Hiki
Huh huh, ei voi muuta sanoa. Tänään on lämpömittari näyttänyt ulkona varjossa +28 ja sisällä +29. Lapsia on uitettu sadettimen alla, ja itse haaveilen ilmalämpöpumpusta. Vaan onhan se hienoo et on kesä, ja kuumasta ei liene sopivaa valittaa. Silti. Kun paistuu elävältä niin paistuu :-D Uusissa taloissa tuntuu olevan sellainen ominaisuus, että kun lämpö tulee sisään, se ei enää osaa ulos. Paitsi talvella, kun täällä oli taas älyttömän kylmä (no okei, silloin oli kaukolämmön säädöt vielä pielessä) :-D Ikkunoiden edessä pidetään toki auringossa rullaverhoja alhaalla varjostamassa, mutta mitäs muita keinoja vielä olisi? Ilmanvaihtokoneen kaikki kesäviilennykset ja tehostukset on jo käytössä, ja silti se 29 astetta. Lääh. Hiki.

Kertokaas muut uusien talojen asukkaat parhaat niksinne viilennykseen?

19 kommenttia

 1. Kolme vuotta vanha talo. Iv-koneesta löytyy viilennys myöskin tohisee ja verhot kiinni. Yks hyvä juttu todettu: pidetään makuuhuoneiden ovet kiinni aina kun mahdollista ja se tuntus pitävän ainakin makkarit viileempänä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo makkareiden ovien kiinni pitäminen kyllä varmasti auttais. Mitenköhän saisi jälkikasvun koulutettua siihen, että ne pysyisikin kiinni? :-D

   Poista
 2. En asu uudessa talossa, niin etten osaa neuvoa-
  Mutta osallistuppas kastehelmi arvontaan mun blogissa.
  Oikein hyvää torstai päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, kivaa torstaita sinnekin! Kiitos arvontavinkistä, minulla on kyseisiä tuikkukuppeja jo vähän yli omankin tarpeen, mutta jospa joku muu nappaa idean ja osallistuu :-)

   Poista
 3. Meillä avataan kaikki ovet & muutama ikkuna kunnon läpivedon aikaan saamiseksi aina iltaisin kunhan ulkona on viilentynyt tarpeeksi. Lisäksi iv-kone laitetaan suuremmalle teholle tunniksi - puoleksitoista nukkumaan mennessä. Meillä sisälämpötila on pysynyt kohtuullisissa lukemissa (20-23). Toki asiaan auttaa myös se, että meillä ei ole isoja ikkunoita etelän suuntaan.

  Ja loppukesästä on tulossa ilmalämpöpumppu kunhan yläkerran rakentaminen saadaan sille mallille, että pumppu saadaan asennettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo iltatuuletus on meilläkin käytössä, tosin lasten huoneen suuntaan paistaa näin kesällä juuri ilta-aurinko aina silloin kun olisi nukkumaan menon aika. Juuri huomasin, että tuossa meidän mittarissa onkin se "elohopea" mikälie vähän mennyt osiin, ja mittari näyttääkin ehkä vähän vähemmän mitä todellisuus on. Eli sisälämpö voi olla yli kolmekymmentäkin. Ihan kauheeta, suoraan sanottuna. Pitää kai alkaa säästämään pennosia siihen pumppuun!

   Poista
  2. Meillä asuttu kohta 2 vuotta ja samat menetelmät kuin Hertalla. Ja hyvin toimii, lämpötila on saatu pudotettua iltatuuletuksella jo +18 asteeseen.

   Vinkiksi niille joilla taloa ei vielä edes ole (eli se on vasta suunnitteluasteella), niin mikäli taloon tekee kellarin, siellä pysyy lämpötila ihan ilman erillistä viilennystäkin noin +20C nurkilla aina elokuulle asti. Loppukesän helteissä sekin tila sitten yleensä jo lämpenee. Ja talvella vastaavasti kellarikerros tarvitsee lämmitystä tosi vähän. Eihän pakkanen ikinä kellarin alle pääse, kun talon alapohja on 3 metrin maan alla. Tai jos pääsisikin, niin siinä kellarin lattiassakin on vielä styroksia 25 cm paksuudelta.

   Poista
 4. Me asutaan tässä 50-luvun talossa ja lämpöä riittää meilläkin. Pihassa ei ole omenapuuta korkeampaa puuta, joten puutkaan ei varjosta yhtään, vaan aurinko paistaa ihan koko päivän sisään. Pahimmilla helteillä pidetään sälekaihtimet ja ulko-ovi kiinni ja illalla viilennettyä laitetaan kunnon läpiveto. Turhan lämmin on siltikin, joten täälläkin haaveillaan ilmalämpöpumpusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo se on meilläkin, että kaikki puut on ihan pikkuisia taimia vielä. Toki talon päädyssä on metsikkö, mutta sieltä suunnasta paistaa vain ihan aamun ensimmäiset säteet jotka ei vielä kuumenna, ja siitä eteenpäin ei puut suojaakaan. Meillä ei ovi taida olla oikein koskaan kiinni, kun mukulat ramppaa jatkuvasti ulos ja sisään kuin havumajassa :-D

   Poista
 5. Meillä on uusi talo, ilmastointikone täysillä ja kaikki verhot (sälekaihtimet) kiinni. Ulko-ovea raotetaan vain hiukan, livahdetaan ulos. :) Kyllä se lämpö hiukan nousee, mutta vielä ollaan pysytty kohtuuden rajoissa. Koittakaahan pärjäillä ja käydä uimassa! Nautitaan kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ylempänä jo sanoinkin, että meillä ei taida ovi ehtiä koskaan oikein kiinni, kaikista ulko-ovista tuntuu olevan jatkuvasti joku menossa jonnekin :-D Lisäksi keittiön liukuovea on kiva pitää auki, että saa edes pientä ilman henkäystä sisään. Koetetaan nauttia juu, kesä on kuitenkin ihmisen parasta aikaa!

