DIY: Ommeltu joulukalenteri nro2

Meillä on ollut jo vuosia käytössä omatekemäni ommeltu joulukalenteri. Käytin siinä värikkäitä tilkkuja taskuina silloisen kotimme sisustusta mukaillen, inspiraation sain silloin myynnissä olleesta Marimekon kalenterista. Nuukana kotiäitinä en sitä oikeaa raaskinut ostaa, niin päädyin samalla opettelemaan ompelukoneen käyttöäkin. Voisi sanoa, että tuosta ensimmäisestä kalenterista tuli elämään muutakin kuin vain se kalenteri, ompelusta muodostui rakas harrastus jota kotiäitivuosina harrastin ahkerasti. Nykyään ompelu on hyvin satunnaista, mutta taas joulukalenteri oli se asia, joka sai tarttumaan koneeseen. Halusin nimittäin päivittää kalenterin vastaamaan enemmän tämän kodin värimaailmaa! Lapset rakastavat tätä kalenteriperinnettä, enkä itsekään olisi halunnut muunlaista kalenteria hankkia, vain väritys kaipasi päivitystä.


Ommellulle joulukalenterille on ollut meillä perusteina toki ulkonäkö, mutta myös vähän ekologisempi kulma. Jo ensimmäistä kalenteria tehdessä kaipasin vaihtoehtoa niille kaupan suklaakalentereille, jotka ensinnäkin ovat hankalia pitää esillä. Tiedättehän miten ne kaatuilee jos ne on nojallaan jossain pöydällä, seinään ei voi kiinnittää että saa vielä suklaat ulos jne. Meillä noita kaupan perinteisiä kalentereita olisi yhtäaikaa iso kasa esillä, joten tämä pointti on ihan aiheellinen. Toinen syy on se, että suklaakalenterit on käytännössä tosi iso roska. Muovinen kotelo jossa on päällä vain se kuvapahvi. Ne on rumia, ja lisäksi suklaakin on niissä pahaa :-D Onhan siinä jo monta syytä kerrassaan! Vaikka teko on tavallaan pieni, voisin kuvitella että aika iso kasa roskaa on jo nyt tullut meidän perheestä vähemmän näiden seitsemän vuoden aikana, joina olemme ommeltua kalenteria käyttäneet. Täytteenä meillä on ollut milloin mitäkin pientä on keksitty, toki esimerkiksi Fazerin konvehdeissa on se kääre myös, mutta roskana silti paljon pienempi ja helpommin kierrätettävä. Taskuihin sujautetaan aina useampi samanlainen yllätys, josta jokainen lapsista saa käydä hakemassa yhden kun aamutoimet on ensin tehty. Vaikka toisaalta kuukauden mittainen karkkipäivä vähän ahdistaa, on toisaalta aamutoimien ripeys kalenterin voimalla niin paljon parempi, että menkööt sen takia :-D Taskut mahdollistavat muunlaistenkin yllätysten käytön kuin se herkut, mutta aika pitkälle nameilla meillä on silti menty. Joskus joku purkkapaketti on voinut olla, mutta kovin paljon isompia juttuja taskuihin ei mahdu montaa.


Tässä uudessa versiossa kalenterista on mitat ja ulkoasu hyvin pitkälle samanlaiset kuin vanhassakin. Materiaalit ovat pääosin kierrätettyjä, vain pohjakankaan jouduin ostamaan kun varaston aarteissa ei ollut sopivaa, ja samalla ostin pienen pätkän korkkikangasta josta tuli muutama tasku ja numeroita. Muut taskut ovat vanhoista Marimekon kangasmallivihkoista, joita on poistettu huonekaluliikkeessä käytöstä. Pari nahkaista taskua joukossa on myös, nekin ovat vanhoja mallipaloja huonekalunahasta.


Tällä postauksella vastaan myös Modernisti Kodikas-blogin Kertun heittämään haasteeseen, joka kuuluu näin:
"Millainen on kaunis ja kohtuullinen joulusi? Kerro ideoita siihen, kuinka teet vaikka ihan pieniäkin kestäviä valintoja tunnelmasta tinkimättä."

Toivottavasti moni bloggari tarttuu kivaan haasteeseen! Kerttu tekee koosteen omaan blogiinsa vielä ennen joulua. Oletteko muuten jo käyneet kurkkaamassa Kertun uudet upeat sivut? Ne löytyy osoitteesta www.modernistikodikas.fi

Oikein mukavaa viikon jatkoa, enää muutama päivä niin päästään aloittamaan joulukalenteri! Sitä ennen muistakaahan katsoa huomenna keskiviikkona vielä Suomen Kaunein koti-ohjelman finaalijakso klo 20 kolmoskanavalla. Iiiks!

Ei kommentteja

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!