Piippuköynnös ikkunaa kehystämässäPuutarhanhoito on pitkäjänteistä puuhaa, jossa työstään saa palkkion usein vasta vuosien kuluttua. Toki tekeminen itsessään on osa harrastuksen viehätystä, mutta toinen vähintään yhtä tärkeä osa on nähdä kasvien kasvavan, ja omassa päässä aluksi olleen vision puutarhasta alkavan käydä toteen. 

Tänä kesänä neljän vuoden asumisen jälkeen on yksi puutarhan suosikeistani alkanut vihdoin näyttäytyä niinkuin sen olin ajatellut, nimittäin piippuköynnös. Tälle köynnökselle piti ehdottomasti miettiä paikka jo taloa suunnitellessa, koska kyseinen köynnös oli yksi niitä joita harmitti jättää vanhan kodin pihan mukana. Siellä meillä oli talon ja varaston välillä pergola, ja piippuköynnös nousi terassiin upotetusta penkistä päiden yläpuolelle. Rakastin lehtien välistä siivilöityvää valoa ♥ Tässä kodissa köynnös istutettiin talon päätyyn puolivarjoisalle paikalle, jossa se saa kiivetä omia tikkaitaan pitkin ikkunan reunassa. Nyt saan ihailla samaa lehtien välistä kajastavaa valoa aina aamuisin kahvia keitellessä, kun aurinko paistaa silloin tuosta suunnasta.


Tikkaat ylettävät yläkerran kaiteelle saakka, ja uskoisin köynnöksen jatkavan matkaansa sitten parvekkeen kaidetta pitkin. Siitä tuleekin hauska näky! Tikkaat on rakennettu reilusti irti seinästä, jottei seinän rakenteeseen tule suotta kosteusrasitusta. Köynnös on myös melko ilmava isoine lehtineen, niin uskalsin istuttaa sen jälleen seinää vasten. Tikkaiden alapäässä on umpinainen keskiosa jottei lapset pääse kiipeämään niihin, ja köynnökselle on jätetty vain pienemmät raot. Ylempää ne avautuvat kuvassa näkyvällä tavalla.

Talostakoti keittiö puutarha piippuköynnös

Piippuköynnös myös kukkii, mutta kukat on melko vaatimattomat ja jäävät lehtien alle piiloon. Koristeellisuus tuleekin lehdistä ja rehevästä kasvutavasta. Vanhastaan tiesin, että köynnös kasvaa aluksi hitaasti, ja niin teki tämäkin. Sitä sai myös alkuun ohjata jatkuvasti tikkaalle, se ei tuntunut "tajuavan" että tolppiin voisi kietoutua :-D Hetken jo epäilin että pitäisikö tikkaat vaihtaa ohuempiin, mutta nyt tänä kesänä tuo sittenkin äkkäsi jutun juonen.

Keväällä piippuköynnös on pitkään lehdetön, ja lehdet puhkeavat aika myöhään. Lehdet ovat aluksi pieniä sydämiä, ja mielestäni todella suloisia!  Tämä on sympaattinen ja kaunis kasvi, ja kärsivällinen odotus oli jälleen palkan arvoista!


Tässä vielä vanhan kodin terassilta kuva, jossa kukkia hoitaa aika pikkuruinen neiti :-)


Mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!