Kirppistuolin uudelleen verhoilu ja ohjeet kuinka se tehdään.


Marimekko Muija, verhoiltu tuoli

Käykö teille koskaan niin, että juuri silloin kun olisi ihan hirveästi kaikkea oleellisempaakin tekemistä, iskee inspis johonkin ihan muuhun? Minulle käy useinkin.  Kaiken jouluilun ja opiskeluun liittyvän sijaan innostuinkin verhoilemaan kirpputorilta löytämäni tuolin. Hups. Tulin ottaneeksi muutaman kuvankin, ja ajattelin että josko pienestä ohjeesta olisi jollekulle iloa?

verhoilu ennen ja jälkeen

Ihan ensin tarvitset toki sen verhoiltavan tuolin. Tämä yksilö löytyi melko monta persusta nähneenä kirpputorilta viiden euron kohtuulliseen hintaan. Pyörimismekanismi tuntui ihan ehjältä, ja lisäksi runko oli niin siistissä kunnossa ettei sille tarvinut tehdä mitään muuta kuin pestä, niin kaupat tuli. Kankaaksi löytyi omista kätköistä Marimekon paksua kangasta Muija-kuosilla. Olen ostanut tämän kankaan joskus tehtaanmyymälästä palalaarista, eli edullisesti mentiin tässäkin kohdassa. Istuimeen pala oli siinä ja siinä että riittääkö leveys, mutta sain sen nyt kuitenkin kiskottua paikoilleen :-D

verhoilu, diy, marimekko

1. Pura tuolista istuin ja selkänoja irti. Tässä mallissa ne olivat kahdella ruuvilla kiinni molemmat. Säästä ruuvit, ja jos ne ovat keskenään erilaisia, merkitse mikä on mistäkin.

2. Irroita vanhat päälliset. Niittien kanssa on hyväksi havaittu systeemi puukko ja sivuleikkurit. 

3. Leikkaa vanhoja päällisiä kaavana käyttäen uudet kankaat paksusta ja tukevasta kankaasta. Jätä selkänojan toinen kappale hieman pidemmäksi alareunasta kuin toinen. Tässä mallissa selkänoja on ympäri verhoiltu, ompele sen kappaleet vanhan mallin mukaan ompelukoneella yhteen oikeat puolet vastakkain. Jätä toki alareunasta auki että saat hupun vielä paikoilleen! Koeta tehdä mahdollisimman napakka (minulla jäi himpun löysäksi mutta en innostuksissani alkanut enää tekemään uusiksi, kun itselle tämä oli kuitenkin tulossa).

4. Kiinnitä uudet päälliset paikoilleen nitojalla, huomioi kuvioiden suoruus. Laita pehmusteet ensin paikoilleen. Olisin mielelläni vaihtanut pehmusteetkin, mutta koska minulla ei nyt ollut valmiina tuollaista ihan ohutta superlonia, päädyin pesemään nuo vanhat laimeassa kloriitissa ja annoin kuivua yön yli. 
Selkänojassa vedetään ommeltu huppu ensin selkänojan päälle. Kannattaa aloittaa kankaan kiinnittäminen päädyistä vetämällä kangas ensin poikittain ja kiinnittämällä se, tämän jälkeen pitkät sivut. Huomioi että sauma menee selkänojan päällä nätisti eikä jää möykyille kankaan alla. Kiinnittäessä päällimmäiseksi tulevan lipareen (sen pidemmän) voi laittaa kaksin kerroin, niin lopputulos on siistimpi. Toki kiinnityskohta niitteineen on selkänojan alareunassa, mutta siisti se on hyvä olla silti.
Istuimessa pingota kangas ensin keskeltä istuinta molemmista reunoista, etene sitten reunoja kohti kiinnittäen aina sama kohta molemmista reunoista. Näin lopputulos on tasaisempi eikä kangas ala kiristymään vinosti. Kulmissa taita kangasta aina niin, ettei nurkkaan muodostu ryppyjä, ja kiinnitä.

Lopuksi ruuvaa osat takaisin runkoon kiinni. Selkänojassa tein kynsisaksilla pienet reijät kankaaseen ruuvien kohdalle että ne menee paremmin läpi eikä revi kangasta mennessään. Jos kankaan reunoja jäi pohjassa niittaamisen yli pitkälle, leikkaa ylimääräiset siististi pois.


verhoiltu tuoli, marimekko

merimekko, lapsen huone, liitutauluseinä

Tuoli päätyi nyt tälläerää tyttöteinin huoneeseen, mutta voi olla että jahka tuo ulkorakennuksessa oleva työhuone tässä kohtapuoleen valmistuu, käyn kääntämässä tuolin sittenkin omaan käyttööni :-D

Kivaa loppuviikkoa kaikille! 4 kommenttia

 1. Tuolista tuli nätti. Kivan värinen ja kuviointi myöskin kankaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Marimekko on aina aika varma valinta, ja onneksi sattui nyt olemaan sellaista valmiiksi kangasvarastoissa!

   Poista
 2. Pari viikkoa sitten verhoilin justa samalla kuosilla putkijalkaisen jakkaran 😊 Muija on kyllä ihana ja hieno tuli tosta sun tuolista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsi mikä sattuma! Onko sulla jossain blogissa tms kuvia siitä sinun jakkarasta, haluaisin nähdä? :-) Ja kiitos, tuo on kyllä soma, ainakin parempi kuin ennen :-D

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!