Puutarhasta ennen ja jälkeen myrskyn


Olen ollut jo useamman päivän aikeissa postata puutarhan elokuisesta rehevyydestä. Kuviakin ehdin ottaa pari päivää sitten, mutta sen edemmäs postaus ei ollut vielä ehtinyt. Eilen illalla kotimme yli pyyhkäissyt myrsky kuitenkin teki muutamia muutoksia pihalla, ja näistä tulikin hyvät ennen-kuvat. Betonialtaissa on nyt verheää, ja syyskesän kukkijat aloittelevat urakkaansa. Varrellinen syyshortensiakin kukkii komeasti. Se on ollut tuossa jo pari kesää, ja kasvanut ihan kivan kokoiseksi. Vaan...

Kiira-myrsky

Eilen illalla syyshortensia ottikin tälläisen asennon. Pihan yli pyyhki niin järkyttävän kova tuuli, että enpä olisi sellaista uskonut näkeväni. Onneksi mitään sen isompaa ei lennellyt kuin puutarhan tuolit, tai sitten jos joku on lentänyt, on lentänyt niin kauas ettei sitä enää osaa edes kaivata. Hortensiasta ei varsi mennyt näkyvästi poikki, mutta vaikea uskoa että se saa enää vedettyä vettä varttaan pitkin, kun varsi on noin mutkalle kerran taipunut. Tukikeppi sillä oli, mutta se oli noussut mullasta ylös mukana kun taivutus oli riittävän voimakasta. 


Toinen kärsijä oli kaunis Rusokirsikkani. Tämä harmittaa minua aivan erityisesti. Juuri eilen ennen myrskyä vielä viimeisimmäksi ihailin sitä, kun puu on ehtinyt nyt parissa vuodessa aika korkeaksi ja leveäksikin. Tämä on oikeastaan ainoa pihan puista, joka alkaa jo olla ihan puun näköinen eikä ihan pikku taimi enää. Sen luoman varjon alla lapset ovat voineet leikkiä hiekkalaatikollakin mukavissa olosuhteissa. Vaan nyt siitä on toinen isoista haaroista poikki, ja puu on aivan torso :-( Illalla myrskyä uhmaten painelin kylpytakissa pihalle tekemään lastaa oksalle, kun ajattelin että voisiko sen vielä pelastaa jos nopeasti laittaa osat takaisin kiinni toisiinsa. Äitini pihassa tämä kerran onnistui, kun kirsikkapuun revennyt oksa saatiin heti tuoreeltaan sidottua paikoilleen. Siitä kasvoi ihan vahva oksa joka tekee nykyään marjojakin! Tämän puun kohdalla ei kuitenkaan taida onnistua, oksa on sekä poikki että myös pystysuunnassa halki. Lisäksi yöllinen lastoitukseni oli aamulla pettänyt, eli oksa on nyt taittunut kahdesti vielä vähän eri kohdista. Pakko sanoa, että onneksi kuitenkin vain nämä pienet puut pettivät, eikä esimerkiksi takakoivikosta kaatunut puita ikkunasta sisään! Tuulen suunta oli kyllä mereltä meillepäin, eli jos koivut olisivat kaatuneet, ne olisivat menneet talosta pois päin. Ihan tässä lähellä on kyllä paljonkin isoja puita nurin.

Onko siellä muita myrskytuhoista kärsineitä? Menikö puita nurin, vai jotakin vielä arvokkaampaakin? Toivottavasti säästyitte! 

P.S. Vielä tänään näkyy Instagramissa Stories-osiossa videoita joita eilen kuvasin lähestyvästä myrskyrintamasta ja itse myräkästä.
2 kommenttia

  1. Katselin eilen tuon Instagram-videosi. Hurja ilma siellä! Harmi kun tuhojakin tuli. :( Täällä ei myrskynnyt yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hyvä että teilläpäin ei myrskynnyt, vaikka tuo oli komeaa katsottavaa niin totuus on, että aina tulee tuhojakin. Kaupungilla oli kattopeltejä lennellyt, ja jokivarsi oli tulvinut katujen leveydeltä. Me säästyttiin onneksi tuollaisilta isommilta tuhoilta, puuntaimet on onneksi vielä aika helppo korvata uusilla, lähinnä harmittaa se aika joka kasvien kanssa aina menee että ne kasvaa takaisin.

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!