Asuntomessut 2016: pihajuttujaMessupostausten sarja jatkuu, tällä kertaa esittelen kuvin muutamia huomioitani messujen pihoista. 

Päällimmäisenä mieleen jäi selkeästi muurit ja istutusaltaat. Niitä oli kaikilla. Alueen yleisilme on kauniin metsäinen, ja tätä oli mukavasti hyödynnetty myös pihoissa. Oli käytetty isoja kiviä ja kunttaa, ja monesti pihan ja tontin takana olevan metsän reuna oli todella kauniisti liitetty yhteen. Toki messupihoissa on aina sama juttu, että koska pihat pitää saada kerralla kuntoon, käytetään paljon kiveystä ja isoja pensasalueita jotka katetaan hakkeella. Harmillisesti ison budjetin taloissakin saattoi olla pihalla vain ihan onnettoman pienet taimet siellä täällä, eli tuntui kuin kasvit olisi jotenkin unohtuneet ja vasta lopussa kiskaistu sinne "jotain". Tämä on toki karkea yleistys, ja aivan viimeisen päälle laitettuja pihojakin messuilla oli! Yksi selkeä trendi pihoilla oli myös musta väri, kuten toki taloissakin. Vähän yllättäen aika moni piha oli myös asfaltoitu.


Tässä erilaisia istutusaltaita:

Asuntomessut 2016
Talo Nixi, kohde 17

Asuntomessut 2016 Seinäjoki
Vieskatalo valokki, kohde 23

Asuntomessut 2016 Seinäjoki Cubo piha
Cubo, kohde 25

Asuntomessut 2016 Lakka Lakeus piha terassi
Lakka Lakeus, kohde 11

Asuntomessut 2016 Kastelli Kaarna
Kastelli Kaarna kohde 38 (olisihan tuolta voinut avajaispäiväksi kitkeä rikkaruohot?)

Asuntomessut 2016 Pikkuusen paree, piha
Pikkuusen paree, kohde 42

Asuntomessut 2016 Seinäjoki pihakiveys
Lakeuden jämerä kutsu, kohde 43


Asuntomessut 2016 Seinäjoki
Keittiömaailman suola ja pippuri, kohde 32

Asuntomessut 2016 Riihi piha
Riihi, kohde 20

Toinen muutamassakin pihassa toistunut juttu oli kivasti tehdyt hiekkalaatikot. Me tehtiin oma laatikkomme juuri ennen messuille menoa, niin ehkä siksi niihin tuli kiinnitettyä huomiota. Parissakin pihassa hiekkalaatikko oli tehty ympäröimään leikkimökkiä, mikä oli minusta mukava idea. Siinä ei tarvitse niin paljon miettiä että hiekkaa lapioidaan laidan yli nurmikolle ja nurmikko menee huonoksi. Kun hiekka-alue on riittävän iso, ei luulisi laitojen yli lentävän enää mitään. Meillä ei valitettavasti tontin koko riittä ihan sellaiseen toteutukseen, mutta kuten sanottu, sinne sitäseuraavaan taloon sitten... Juuei, edelleen vitsi! :-D

Villa Roihu, kohde 18
Villa Roihun pihassa oli hiekkalaatikko leikkimökin vieressä. 

Asuntomessut 2016 Kannustalo Pohjanmaa piha
Kannustalo Pohjanmaa, kohde 24

Samoin Kannustalo Pohjanmaan pihassa, ihanan suuri hiekkis! Tuossa jäin tosin miettimään, että mahtaako ollakin vain pintana tuo hiekka jonkun kankaan päällä, eli sellaista kaiveltavan syvyistä ei välttämättä ole kokonaan tuo alue? Kaunis se on silti.

Kastelli kaarna, kohde 38
Asuntomessut 2016 Honka Riihi hiekkalaatikko
Honka Riihi, kohde 20

Honka Riihen pihalla oli yhdistetty hiekkalaatikko ja istutusallas, samoin Kastelli Kaarnan. Tässä Kastellin kohteessa oli jotenkin tosi pieniä nuo taimet ja etupihan altaassa vihreys tuli rikkaruohoista. Anteeksi, ei näin varmaan saisi edes sanoa, mutta minulla pisti silmään... Vertailuna taas Riihi, jossa oli isoja ja reheviä taimia, ja pihassa oli selvästi jo nähtävissä mitä istutuksilla haetaan.
Asuntomessut 2016 leikkimökki
Lumimustikka, kohde 41

Asuntomessut 2016 Cubo leikkimökki
Cubo, kohde 25

Leikkimökkejä oli messuilla tosi paljon, ei nyt ihan jokaisen talon pihassa mutta melkein. Niitä tuli kuvattua vain osa, valitettavasti. Yllä olevassa Lumimustikan leikkimökissä oli todella kiva tuo lasinen (pleksinen) seinä, meillä alkoi heti kovat suunnittelut minkälainen leikkimökki tehdään omaan pihaan. Niitä raksan jämäpuita kun tuntuu edelleen piisaavan :-D Oikeastikin oma leikkimökki on siis suunnitteilla, toteutuksen ajankohdasta ei tosin ole vielä tietoa. Realistisesti se tulee varmaan vasta ensi kesänä.

