kotiliesi

Ikkunanpesu ammattilaistyyliin, muutama vinkki

Kaupallinen yhteistyö: Stella Kotipalvelut


Vappuaattona meillä tapahtui jotakin, jota ei usein ole tehty. Tai oikeastaan rehellisyyden nimissä ikinä. Talosta tuli pestyä kaikki ikkunat! Olemme asuneet talossamme jo melkein neljä vuotta, ja toki alaikkunoista on pyyhitty koiran nenänjälkiä ja muitakin laikkuja säännöllisesti, mutta ylempiä ikkunoita on pesty viimeksi rakennustelineiltä käsin, vuonna 2015. 

Rakennusaikana meille moni huokailikin, että "kuka nuo ja pesee" kun kyse oli korkeasta tilasta ja ikkunoista. En halunnut vain sen takia laittaa pieniä ikkunoita pelkästään normaalikorkeudelle, että ne olisi mahdollisimman helppoa pestä. Halusin valoa ja avaruutta, ja päätin jo silloin että joko keksin pesemiseen niksit, tai teetän työn muilla. Kas, vuodet vieri eikä kumpaakaan tapaa tullut otettua käyttöön :-D Toisaalta asumme sen verran sivussa isoista teistä ja kaupungista, etteivät ikkunat ole kovinkaan pahasti edes likaantuneet. Tai näin luulin, ennen kuin näin eron pesemisen jälkeen. Ero on kyllä huikaiseva!
Ikkunat tuli meille pesemään Stella Kotipalveluiden tehokas ja näppärä pesijä, ja todellakin kokemus on tässäkin hommassa ilmeisesti valttia. Koetin samalla kysellä niksejä, ja katsoa hänen työskentelystään vinkkejä siihen, että saisin jatkossa hoidettua yläikkunat ehkä itsekin. Yksi avainsana oli ainakin tuo jatkovarsi! Olen ihan aidosti kuvitellut, että pesemiseen tarvitaan telineet, mutta ainakin ammattilainen sai myös pitkällä varrella otettua kaiken siististi. Varsi oli jatkettava, maksimissaan 5,5m pitkä, ja sillä tosiaan yletti noihin meidän vajaassa kuudessa metrissä oleviin yläikkunoihinkin hyvin.

Aurinkoisella säällä olen kokenut että ikkuna ehtii kuivahtaa ennen kuin ehdin lastalla pyyhkiä pesuvedet pois ruudusta. Tähän sain vinkiksi käyttää hieman enemmän vettä, ja ottaa esimerkiksi puoli ruutua pystysuunnassa kerrallaan, eli pesu ja kuivaus ja vasta sitten toinen puolikas. Olen tehnyt tuonkin homman sillä lailla väärin, että olen ottanut ikkunan puoliksi vaakasuuntaan jakamalla. Näin siihen on jäänyt aina hieman rantua puoleen väliin kun lastaa ei ole vetänyt kerralla ylhäältä alas. Nyt kun joku sen sanoi, niin ihan itsestään selvältähän tuo tuntuu, mutta jotenkin en ollut sitä itse tajunnut :-D


