kotiliesi

Maaliskuu kääntää katseen pihaan

puutarha, rusokirsikka

Keväinen aurinko saa ajatukset ja katseen kääntymään väkisinkin ulos ja puutarhahommiin. Toki pitää hetki vielä odottaa varsinaisia kuopsutteluja, mutta pieniä kevään merkkejä on aina yhtä mukava käydä bongailemassa!

piha, puutarha, terassi

Maaliskuu on lupaus keväästä, ja lähes joka vuosi maaliskuun aikana on sulaneet lumet pois, viimeistään loppukuusta. Vakaa aikomukseni on laittaa ensimmäiset narsissit terassille vielä maaliskuun aikana :-)

puutarha, kevät, maaliskuu

Nyt on hyvä aika miettiä tuijien ja alppiruusujen suojaamista keväisen lämmittävältä auringolta. Meillä kaikki ikivihreät on olleet huputettuna jo jonkin aikaa, edellisten aurinkoisten päivien aikana laitoin jo suojaverkot päälle. Toivottavasti ne on selvinneet talvesta! Viime talvena ainakin yksi alppiruusu kärsi jonkin verran, mutta virkosi siitä onneksi kesän mittaan kyllä. Uudessa pihassa taimet on vielä niin pieniä, että muutamiin menetyksiin kannattaa aina valmistautua henkisesti ensimmäisinä talvina. Onneksi tänä talvena on ollut luntakin suojana, viime talvi oli siitä paha kun kova pakkanen tuli ennen lumen tuloa! Japaninvaahtera näyttäisi ainakin selvinneen, vaikka sitä hieman syksyllä epäilin.


Pihakivikasa odottelee toiveikkaana kevättä myös. Saapa nähdä miten meidän käy, tarkoitushan on siis tehdä kiveyshomma budjettisyistä itse... :-D Ainakin pientä jumppaa pitää tehdä ennenkuin aloitetaan, että saan kipsissä olleeseen murtuneeseen käteeni voimat takaisin. Onneksi kipsi sentään lähtee viikon päästä pois!

tuurenpihlaja, puutarha

Suojausta kaipaavat myös pupuille maistuvat puut ja pensaat. Helsingin kodin pihassa opin tämän asian todellakin kantapään kautta, kun syötin jäniksille useammankin kalliin taimen. Nyt verkot ulottuvat korkealle, vaikka toistaiseksi täällä pupujussit ovat löytäneet riittävästi sapuskaa tuolta metsistä ja pelloilta. En usko että ne niin paljon pihoihin täällä hakeutuvatkaan, mutta olen halunnut silti ottaa varman päälle verkkojen kanssa. Tuurenpihlaja varsinkin on sellainen jota jänikset suorastaan himoitsevat, perinteisen omenapuun lisäksi. Nämä verkot laitoin paikoilleen jo syksyllä ennen lumien tuloa.

puutarha, maahumala

Ja lopuksi, katsokaapas mitä löysin terassin kukkalaatikosta! Vihreää! Laitoin viime kesänä kesäkukkien reunustalle tupsun maahumalaa jota meillä löytyy jo vähän ongelmaksi asti. Ja ai että se on sinnikäs! Olen todennut että se on jopa kuin rikkaruoho tai pahempi, vaikka kitken mielestäni kaiken jostain penkistä pois, on sitä taas pian kaikki kolot täynnä. Suosittelen siis miettimään tarkkaan ennekuin istutatte sitä pihallenne... Ja tämä vihulainen siis puskee tuoreita lehtiä tuolla pakkasessa, maaliskuun alussa. Aikamoista. Tuore vihreä sai kyllä hymyn huulille, vaikka ajankohta vähän hassu onkin. Kyllä se kevät sieltä kuitenkin tulee, taas kerran ♥. Kesäistä vihreyttä pihallamme ja tuo rikkaruohomainen maahumala löytyvät ainakin tästä elokuisesta postauksesta (kliks).

Joko teillä mietitään kevään pihapuuhia? Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!
4 kommenttia

 1. OI KEVÄT! Täällä on vielä täysi talvi mutta en kyllä malttaisi odottaa että lumet lähtee. Tänä kesänä ei varmaan pihahommia tehdä paljoa, niitä on tehty joka kesä ja viime kesänä laitettiin koko nurmikko uusiksi. Mutta taitaa se olla niin, että sitten kun se kevät ja kesä sieltä tulee, saakin taas uusia ideoita pihan suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Niinpä! Ihan talvi täälläkin vielä on, mutta tuohon meidän terassille paistaa aurinko tosi lämpimästi (kesällä siinä on tooosi kuuma), ehkä siksi tuo yksi innokas on alkanut jo kasvaa. Meillä on kyllä pihahommaa vielä noiden kivien kanssa, samoin sokkelin reunukset pitäisi laitella, tehdä ulkorakennukseen portaat, rakentaa pergola loppuun jne... Onneksi istutukset ja nurmikko on jo valmiina, ne minä laitoin jo silloin heti muuton jälkeen :-) Kevät saa kyllä silti sormet syyhyämään, ja aina sitä jotain pientä keksii vaikkei olisi niin tarvettakaan :-D

   Poista
 2. Teillä onkin melkoinen jumppa odottamassa. Hyvin se lähtee heti alun jälkeen kulkemaan, kun vähän aikaa harjoittelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin vähän oon arvioinut itsekin :-D Tein edellisen kodin pihaan pienemmän kiveyksen, eli jotain käsitystä homman laajuudesta kyllä on. Tällä kertaa alue on vaan paljon isompi, on kaatoja kaivoille jne. Mutta tämä on hieno mahdollisuus oppia uutta! :-) Pohjat pitää saada vielä ensin kuntoon, ja siinä on ehkä pakko turvautua konevoimiin :-D

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!