Viherkasveilla on iso rooli kotimme sisustuksessa. Kuulen usein myös sanottavan, että ensimmäinen asia joka meidän kodista tulee mieleen on viherkasvit, eikä ihme. Kasveja on käytännössä melkein joka huoneessa, vessoja ja kylpyhuonetta myöten. Monet kasveista on ollut minulla todella kauan, ja onpa siellä joukossa minua itseänikin vanhempi yksilö, isovanhemmilta saatu. Jotta kasvit olisivat pitkäikäisiä, niitä täytyy toki hoitaa säännöllisesti, ja mielummin vielä jokaista lajilleen sopivalla tavalla. Nyt, kun kesän kasvukausi on viherkasveillakin ohi, ajattelin listata muutaman vinkkini viherkasvien talvihoitoon.
1. Valo
Talvella kannattaa kasvien valon saannista huolehtia erityisesti. Siinä, missä kesäkuukausina joku kasvi on pärjännyt huoneen perälläkin, se kannattaa nyt siirtää lähemmäs ikkunaa, tai laittaa kasville kasvivalo. Meillä on omassa kodissa siitä onnellinen tilanne, että talo on suunniteltu omaa viherkasviharrastustani silmällä pitäen. Valoa riittää siis talvellakin jättimäisten ikkunoiden ansiosta, enkä juurikaan siirtele kasveja syksyllä. Vain makuuhuoneissa nostan kasvit lähemmäs ikkunaa. Kaikilla ei näin kuitenkaan ole, ja kasveille kannattaa antaa jokainen valonpilkahdus, jota kaamoksen aikana on tarjolla. Kasvin lehdiltä kannattaa myös pyyhkiä pölyt säännöllisesti, jottei pölykerros estä nappaamasta kaikkia valonsäteitä mitä talviaurinko antaa.
2. Ilmankosteus
Syksyllä lämmityskauden alettua kodeissa usein ilmankosteus pienenee. Viherkasveja kannattaa sumutella suihkupullolla usein, mielummin vaikka joka päivä esimerkiksi iltaisin. Kun kasvit on sijoitettu ryhmiin, muodostavat ne itsekin jo pienen kosteamman pienoisilmaston, ja samalla hoito helpottuu. Varsinaista kastelua kannattaa talvisin vähentää, koska kasvi ei kaipaa niin paljon vettä vähemmässä valossa ja lyhyinä päivinä. Mielummin liian vähän vettä talvella, kuin liikaa.
3. Merilevä
Kesällä kasvukaudella kasvit kaipaavat lannoitetta, mutta lannoitus kannattaa lopetella jo hyvissä ajoin loppukesästä. Itse siirryn yleensä elo-syyskuun vaihteessa viimeistään lannoitteesta merileväuutteeseen. Siinä vaiheessa kun huomaa ettei kasvit enää tee uutta lehteä ja selkeästi kasva, on hyvä aika. Annan talvikaudella viherkasveille noin kerran tai pari viikossa kasteluveden mukana merileväuutetta jota saa ostettua sieltä samasta hyllystä kuin lannoitteetkin. Löytyy siis lähes jokaisesta marketista, tai ainakin kukkakaupasta! Merilevä auttaa kasvia voimaan paremmin.
Näillä vinkeillä saan siis kasvit pärjäämään hyvin talvikausien yli, ja keväällä pääsee taas seuraamaan kasvun ihmettä :-) Onko teillä jotain hyviksi havaittuja niksejä, kertokaa ihmeessä kommettiboksissa?
Mukavaa alkanutta viikkoa!
Kiitos vinkeistä. Olen todella onneton hoitamaan viherkasveja ja usein talvella ne menehtyvätkin. Olen laittanut joulukuusen piikkiin. ;) Mutta, saattaa olla että johtuu aivan jostain muusta, valon vähyydestä siis. :)
VastaaPoistaEipäs kestä, toivottavasti vinkeistä on apua! :-)
PoistaKiitoksia vinkeistä. Mä oon yks onneton kasvien kanssa ja aina teen niiden kuolemaan johtavia virheitä 😂
VastaaPoistaOleppa hyvä! Toivottavasti näiden avulla saat muutaman edes kestämään keväseen :-D
PoistaSäännöllisyys.
VastaaPoistaAuttaa mm. pysymään kohtuudessa kastelun suhteen.
Totta muuten! Itse olen aina ajatellut ottavani tietyt kastelupäivät, mutta jotenkin se ei sitten olekaan onnistunut :-D
PoistaKiitos näistä vinkeistä! Itse ostin viikonloppuna myös viherkasveja, koska aloin kaivata niitä sisustukseen. Aikaisemmat ovat aina kuolleet, joten nämä vinkit tulee todella tarpeeseen, itse olen nimittäin ihan onneton sisäkasvien kanssa! :)
VastaaPoistaViherkasvit tuo tosi kivasti raikkautta ja pehmeyttä sisustukseen, hyvä valinta siis! Kannattaa näitä kokeilla, ja vaikkei nyt joka viikko muistaisi, niin ainakin silloin tällöin antaa merilevää ja sumutella. Useimmat kasvit tykkää jo siitäkin :-)
Poista