Toinen mitä pohdin etukäteen oli ikkunoiden reunojen kuivaus. Sen homman olen kokenut itse vaikeaksi jopa lattian tasolla olevissa ikkunoissa, mutta ammattilainen sai työn tehtyä jatkovarren avulla helposti. Päähän vaihtui vain pienempi lastamainen osa, jonka päällä oli mikrokuituliina. Ainoastaan yläikkunoiden alareunaan piti kiivetä vielä tikkailla tarkistamaan työn jälki, aivan alareuna kun jäi hieman karmin syvyyden takia katveeseen. Tässä on varmasti kuivausliinallakin merkitystä, uskoisin että on aika uusia omat liinani, heh.Kun yläikkunat oli valmiit, siirryttiin alaruutuihin. Työjärjestys on siis aina ylhäältä alas, jos ruutuja on monta päällekkäin. Alaruudut pesijä sai otettua yhdellä kertaa vaakasuuntaisilla vedoilla ja kuivausvaiheessa hän piti pesulastaa alla nappaamassa valuvan veden. Taaskin asia jota en olisi itse hoksannut, mutta tosi näppärältä näytti.Talon ulkopuolella ikkunanpesu eteni samalla kaavalla kuin sisällä, paitsi yläikkunoissa (niissä neljä vuotta pesemättä olleissa) käytettiin karkeampaa pesuosaa. Tuollaisia en ole nähnyt myytävänä perusmarketeissa, joten täytyy tiedustella niitä samalla kun lähden metsästämään jatkovartta omaan siivouskomeroomme. Ilmeisesti siivoustarvikkeita myy monikin liike, jotenkin olen aina mennyt vain vanhasta tottumuksesta niillä samoilla rievuilla kuin ennenkin. Siivoaminen onkin enemmän välineurheilua kuin olin ajatellutkaan! Helpotusta siis ilmeisesti luvassa jatkossa, kun hankkii paremmat välineet.Sisällä meillä on osassa ikkunoista sälekaihtimet, niitä on sekä kiinteiden ikkunoiden päällä enemmän pölylle alttiina, että avautuvan ikkunan välissä. Sälekaihtimet sai puhtaiksi pölystä imurilla ja sillä sen "karvapäällä" vaakasuuntaan pyyhkimällä. Sälekaihtimien putsaus tehtiin aina ennen ikkunan pesua. Siinäkin on muuten homma, jonka tunnustan jääneen tekemättä kaikki nämä vuodet...  Pesijällä meni koko päivä pestä kaikki ikkunamme, eli on noissa hommaa vaikka on ammattilainenkin asialla. Tästä hyvästä annoin itselleni vähän armoa, että enpä olisi kerralla tuota ehkä koskaan ehtinyt tehdäkään, vaikka olisi ollut välineetkin kunnossa. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta ikinä, kun meillä kävi joku ulkopuolinen auttamassa siivouksessa. Olen jotenkin arastellut sitä, ja ajatellut niin kuin varmaan moni ajattelee että sitten pitäisi siivota siivoojaa varten. Hölmöähän se on, mutta aika inhimillistä. Nyt, kun tämä kynnys on ylitetty, olen kuitenkin todella tyytyväinen. Voisin hyvin kuvitella, että joskus ottaisin apua vastaan muussakin siivouksessa! 

Sain paljon hyviä niksejä ikkunanpesuun, ja vaikka tuli todettua että se on osittain myös välineurheilua, niin yksi asia yllätti; pesuaine. Kuvittelin että ammattilaisilla on käytössään niin järeät aineet että lopputulos on niiden ansiosta huippu. Väärässäpä olin, pesijä käytti joka kodista tuttua Fairya, eli eipä jää nyt ainakaan siitä kiinni enää omat pesut!

Nyt kelpaa katsella keväisiä maisemia puhtaiden ikkunoiden kautta, jotka ovat niin kirkkaat että aivan kuin lasia ei olisi ollenkaan. Ihanaa! Huomasin, että talo näytti ulkopuoleltakin erilaiselta, kun ikkunat ovat niin kiiltävät. Ah, kiitos ♥ Stellan ikkunanpesijän voi tilata netin kautta tai soittamalla, lisätietoa löytyy Stellan kotisivuilta: https://stella.fi/kotisiivous/ikkunanpesu 

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!


11 kommenttia

 1. Olen monesti ajatellut nähdessäni nykyaikaisten talojen monta metriä korkeita ikkunoita että mitenkähän ja kuka nuokin pesee?! Sitten olen aina mielessäni tullut siihen tulokseen että siivousfirma sen ilman muuta tekee. Kova työ on noiden pesemisessä ollut kun ammattilaiseltakin meni koko päivä.
  Nyt kelpaa kaunista luontoa ihastella puhtaiden ikkunoiden läpi.
  Ihanaa kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noissa tosiaan niksinsä, mutta toisaalta meilläkin meni tämä melkein neljä vuotta ennenkuin pesulle oli todellista tarvetta. Pulma ei siis ole mitenkään päivittäinen tai edes viikottainen, siksi en tosiaan halunnut jättää ikkunoita laittamattakaan :-) Näkymät on nyt taas raikkaat, vielä kun saataisiin kevätsää takaisin, tänäänkin on satanut nimittäin lunta :-D
   Ihanaa kevättä sinullekin!

