todella hyvin, musta hana ja allas sekä näkyvät kodinkoneet vievät mustavalkoisuuden loppuun asti. Mustat ovet ovat mattapintaiset ja niissä on vetimet, kun taas valkoiset osat ovat kiiltäviä ja vetimettömiä. Toiminnallisesti ajateltuna tämäkin ratkaisu toimi, ovissa joihin kosketaan enemmän on kiiltävä pinta ja ne on helpompi pyyhkiä puhtaiksi, mutta mustien ovien kohdalla ajatus ettei vetimellisiin oviin tulisi niin paljon suoraa kosketusta, ei ihan ole käytännössä ollutkaan niin. Oviin jää melko paljon sormenjälkiä, ja niitä saa pyyhkiä usein, mutta toisaalta pysyvätpähän puhtaampina kun kaikki lika tulee heti näkyviin :-D 

keittiö, viherkasvi, unelma

Lisämaustena keittiössämme on ulkoa näkyvät metsäiset maisemat, iso liukuovi suoraan terassille sekä olohuoneen ja keittiön nurkkaukseen kulmaan asennettu takka josta tuli näkyy molempiin tiloihin. Kyllä siinä kelpaa kokkailla syksyn lehtiä ja takkatulta ihastellessa!

Minkälaisia toiminnallisia niksejä teillä on keittiöissänne? Oletteko niihin tyytyväisiä, vai olisiko toiminnallisuudessa parantamisen varaa?


32 kommenttia

 1. Teillä on ollut loistava mahdollisuus lähteä talon suunnittelussa keittiöstä. Keittiö on tärkeä tila lapsiperheessä ja sen on toimittava. Me remontoitiin meidän keittiö viisi vuotta sitten. Se ei ole toiminnallisuudeltaan kovin hyvä, kun vesipiste, ikkunat yms aiheutti rajoitteita ja haaveilen sen uusimisesta. Ehkä jonain päivänä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Vaikka toisaalta edellisessäkin kodissa päästiin itse suunnittelemaan sekä talo että keittiö, ei se kuitenkaan ollut vielä kovin toimiva koska käytössä oli niin paljon vähemmän neliöitä. Remppakohteet on tosiaan omanlaisiaan ja niissä haasteet saada tilasta toimiva on paljon isommat!

   Poista
 2. Siis sehän on tosi järkevä ratkaisu, kun tiskikoneita on kaksi. Jo 90-luvun alussa ystäväperheelläni oli koneita kaksin kappalein, kun olihan heillä viisi lasta ja näin ollen astiahuolto pelasi sujuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, se on ollut yksi parhaita ratkaisuja koko talossa! Rakennusaikana tuosta tuli kuitenkin kaikenlaista kommenttia tuolla raksablogin puolella kun asiasta mainitsin. Ilmeisesti kirjoittaja piti sitä erikoisuuden tavoitteluna tms. Ehkä ihan sillä perusteella ei kukaan omaa keittiötään kuitenkaan suunnittele..? :-D
   Nythän meillä alkoi toisenlainen arki kun aloitin työt ja pienet menivät hoitoon, mutta vielä kun olimme kotona koko ajan, tuli tiskiä aivan järkyttäviä määriä joka päivä, ja yhdellä koneella olisi saanut palkata jonkun tekemään lähes kokopäivätyönä tiskien puljaamista :-D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Oi kiitos :-) Itse juuri harmittelin, kun otin nämä eilen ja oli todella hämärää, enkä saanut oikein kuvankäsittelyssäkään niitä raikastumaan tarpeeksi. Kiva kuulla että sinun silmään ne ei ole liian tunkkaisia :-)

   Poista
 4. Täydellinen väritystä, valaisimia ja Totoroa myöten!

  VastaaPoista
 5. Tiskikoneita kaksi, hyvä ratkaisu kun koko väki on koolla. Meille kahdelle riittää yksi, koko väki koolla, tiskataan kaksikoneenllista. Me remontoimme vanhan keittiön uudelleen, ainut huono puoli oli että kaikki mahtui samaan tilaan. Olemme viiden vuoden kuluttua edelleen sitä mieltä että onnistuimme hyvin, kaikki ovat arkisessa käytännössä hyvin paikallaan. Olen kyllä postannut blogissani keittiörempassa, ja nyt uudemman kerran uusiksi.
  Taidanpa tehdä postauksen joskus vähän tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hyvä mittari, jos muutaman vuoden jälkeenkin tila ja ratkaisut miellyttävät edelleen, on onnistuttu loistavasti!

