Miten parkettia valmistetaan?


Oletko koskaan tullut ajatelleeksi miten parkettia valmistetaan? Itse olen ollut parketin kanssa tekemisissä ihan työnkin puolesta jo toistakymmentä vuotta, mutta en ollut koskaan ajatellut asiaa sen tarkemmin. Toki puuntyöstöstä ymmärrän paljonkin, mutta itselleni tutummat työvälineet ja tavat ovat niitä, joilla tehdään käsin se yksittäinen lipasto, huonekalu tai esine. Se, miten tuotetaan tuhansia neliöitä parkettia oli aiemmin hieman hämärän peitossa. Nyt sain kuitenkin tilaisuuden tutustua kotimaiseen parkettitehtaaseen, kun Timberwise kutsui sisustusväkeä kevätretkelle Loimaalle.
Harri Koskisen suunnitelema uusi parkettimalli ja ladonta. Aika veikeä! Tuotekehitys on vielä menossa, eli saapa nähdä tuleeko tämä malli tälläisenään tuotantoon, vai jonkulaisena muunnoksena.


Tehdaskierros ja uutisia


Timberwise on tosiaan kotimainen firma, ja kaikki tuotteet tehdään Loimaan tehtaalla. Saimme kuulla yrityksen tarinaa perustajalta itseltään, ja kuinka se on kehittynyt parketin valmistuskoneiden valmistajasta tunnetuksi omaksi parkettibrändikseen. Samalla tutustuimme tehtaan yläkertaan valmistuneeseen uuteen showroomiin, jossa tuotevalikoima olikin kauniisti ja ilmavasti esillä valoisassa tilassa. Ohjelmassa oli myös kierros tehtaassa, jossa seurasimme tuotteen matkaa aina sisääntulevista lankuista valmiiksi pakatuksi tuotteeksi asti.


Alkuun eri puulajeista piti tehdä ohuita viiluja pintaviiluiksi, jotka sitten kuivatettiin. Parketin rakenteen keskikerrokseen tuli joko välisäleitä kuten on perinteisesti tehty, tai vanerikerros johon Timberwisen valikoima on käytännössä lähes kokonaan siirtynyt.


Pintaviilut tarkistettiin käsin kääntelemällä jokainen, ja lajiteltiin sen mukaan, mihin valikoimaan pinta soveltuu. Lisäksi määriteltiin kumpi puoli viilusta jää ylöspäin ja kumpaan tulee liima. Koneet tekivät lähes kaiken muun, vain tuo lajittelu tehtiin käsityönä, sekä  pienten kolojen kittaaminen jos sille oli tarvetta. Laudat matkasivat eteenpäin hihnoillaan ja kaikki näytti lähes tanssilta, niin sulavaa homma oli.Loppupäässä parketin matkaa lankut saivat pintaansa ensin värin, ja sen jälkeen pintakäsittelyn kuten lakan tai öljyn. Valikoima on laaja, ja tuotteita ajetaankin aina kerralla yhtä enemmän, ennenkuin vaihdetaan koneisiin värit tai aineet. Varmasti oma taiteenlajinsa sekin! Pientä ymmärrystä siis, jos lähtee tilaamaan sitä yhtä pakettia lisää kun tuli laskettua määrät alakanttiin ja toimitus voi hetken kestää... :-D Toki näissäkin tapauksissa kuulema pyrittiin aina palvelemaan asiakas nopeasti vaikka se tarkoittaisikin uusien säätöjen tekemistä vain sen yhden paketin takia! Varastoon heillä ei parkettia valmisteta, vaan aina tilausten mukaan.