   Poista
 6. Ihana pikkuinen aurinkoinen ihminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo meidän nuorimmainen onkin kyllä oikein hymypoika :-)

   Poista
 7. Meillä ei ole ollut suuria kuumuus- eikä varsinkaan kylmyysongelmia, johtunee joko siitä, että on hengittävä seinärakenne tai sitten siitä, että ollaan aika keskellä metsää? Tontille kyllä paistaa aurinko koko päivän kesäisin, talvella jää enemmän puiden taa. Etelään päin on suurimmat ikkunat, mutta ei nekään meidän mökissä oo lasiseiniä :) Mutta jos on oikeasti sisällä kuumempi kuin ulkona, vaikka on viilennykset päällä (meillä ei ole mitään viilennyksiä maalämpöpumpussa eikä ilmastoinnissa), niin kyllä kannattaa ehdottomasti tarkistaa sekä lämmityksen että ilmastoinnin toiminta! Tosi helteellä meillä on sisällä noussut lämpötila 26 asteeseen, ja sitä on sitten jäähdytelty iltatuuletuksella läpivedolla. Ja talvella saa tietty lämmöt äkkiä ylös puuhellalla ja takalla :) Onneks Suomessa ei helteetkään loputtomiin kestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirsitaloissahan on aika sama juttu, että niissä on harvoin tosi kuuma kesälläkään. Eli voi johtua teillä ainakin osittain varmaan tuosta hengittävyydestä? Ja metsässähän on itsessään aina viileämpää, meillä alkaa metsä tuosta takaa, ja sinne kun kävelee kuumana päivänä huomaa eron heti selvästi. Tämä meidän alue on ihan meren vieressä, ja tälläinen laaksomainen notkelma jonne kuumuus varmaan jotenkin oikein pakkautuu. En tiedä mikä on syynä, vai onko monen asian summa, mutta kuuma täällä on ollut. Toisaalta niin oli meidän edellisessäkin talossa, jossa oli paljon pienemmät ikkunat eikä muutenkaan paistanut niin koko päivän kuin tähän. Joten olen tulkinnut että se on uusien talojen ominaisuus :-D

   Poista
 8. En osaa sanoa uuden talon viilennyksestä, tuli vaan ihan nostalgiaolo sadetinmeiningistä :) Meillä oli lapsena just samat puuhat ja yritin nyt ehdotella miehelle, että hankittaisiin meille tuolaainen sadetin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taitaa olla lasten ihan kestosuosikki puuhaa! Eikä haittaa yhtään, vaikka vesi on jääkylmää :-D

   Poista
 9. Meillä on uudessa talossa yhtä isot ikkunat länteen kuin teilläkin, eli iltapäivästä iltaan paistaa eikä puita ole vielä yhtään varjoa antamassa. Kun ikkunoita tilattiin niin niihin laitettiin tehtaalla jo suncool-lasitus, ja lisäksi ikkunoissa on myös screen-kaihtimet blokkaamassa auringon lämpöä. Sitten on vielä olohuoneen katossa konvektori viilentämässä. Yläkerrassa on ollut melko lämmin iltaisin, mutta ollaan pidetty läpivetoa jonkin aikaa niin hyvin on pystytty nukkumaan :) meillä ei vaan ole katosta isojen ikkunoiden kohdalla varjostamassa, joten se sitten paistaa ja kunnolla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla teidän toteutuksesta! Meillä on ikkunoissa tosiaan rullaverhot kyllä, mutta koska osa ikkunoista on suoraan etelään, ne ei taida ihan riittää. Tuo konvektori kuulostaa hyvältä mutta liene aika mahdoton asentaa enää jälkeenpäin. Luultavasti se on se ilmalämpöpumppu mikä joskus hankitaan.
   Täällä oli ihan kaavassakin kehoitettu noihin katoksiin, ja meillä se tosiaan meneekin niin, että talvella kun aurinko paistaa alempaa, se pääsee sisään katoksesta huolimatta, mutta korkealla paistavaa kesäaurinkoa noihin sisäänvetojen katosten oli tarkoitus hieman hillitä. Samoin huonejärjestys on niin, että makuuhuoneet on pääosin tuolla talon "takaosassa" eli pohjoisen puolella. Makuuhuoneissa onneksi onkin hieman viileämpää, mutta vain hieman. Ne on nämä oleskelutilat ja päiväsaika kun kuumuudesta tuntuu kärsivän eniten kun pitäisi jaksaa puuhata.

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!