DIY: Himmeli pellon heinistä

Talostakoti takka

Olin saanut päähäni, että haluaisin kokeilla himmelin tekoa tänä syksynä. Muovisia pillejä en halunnut käyttää, ja tarkoitus oli käyttää aitoja olkia. Olkiakaan ei nyt ollut sopivasti saatavilla, niin keksin kokeilla tekemistä ihan heinästä, jota on tuo meidän takapihalta alkava pelto pullollaan. Ensimmäinen harjoituskappale on nyt valmis, ja kyllähän siitä ihan oikean olkityön näköinen tuli!


himmeli Talostakoti

Alkutyöt


1. Ensimmäisenä piti kerätä heinää, eli kuivia talventörröttäjiä pellolta. Otin mahdollisimman pitkiä varsia, noissa näytti päätytupsujen perusteella olevan kahdenlaisia.  

2. Puhdistus, katkaisin päädystä tupsun pois, jättäen siihen pienen pätkän vartta jos käytän niitä vielä johonkin muuhun. Sitten pätkin korret aina varressa olevien nivelkohtien välistä, niin että leikkasin nivelet pois. Tällöin pinnassa oleva kuiva kuorikin irtoaa helposti vetämällä.

3. Lajittelin pätkät pituuden mukaan, ja samalla vähän paksuudenkin mukaan.


Himmelin teko

Rakentaminen


Kun aloitin varsinaista työtä, piti heinistä saada ensin oikean mittaisia paloja. Palojen pituus riippuu himmelin mallista jota teet, tämä ensimmäinen harjoitukseni oli tähti johon tuli 5cm ja 8cm pitkiä pätkiä. Jotta korret eivät murru leikattaessa. liotin niitä ensin noin puoli tuntia vedessä, ja leikkasin oikean mittaisiksi paloiksi kosteana. Sitten jätin pätkät pyyhkeen päälle kuivumaan, koska itse rakentaminen tehdään kuivilla heinillä.

Yhdistämisessä käytin ohutta puuvillalankaa kaksinkertaisena, sekä ohutta neulaa. Ensimmäinen neula oli liian lyhyt ja kevyt, eikä sujahtanut oljista läpi, mutta sitten löysin nukkeneulan askartelukaupasta, ja se oli vähän pidempi mutta edelleen riittävän ohut. Tähden ohje minulla oli kirjastosta lainatussa himmelikirjassa, ja seuraavaksi tarkoitus oli tehdä samasta kirjasta vähän isompi malli. 


Yllättävän paljon työtä ( ja heiniä) vaatii siis pienikin himmelityö, ja kaikki rispektit isojen olkihimmeleiden tekijöille! Ihan sinne asti ei vielä omat taidot riitä, mutta jos pikkuhiljaa koettaisin tuota materiaalia aina keräillä ja putsailla, niin ehkä saan vielä tehtyä vähän isommankin työn joskus? 

Alkuun vähän vierastin tuota epätasaista väriä joka heinissä on, silmä kun on tottunut niihin kauniin virheettömiin aitoihin olkiin. Toisaalta tämä heinähimmeli on ainakin melko "luomu", joten ehkä pellon tuiskut saakin näkyä vähän myös lopputuloksessa? :-)


Leppoisaa viikonloppua kaikille!


4 kommenttia

  1. Tosi tyylikäs himmelitähti! Minusta on tosi kiva, että väri on elävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Omakin silmä alkaa tottua tuohon heinien väriin, ja jatkossa jos näitä innostuu tekemään, heinät kannattaa varmaan kerätä jo aiemmin syksyllä, niin voivat olla sitten paremmassa kunnossa. Nyt kun on ollut jo syksyn sateet ja välillä luntakin, niin nuo alkoi olla jo osa aikamoisen huonokuntoisia, ja siitä värikin tulee.

      Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!