Maton pesu lumessa

keittiö, matto


Tämän talven kylmimmät ajat taitaa olla käsillä, ainakin täällä etelässä. Kova pakkanen kannattaa ottaa hyötykäyttöön, ja pyöräyttää varsinkin villamatot lumipesussa. Maton pesu lumessa on jo vanha perinne, ja se toimii yksinkertaisuudessa näin:

1. Vie matto rullalla ulos jäähtymään, älä laita sitä heti lumeen.
2. Kun matto on hetken viilentynyt, levitä se lumihankeen. Voit vaikka potkia vähän pakkaslunta vielä päälle.
3. Anna lumen olla hetken matolla, ja harjaa sitten pehmeällä harjalla enimmät lumet pois.
4. Nosta matto tamppaustelineelle (meillä telineen virkaa hoitaa pergola), ja tamppaa normaalisti.
5. Vie matto takaisin sisään, mutta anna sen olla hetki vaikkapa kylpyhuoneen lattialla, että viimeisetkin lumet sulaa ja kuivuu pois.

Matosta tulee raikas ja pölypunkit saavat kyytiä! Tärkein osa koko hommassa on se, ettet nakkaa mattoa suoraan sisältä hankeen, vaan annat sen ensin jäähtyä. Jos maton laittaa lämpimänä hankeen, tarttuu lumi siihen ja matto kastuu. Viilennettynä matto ei kastu käsittelyssä. Jos käsittelet nukkamattoa, se kannattaa laittaa hankeen nukkapuoli alaspäin, ja paukutella varovasti jo maassa mattopiiskalla. Lopuksi ravistele lumet hyvin pois, ettei sitä jäisi nukan sekaan.

Lopuksi vain raikas matto takaisin paikoilleen sillävälin imuroidulle ja mopatulle lattialle :-)4 kommenttia

 1. Pesin myös maton lumihangessa, puhdasta tuli ja oli mukavaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä tosiaan helppo ja mukava puuha, ainoa haaste on meillä tuo mattotelineen puute :-D Ehkä sellainen pitäisi hankkia vielä pihalle, mattoja pitää kuitenkin tampata silloin tällöin, ja tuohon pergolaan minulla on yritystä kasvattaa viiniköynnös :-)

   Poista
 2. Jospa saisi tässä talvilomalla tehtyä tuollaisia kodinhoitohommia, mitkä aina jää tekemättä. :D Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä piti keksiä kaikenlaista kotihommaa, kun hiihtoloma meni enemmän ja vähemmän lasten sairastaessa. Ei siis päästy oikein minnekään käymään tai reissuun. Vaan nyt on ainakin muutama matto raikas :-D

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!