Oman pihan satoa

puutarhan satoa

Kun meinaa tunnit loppua nykyään useinkin vuorokaudesta, jää blogi helposti vähän heitteille. Pahoittelut siitä! Sitten kun sitä aikaa on vähän, ja blogi on pitkään hissukseen, alkaa postauksen rima nousta korkeammalle ja korkeammalle. Tuntuu, että aiheen pitäisi olla jotenkin tosi tärkeä ja hieno, ja kuvien hiottuja että viitsisi mitään tänne edes laittaa. 

Taannoin tässä kotona söimme ruualla maa-artisokkakeittioa, joka oli ensimmäinen laatuaan tänä syksynä, ja myöskin ensimmäinen kerta täällä kodissa. Omasta maasta saatu ruoka on aina jotenkin juhlavaa, ja siitä innostuin nappaamaan oikein kuvankin. Kuvaaminenkin on nimittäin nykyään melko harvinaista. Tämän pitkän pohjustuksen jälkeen totean vain, että nyt mennään kuitenkin aika arkisella tasolla. Halusin tulla huikkaamaan tänne että olen hengissä, ja olkoot tämä keitto nyt sen korkean uutiskynnyksen ylittävä juttu :-D


maa-artisokkakeitto

oman maan porkkanat

retiisit

lavankaulus, viljely, hyötypuutarha

Keräsin kuviin muutaman muunkin ruuan joita olemme omasta pihasta tänä kesänä saaneet. Jo aikaisin keväällä istutin siemestä pensastomaatin, ja se on vasta nyt kypsynyt. Kesä ei ulkosalla riittänyt, mutta onneksi nuo jatkoivat kypsymistä vielä sisälle nostettuinakin. Alkukesällä nautiskelimme jo retiiseistä, porkkanoista, salaatista, ruohosipulista, mintusta, mansikoista ja raparperista. Vadelmia on alueen pusikot pullollaan, ja metsässä mustikkaa ja sieniäkin. Ne tosin jäivät suurimmaksi osaksi sinne, samaisesta ajanpuutteesta johtuen :-D

Maa-artisokkakeitto oli jälleen tosi hyvää, ja vaikka sen tekeminen on vähän työlästä kuorimisineen, niin aina se tuntuu olevan sen arvoinen ruoka. Kovin nälkäisenä ei valmistukseen kannata ryhtyä, koska muhkuraisten mukuloiden kuorimiseen ja pilkkomiseen vierähtää aikaa (taas se aika!), mutta sopivan vapaapäivän ja ennakoinnin turvin saatiin sopat tehtyä. Tälläkertaa laitoin mausteeksi vähän muskottipähkinää, ja se sopi tosi hyvin tuohon! Muuten ainekset on artisokkien lisäksi perunaa, maustekuutioita, kermaa, suolaa, valkosipulia ja valkopippuria. Olisi kiva keksiä joku muukin ruoka jota noista maa-artisokista voisi tehdä, niitä on nimittäin jälleen todella paljon... Vinkatkaapa jos teillä on hyviä reseptejä!

Ensi kesälle haaveilen jo laittavani aika samoja kasviksia, ja tulevaisuudessa pihalta pitäisi antaa satoa myös omenapuu, päärynäpuu, viinimarjapensaat kolmessa värissä, sekä uusimpana tulokkaana viiniköynnös! Saapa nähdä kuinka monta vuotta saadaan niiden kaikkien satoja odotella :-) 

Onko teillä hyötykasveja pihoilla tai parvekkeilla? Mitä suosittelisitte laittamaan meillekin?


4 kommenttia

  1. Se on kyllä ihanaa, kun saa laittaa ruokaa itse kasvatetuista kasviksista! Meillä ei vielä tänä kesänä ollut kasvimaata, mutta ensi kesälle olisi suunnitelmissa jotain. :) Tuo on niin tuttua, ettei päivässä riitä tunnit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Minä laitoin jo viime kesänä pihan aika pitkälle kuntoon, vaikka viime kesänä vasta muutettiinkin. Toki vielä laitettavaakin löytyy, mutta just nuo kasvimaat ja kukat halusin heti, että tuntuisi kodikkaammalta :-)
      Tsemppiä sinnekin arkeen, on tää välillä aikamoista!

      Poista
  2. Oman maan antimista valmistettu ruoka on mielestäni aina ihan mahtavaa ja varsinkin juuri tuo maa-artisokkakeitto on mielettömän herkullista <3 Ihanaa, kun maa-artisokat ovat vieläpä monivuotisia ja helppoja kasvatettavia sopivat meillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo keitto on kyllä hirmu hyvää! Pitää vielä tosiaan keksiä jotain muutakin mitä niistä voisi tehdä, meillä kun tulee noita aina niin paljon että keittoa ei ehdi kaikesta tekemään. Helppo kasvattaa ja lapset tykkää kun niiden taakse voi mennä piiloleikissä piiloon :-D

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!