Kaunista kierrätystä, Ecosmol

Kaupallinen yhteistyö Niimaar:in kanssa


Olen varmasti ennenkin kertonut, että meillä on aika paljon omatekemiäni huonekaluja. On niin sohvapöytää kuin ruokapöytääkin, ja löytyypä makuuhuoneestamme pähkinäviilutettu senkkikin, jonka tein opiskeluaikoina koulutyönä. Tätä omaa pienimuotoista kalustemuotoilijan taustaani vasten katsonkin usein myytävissä kalusteissa rakenteita, muotoa, pintakäsittelyä jne. Myös usempaan käyttötarkoitukseen taipuminen on mielestäni esineille aina plussaa. Arvostan kekseliäisyyttä ja uusia ideoita, niin huonekaluissa kuin ylipäätään elämässä!  Välillä vastaan tulee uusia tuotteita, jotka kolahtavat heti. Yksi tälläinen on tämä kierrätystä ja lajittelua varten kehitetty Ecosmol, johon törmäsin ensimmäisen kerran jo noin vuosi sitten. Mallikappale tuli myymälään jossa työskentelin, ja ihastelin sen muotoa ja viimeistelyä, sekä kekseliästä ideaa jo silloin. Muotoilun takaa löytyykin Harri Koskinen, jonka tuotannossa on ollut muitakin kotimaisen muotoilun helmiä.

Nyt, kun kesällä törmäsin säilyttimeen toistamiseen Fiskarsissa vietetyssä Sisustustoimittajien kesäpäivässä, roihahti ihastukseni uudelleen. Tälläinen on saatava, tuotehan oikein huutaa meidän keittiötä kodikseen! Yhteistyö Niimaar:in kanssa sopi siis minulle enemmän kuin hyvin, ja saan samalla vinkattua teillekin tästä näppärästä tavasta lajitella tavaroita. Lisäksi perehdyttyäni yritykseen ja ideologiaan Ecosmolin takana, pidin kokonaisuudesta vielä enemmän. Kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö kun ovat itsellenikin tärkeitä asioita, ja mielelläni niitä vien myös eteenpäin! Ecosmol ja sen kierrätettävät kestokassit valmistetaan Suomessa, joka on hyvä plussa sekin.


Niimaar kertoo tuotteestaan seuraavaa: "Ecosmol-kierrätyskaluste on suunniteltu kierrätettävien materiaalien lajitteluun ja säilyttämiseen. Haluamme mm. edistää kertakäyttömuovin käytön lopettamista, zero waste kulttuuria ja kiertotalousajattelua hyvin käytännöllisen designin kautta. Ecosmol on siitä hyvä, että se on monikäyttöinen kaluste, sillä se toimii myös jakkarana, penkkinä, sohvapöytänä, säilytystilana myös muille tavaroille. Vaikka lastenhuoneesa leluille, eteisessä pipoille, lapasille…"

Meillä on jo talon rakennusvaiheessa mietitty jätteiden lajittelua varsin pitkälle. Keittiön suunnittelussa otimme pitkän pätkän säilytystilasta kierrätykselle, eli että kaikelle löytyy oma paikkansa. Astiat piti olla sekajätteen lisäksi pahveille, metallille, lasille, pulloille, muovipusseille, paristoille ja paperille. Biojäteastialle on pihalla paikka, mutta se on vielä hankkimatta. Nyt uutena on sittemmin tullut vielä muovipakkaukset, joita on alettu keräämään alueellamme myös. Vaikka lajittelulle on tosiaan neljä isoa laatikkoa, altaan alla olevat sekä viereiset kaksi, niin siltikin tila meinaa loppua vähän kesken. Ecosmol toikin tähän tilanteeseen tosi esteettisen ratkaisun. Sen sisällä on kaksi siirrettävää väliseinää, ja saatavilla on myös tuotteen omat kestokassit. Kassien materiaali  on vettähylkivää polyesteria, samaan tapaan kuin urheilukasseissa, joten laatikon pohjakin pysyy hyvänä. Kasseissa voi valita kuvioksi joko Niimaar-logon, tai japanilaisen kuvataiteilija Yoshi Sislayn piirroksen. Päädyimme laittamaan lokeroihin lasin, metallin, ja paperit. Kassin täytyttyä sen voi näppärästi napata mukaan kauppareissulle, ja tyhjentää samalla kierrätyspisteeseen.Koska laatikko on tukevaa vaneria, sitä voi tosiaan käyttää myös penkkinä tai pienenä pöytänä. Meillä sen voi vetää näppärästi lisäistuimeksi pöydän päähän, jos on tarvetta. Laatikon sisään menee myös se perinteinen styroksinen kylmälaukku, jos haluaa laittaa sen nätimmin esille esimerkiksi juhlissa. Kantea voi käyttää tuolloin tarjottimena. 


Pöytämme pinta on koivuvaneria, ja siksi valitsin myös Ecosmolin koivuvanerisena. Muitakin värejä oli tarjolla, mutta tämä oli aika luonteva valinta. Nyt jo huomaa, kuinka pöytämme on hieman tummunut vuosien aikana, ja uusi vaneripinta on kauniin vaalea. Nämä kaksi sopivat silti yhteen täydellisesti!


Jos ihastuit kierrätyskalusteeseen yhtä paljon kuin minä, niitä saa tilattua Niimaarin omasta verkkokaupasta: https://niimaar.com/product/ecosmol/  

Niimaar on mukana ensi syksyn Habitare-messuilla 12.-16.9.2018, ja heidät löytää Eettiseltä Alueelta. Myös meneillään olevilla asuntomessuilla vilahtaa sama kaluste Fiskarhedenvillanin (kohde 4) keittiössä :-)

Mukavaa ja helteistä päivää kaikille!

4 kommenttia

 1. Tää on ihana! Olen haaveillut tästä jo jonkin aikaa. Helpottaisi kummasti kierrätystä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Vanhassa talossa on varmasti vielä tiukempaa lajittelun säilytystilan kanssa, kun meilläkin tuntuu olevan vaikka mielestämme panostettiin siihen tosi reilusti tilaa uuteen keittiöön :-D Toisaalta isosta perheestä tulee paljon kierrätettävää, ehkä syy meillä onkin siinä, hmm... Mutta siis, voin kyllä suositella, Ecosmol on tosi nätti ja tukeva ja näppärä!

   Poista
 2. Onpa hyvän näköinen ja käytännöllinen laatikko. Hienosti mahtuu monenmoista tavaraa sisälle. Kierrätys on hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kierrätys on kyllä tosi tärkeää, ja ollaan koetettu kierrättää mahdollisimman hyvin aina kaikki. Tällähetkellä biojäte on ainoa jota ei kerätä, ja sekin puutos on tarkoitus piakkoin korjata :-) Biojäteastia jäi aikoinaan edellisen talon pihaan, ja tänne sen hankinta on vain jäänyt muiden hankintojen jalkoihin. Mutta tykkään, että myös kierrätystä silmälläpitäen on tälläistä kaunista muotoilua tarjolla!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!