   Poista
 2. Samat hommat täälläkin! Isot ja korkeat ikkunat ovat vaan niin ihanat ja mahtava lukea näitä niksejä pesuunkin. Olen myös etsiskellyt sopivia välineitä pesuun, eritoten jatkovartta, vinkkaa myös mihin päädyit. Mistäköhän ammattilaisen välineet on hankittu..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva jos sain vinkkejä, minä ainakin uskoisin tämän jälkeen kokeilevani itse noiden yläikkunoidenkin pesua :-) Kysyin varresta, mutta pesijä ei ollut sitä itse hankkinut niin ei osannut täysin varmaksi sanoa. Voisin tiedustella tuolta Stellalta että mistä he varret ostavat! Uskoisin että joku tukku se on, tai siivousvälineliike?

   Poista
 3. Ilmeisesti teillä on kuitenkin vain 2 pestävää pintaa per ikkuna? Meillä on sen verran vanhat ikkunat, että niitä on 4... Eipä ole meilläkään niitä muutamaan vuoteen pesty! :-) Mutta siivooja käy 2 krt kuussa ja se on IHANAA. Mutta se on totta, että edellisenä iltana on kuitenkin JÄRJESTELTÄVÄ tavarat paikoilleen ja hävitettävä poisheitettäväksi luokitellut asiat (vanhat lehdet yms.), jotta siivooja ylipäätään pystyy siivoamaan, ja aikaa sekin vie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Noissa isoissa ikkunoissa on tosiaan vain kaksi pestävää pintaa, ne on siis kiinteitä ikkunoita. Tämä oli ihan käytönnönkin syistä, noin isoja olisi tosi vaikea avata kun olisivat niin raskaat. Makkareissa on perinteisiä avautuviakin ikkunoita, joten niissä tuli useampi pinta pestäväksi, mutta onneksi niitä on kuitenkin vähemmän ja pääosa on noita kiinteitä.
   Kiva kuulla kokemus myös kotisiivouksesta! Olen siitä salaa haaveillut, varsinkin kun nuorimmat lapset oli kaikki ihan vauvoja/ sylilapsia, tuntui ettei millään ehtinyt siivota niin paljon kuin tuli sotkua. Ja nykyään on vähän sama tilanne, mutta eri syystä :-D Ehkä vielä joskus otan kokeiluun meilläkin, nyt kun tämä isoin kynnys on rohkeasti ylitetty :-)

   Poista
 4. Sulla on ikkunapesun kohdalta tosi hyvin asiat.
  Mä en ole yhtään ikkunaa pessyt. Odotan isännän apua.
  Olen usein miettinyt noitten korkeiden ikkunoiden pesua. Noin se sujuu hyvin varsinkin ammattilaiselta. Huh pitkä päivä meni hänelläkin.
  Nyt teillä pääsee aurinko loistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tänä vuonna asiat on paremmin ikkunoiden kanssa kuin vielä koskaan tässä talossa asuessa! :-D Olisimme luultavasti tänä kesänä joutuneet keksimään yläikkunoiden pesuun jonkun konstin joka tapauksessa, ja tämä yhteistyö tuli todella hyvään aikaan :-)
   Toivottavasti saat auringonsäteitä sinäkin osaksesi!

   Poista
 5. Meilläkin ikkunoissa jatkuvasti koiran kuolaa ja lapsen käden jälkiä, joten ikkunan pesu tuntuu joskus turhalta. Tänään sen kummiskin teen koska huomenna järjestämme juhlat kotona. Tulin hakemaan pesuvinkkejä, ja täältä ne sainkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi kiva jos sait vinkkejä! Minulle ainakin tuli pesijän käynnistä uusia niksejä :-) Niin, ja oikein mukavia juhlia teille! ♥

   Poista
 6. Hei,
  Hyviä huomioita ikkunanpesusta!

  Jos tarvitset apua ikkunanpesun kanssa tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

  VastaaPoista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!