   Poista
 6. Teillä on kyllä mielettömän upea keittiö! Jos joskus saan suunnitella keittiön itselleni, niin teiltä voin hyvinkin ottaa mallia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Kiva kuulla että sait inspistä! Itsekin ennen rakentamista imin ihania keittiöitä pitkin nettiä, ja sieltä tuli napsittua itselle sopivia ideoita muistiin :-D

   Poista
 7. Hieno ja toiminnallinen keittiö! Käy kurkkaamassa blogissani uusinta postausta. Kirjoitin juuri meidän uudesta keittiöstä pohjapiirroksen kera:)

  Www.pellavaajapastellia.fi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teillä on kaunis koti, ja kiinnostava tarina talollanne!

   Poista
 8. Kaunis keittiö ja vaikuttaa toimivalta. Tuo kaksi tiskaria on hyvä ratkaisu, ei mielestäni hassu lainkaan. Tuo on niin hienoa kun pääsee itse suunnittelemaan koko talon. Kaunis koti teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Talon suunnittelu on kieltämättä tosi kiehtovaa, ja tuntuu että nälkä kasvaa syödessä :-D Ekan talon jäljiltä oli paljon ideoita joita oli jäänyt toteutumatta, eikä vielä nytkään saatu ihan kaikkia haaveita mahdutettua näihin neliöihin, eli ideoita olisi vieläkin jäljellä :-D Nyt ei kyllä pysty enempää rakentelemaan, ainakin kunnon tauko pitää olla!

   Poista
 9. Kertakaikkiaan täydellinen keittiö teillä!!
  Ihan unelma <3
  Ja noi ikkunat 😍😮

  Jessy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jessy <3 Ikkunat tekee tosiaan tilasta ihan omanlaisensa, kun näkymät jatkuvat metsään ja pellolle :-)

   Poista
 10. Siis mä en kestä! Tää on niiku UNELMA!!! Aivan ihanan näköistä ja niin siistiä!! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! Ei siellä aina noin siistiä ole, nyt otin vain kuvat kun kerrankin oli :-D

   Poista
 11. Todella kaunis ja toimiva keittiö. Kerrotko mistä teidän ruokapöytä on? Juuri tuollaista olen etsinyt, omilla mitoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meidän ruokapöytä on minun suunnittelema ja osittain omatekemä, isäpuoleni hitsasi rungon ohjeideni mukaan, ja pöytälevy on sahautettu vanerista oikeaan mittaan sekä lakattu. Sitten osat ruuvattiin yhteen :-)

   Poista
 12. Hienosti toimii kaikki yhteen. Itsekin olisin ottanut meille keittiöön enemmän mustaa, mutta mies kielsi. Ja ei minusta kahdessa tiskarissa ole mitään kummallista. Ehkä joittenkin mielestä sitten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meidän keittiössä musta tuo vähän kontrastia, kun muuten kaikki on niin valkoista aina lattiaa myöten :-) Ja tosiaan joidenkin mielestä kaksi tiskaria on aivan ennen kuulumatonta. Toisaalta moni on ihmetellyt jopa kahta suihkua kylpyhuoneessa, joka on minusta aivan perusjuttu joka meillä oli edellisessäkin talossa ja varmaan kaikilla uusissa taloissa :-D

   Poista
 13. Noi ikkunat ja tuo takka keittiön kupeessa <3 <3 <3 Upea keittiö kokonaisuudessaan kaikkia yksityiskohtia myöden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Takka on kyllä kiva lisä, kohta alkaa taas olla hyvä aika poltellakin siellä tulia :-) Teillä on todella upea keittiö myös <3

   Poista
 14. Jaksan kerta toisensa perään ihailla teidän kotia ja keittiötä. Kaikki on just niin kuin omassa kodissa haluaisin asioiden olla :) Iloa viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, ihanasti sanottu Jani <3 Sitä samaa sinne, ja tsemppiä äänestykseen!

   Poista
 15. Kaunis ja varmasti toimiva keittiö! Keittiö on kodin sydän <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tintti :-) Keittiö on todella kodin sydän, ja tunnen olevani etuoikeutttu kun olen saanut suunnitella sen alusta alkaen itselleni ja perheelleni sopivaksi <3

   Poista
 16. Oho, kaksi tiskaria! No mutta, laatikon ulkopuoleltahan sitä pitää joskus ajatellakin ja selkeästi niille on ollut tarvetta. :) Teillä on todella kaunis keittiö ja nuo "akvaarioikkunat" tarjoavat varmasti vuoden ympäri aikamoiden taidenäyttelyn mitä kelpaa katsella samalla kun syö tai kokkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :-) Joo ikkunan takana vaihtuu kivasti kyllä kauden sävyt taulussa :-D Ja tiskarit on olleet tosi hyvä juttu, en enää osaa kuvitellakaan että selviäisimme vain yhdellä!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!