Betoniset kukkalaatikot

Vihdoin voin näyttää teillekin meidän pihan uusinta edistysaskelta, eli betonisia kukkalaatikoita jotka tulivat terassin reunalle, Terassi jää meillä tontin korkeuserojen vuoksi melko ylös, ja laatikoilla hoidetaan tuon korkeuseron pengerrystä. Samalla säästyimme laittamasta terassille kaiteita, jotka olisivat suotta peittäneet näkymää ikkunoista ulos. Laatikoiden avulla saamme myös kukat terassin tasolle, jos ne olisivat pihan alaosassa, niitä ei näkyisi sisään eikä terassille, vaan ne jäisivät alas katveeseen. Alas tulee nyt puita ja pensaita, suurin osa perennoista minulla on aikomus istuttaa näihin laatikoihin. Muutama alku siellä jo onkin, mutta aika paljon pitää hankkia vielä lisää taimia, koska laatikkoja on yhteensä melkein yhdeksän metriä, niin tilaa on! Varsinkin pioneita tulee lisää, ja muutenkin kukkivia kukkia. Tiedossa on siis taimienhakureissu äitini isoon ja vanhaan puutarhaan ;-)


Tässä vielä kuva asennusvaiheesta, laatikot on siis valettu muualla, ja ne tulivat nosturilla nostettuina paikoilleen. Aika hurjaa hommaa, mutta siihen ne vaan asettui!Istutin laatikoihin jo ne perennantaimet joita minulla oli täällä valmiina odottamassa, lähinnä edellisestä pihasta otettuja pistokkaita. Uusina tulivat nuo vartetut pensaat, halusin myös jotakin hieman korkeampaa näkösuojaksi ja aurinkoa varjostamaan. Alaosa täyttyy sitten tosiaan aikanaan pioneista ja muista kukista. Varrellisten pensaiden yksi syy oli myös se, että haluan laatikoihin jäävän jotakin pystyyn myös talvella, ettei kaikki ole talvisin matalaksimenevää sorttia. Näin pensaisiin tarttuu kauniisti lumi, ja niihin voi kieputella vaikkapa ulkovalot. Korkeita pensaita on nyt isommassa laatikossa kolme, syyshortensia, hakuropaju, sekä purppuraomenapuu. Yksi kukkii keväällä, yksi on koristeellinen läpi kesän, ja yksi kukkii syksyllä :-)Koska pihamme on pieni, korostuu terassin merkitys pihan ajanviettopaikkana. Uskoisin, että laatikoiden rehevöidyttyä terassimme on viihtyisä ja vehreä paikka! Lapset ainakin pitävät kukkien hoidosta (mistä lie oppineet :-D) ja kunhan saadaan ulos vähän isompi pöytä, voisin kuvitella että meillä kesäruokailummekin siirtyvät lämpinänä aikana terassille.

Ihanaa kesäistä viikkoa kaikille, huomenna meillä alkaakin sitten koulut!

12 kommenttia

 1. Nää on hienot! Ja kiinnostavat;
  Miten syvät nuo laatikot on? Onko niissä joku salaojitus/suodatinkangas vai suoraan multa? Onko käsitelty jollain vai ihan raakabetonia?
  Hirmusen kivat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :-) Laatikot on metrin korkeat, ja niissä on pohjalla 20cm styroksia, sitten lecasoraa, sitten suodatinkangas ja sitten multaa. Seinämissä on 50mm routaeriste. En tiedä kuinka oikeaoppinen tuo rakenne on, mutta uskoisin että kestävät. Pintaa ei ole mitenkään käsitelty vaan on ihan betonipinta. Ajanmyötä siihen alkaa luultavasti kasvaa sammalta tms jos en käsittele, mutta annan nyt ainakin alkuun niiden olla ihan noin. Jos näyttää siltä että tarvitsevat käsittelyn, laitan luultavasti sokkelimaalia, ja käsittelen sitten myös sokkelit. Nyt nekin on meillä ihan betonipinnalla.

   Poista
 2. Hyvän näköiset kukkalaatikot!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä kun saan niihin kasvillisuutta, niin aina vaan paranee! :-)

   Poista
 3. Vau! Erittäin hyvä idea ja toteutus. Tosi kivasti toimii !!

  VastaaPoista
 4. Olipas luova idea. Tuo kaiteiden välttäminen tällä tavoin oli suorastaan nerokasta :)
  Kunkin kasvit juurtuvat ja ikääntyvät, tulee noista oikeat katseenvangitsijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo me ei haluttu peittää sisälle tuleviä näkymiä, niin tämä oli ihan hyvä ratkaisu. Lisäksi saatiin tosiaan kukat tuonne terassin tasolle, muuten ne olisi olleet tuolla jossain alhalla eivätkä olisi näkyneet terasille tai sisäänkään :-)

   Poista
 5. Moikka! Löysin nyt tämän loistavan idean. Onko teillä minkälaiset pohjatyöt tehty näiden laatikoiden alle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Nämä on laskettu soralle, siis sille samalle jota talon alle laitettiin rakennusvaiheessa. Niissä ei ole mitään erillisiä anturoita, eli siihen vaan tiputettu. Pienempi on ehkä ihan vähän kallistunut tässä muutaman vuoden aikana, eli sitä pitäisi vielä tunkata suoraksi, mutta isompi on pysynyt täysin aloillaan, on se sen verran painava kuitenkin.

   Poista
 6. Hei! Mistä nämä laatikot on hankittu? Meillä etsinnässä tällaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, laatikot teki perustusfirma, vaikkei nuo olekaan ihan heidän "ydinaluettaan" :-D Kannattaa varmaankin harkita itse tekemistä, eli muotit ja valaa betonista. Tuo muualta kokonaisena tuominen ei ollut kovin järkevää hinnan puolesta.

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!