Tähän riittävän ylimääräisen parketin ottamiseen liittyen saimmekin kuulla hyviä uutisia. Timberwise on kehittämässä uutta mallistoa joissa hyödynnetään parketin hukkapaloja kodin tuotteisiin ja kalusteisiin, sekä uudenlaisiin lattia- ja seinäpintoihin. Yhdessä muotoilijoiden Harri Koskisen ja Ville Kokkosen kanssa on käynnissä Timberwise Design Project, jonka hedelminä syntyneet tuotteet tullaan lanseeraamaan ensi syksynä Habitare-messuilla Helsingissä. Pieniä maistiaisia saimme jo nähdäkin, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan mitä herrat vielä keksivätkään parketin jämäpaloista tehtäväksi! Muutenkin idea on todella hyvä, itsekin olen kärvistellyt aiheen kanssa, mitä tehdä niille ylimääräiseksi jääneille parille paketille parkettia, kun ei ihan kaatiksellekaan kehtaisi kärrätä? Muutaman laudan voi toki säilyttää pahempien naarmujen varalle, mutta muuten loput on vähän pulma. Tähän siis Timberwise aikoo tarjota jatkossa ratkaisuja, jotta asiakkaat rohkenisivat ottaa jo alkuunsa riittävän määrän tuotetta, tietäen että ylimääräisistä saadaan tehtyä sisustukseen täydellisesti sopivia lisätuotteita.Tehdaskierroksen jälkeen nautimme maukkaan lounaan parketista tehdyltä pöydältä, ja lopulta kotimatka saattoi alkaa mieli täynnä uutta tietoa ja iloa kivasta päivästä. Kiitos siis seuralaisille ja Timberwisen väelle! 


Tälläinen tehdaskierros tälläkertaa, mukavaa viikonloppua!

10 kommenttia

 1. Voi miten kivan kuuloinen reissu! Ja varmasti oli myös opettavainen :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli kyllä tosi kivaa! Ja on aina mukavaa oppia uutta :-)

   Poista
 2. Kuulostaapa informatiiviselta ja kivalta reissulta! Minä jätin tämän väliin, koska lapsi :D Mutta olisi ollut kiva päästä mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tietoakin tuli paljon mukavan seuran lisäksi :-) Harmi että et päässyt mukaan, mutta lapsi kasvaa ja uusia reissuja tulee <3

   Poista
 3. Ah, ihastuin tuohon ekan kuvan lattiaan ! Meillä on menossa lattia vaihtoon...
  Tosin eilen yksi myyjä rupesi puhumaan minua vinyylilattian hankintaan ja tässä sitä sitten pyöritellään vaihtoehtoja! Liikaa kauniita vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen kalanruotoparketti on kyllä niin hieno ja tekee tilaan ihan omanlaisen tunnelman! Laitalaita ;-) Vinyyli on hyvä ja kestävä, mutta parketissa viehättää puun tuntuma, se on "elävä" ja pehmeä :-) Onneksi nykyään on niin paljon tosi hyviä vaihtoehtoja!

   Poista
 4. Varmasti mielenkiintoinen käynti! Nyt tuntuu olevan vaikka mitä ihania vaihtoehtoja tarjolla. Vaikka silloin muutama vuosi sitten hyvä vaihtoehto meille löytyikin, niin melkein toivon, että joku näistä nykyisistäkin olisi ollut silloin jo tarjolla... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mielenkiintoista! Ja totta on, että valikoimaa on nykyään ihan hirveästi enemmän kuin jokunen vuosi sitten. Aikoinaan kun aloitin myymään parkettia, ei todellakaan ollut kuin ne muutama eri väri, ehkä just joku yksisauvainen siellä kolmesauvaisten joukossa :-D Toki kyseessä oli vain sen liikkeen valikoima, ja olisi silloin ehkä jostain saanut jotain vähän erilaistakin, mutta oli se kyllä ajan meinikikin. Siitä on siis jo aika kauan :-D

   Poista
 5. Mielenkiintoista nähdä mitä tuollaisen parketin tekemisen takana oikein on ja kuinka tuotekehitys sillä saralla hoituu. Harvoin nimittäin tulee ajateltua miten monet arkipäiväiset asiat oikein valmistetaan. Tuollaisella tehtaalla olisi kiva päästä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Satu, kiva että löysit tänne vanhempaan postaukseeni ja jätit kommentin!
   Minustakin on aina kiinnostavaa nähdä miten tuotteita valmistetaan, ja olen onnellinen että olen päässyt aika monellekin tehtaalle tutustumaan :-) Tuolla Timberwisellä on ollut joskus ihan avoimien ovien päiväkin, ehkä vielä joskus kun tämä maailma palaa normaalimmaksi, jotakin vastaavaa voisi olla tulossa? Voin ainakin kertoa terveisiä eteenpäin!
   Mukavaa joulun odotusta ♥

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!