Seuraavien kuvien terassiin upotetut tuijat olivat minusta kiva idea, mutta niiden yläpuolella oli pergola. Olikohan ajatuksena pitää tuijat leikkaamalla lyhyinä, vai eikö ollut hoksattu että nuo kasvaa parhaimmillaan noin 10 metriä korkeiksi? Tuossa jäi myös kiinnostamaan terassin alapuolelle jäävä rakenne, miten multatila on toteutettu? Onko sitä jotenkin eristetty talvea varten? Meillähän oli edellisen talon terassiin upotettu istutusallas ja se oli tosi ihana, harmittaa vieläkin että se jäi sinne!

Nuuka, kohde 26

Nuuka, kohde 16
Alla muutama kohde joissa tontin reuna oli kauniisti ja sulavasti liitetty ympäröivään metsään.

Honka Riihi piha
Honka Riihi, kohde 20

Cubo, kohde 25

Lakeuden jämerä kutsu, kohde 43
Seuraavaksi kivoja reunuksia. Kekkilällä oli oma osasto lähellä periskooppi-tornia, ja siellä oli tehty reunukset turveharkoista. Joskus meillekin näitä harkitsin tuonne pihan päätyyn missä on iso korkeusero. Kerrostalon lähelle oli tehty myös kasvimaa tosi kauniisti ympyrän muotoiseksi, ja eri sektorit olivat erillisiä puulaatikoita. Kiva idea! Kekkilän osastolla tuli muuten puheeksi heidän vihervaja, eli pienen varaston ja kasvihuoneen yhdistelmä jota olen himoinnut jo vuosikausia. Se onkin nyt jäämässä pois heidän valikoimistaan, apua! Käykö niin, että jään kuitenkin ilman?!
Messuilla on siis myös piha-, ja puutarhahörhöille kuten minä, paljon nähtävää :-D Toki pihat on raakileita kun ovat niin uusia, mutta kyllä monista sai jo ihan ideasta kiinni että minkälainen puutarhasta muodostuu kun kasvit kasvaa ja aikaa kuluu muutama vuosi. 


Nyt taidan pitää pienen blogiloman, meillä kun alkoi tänään miehen kanssa ruhtinaallinen neljän päivän yhteinen kesäloma. Palaillaan messupostausten viimeiseen osaan, Kotolaan (kohde 5) sekä toki omaan kotiinkin taas piakkoin! Toki messulippujen arvonta pitää vielä pitää. Ensi viikolla minulla alkaa itselläni myös työt vuosikausien tauon jälkeen, eli sekin voi hidastaa postaustahtia, mutta toivotaan että aikaa ja energiaa riittäisi silti tännekin välillä :-) Kivaa kesäistä viikkoa kaikille!8 kommenttia

 1. Kiva nähdä kuvaamasia kohteita. Kyllä pihat ovat kauniita. Olispa mullakin tollanen kivitetty piha, vielä kaikenlisäksi hyvin hoidettu.
  No sitä ei tulla koskaan meillä näkemään, me asumme maaseudulla jonka piha on äärettömän iso.
  Hyvää lomaa sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiveyksistä haaveillaan täälläkin, kun ei olla niitä vielä saatu laitettua :-) Isossa pihassa on puolensa, pieni on helpompi pitää huoliteltuna, mutta toisaalta on jatkuvaa sumplimista että mitä pihalle mahtuu ja mitä ei. Itse haaveilen että vielä joskus olisi oikein iso piha mihin mahtuisi kunnolla perunamaat ja muut!

   Poista
 2. Perinteisiä ja hauskojakin uusia ratkaisuja pihan istutuksia ajatellen. Pidin erityisesti tuosta Kastellin valetusta istutusaltaasta. Sellainen meille tulisi nyt, jos olisi tarvetta.
  Aurinkoista tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne! Meillä on isot betoniset istutusaltaat, ja tykkään niistä kyllä tosi paljon, eli suosittelen :-)

   Poista
 3. Ihania siistejä pihoja, meille suunnitteilla juurikin terassin edustalle valkoisia pieniä kiviä ja pallohavuja istutettuna sinne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla värillisillä kivillä saa tosi paljon muutettua kyllä istutuksen ilmettä! Valkoisia vasten kaikki oikein hohtaa :-)

   Poista
 4. Ihanan tunnelmallisia leikkimökkejä ja muitakin piharakennuksia! Ja nuo upotetut tuijat on tosiaan kivat, ehkäpä tarkoitus on niitä leikkailla? :P Muuten jotenkin asuntomessujen pihoissa ei ollut mielestäni oikein mitään erityisen uutta ja yllättävää. Kun noita wau-efektejä aina messuilta odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että on tosiaan ajateltu että pidetään ne lyhyinä. Tai sitten ei ole ajateltu, ja huomataan se käytännössä muutaman vuoden päästä :-D Toki messuilla iskee myös aina vähän ähky, kun tulee kerralla niin paljon nähtävää. Jos näkisi nuo talot ja pihat yksi kerrallaan silloin tällöin, olisi niistä jokainen varmasti tosi ihana, ainakin minusta :-)

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!