Joulukuuset blogissa vuodesta 2011

Näin joulukuun kunniaksi voi jo vähän ottaa joulun aiheita esille. Luin blogisisko Essin kivan koosteen omista blogivuosien joulukuusista, ja päätin tehdä saman perässä. Kiitos siis ihanasta ideasta sinne Esmeraldas-blogin Essille! Samalla tuli kaiveltua esiin vanhoja kuvia, ja hauska huomata miten paljon muutoksia onkaan tapahtunut niin kodeissa kuin asukkaissakin :-)

2011


Ensimmäisen blogivuoden kuusi oli vanhan kodin olohuoneen nurkassa vähän ahtaan oloisesti. Muistaakseni syy oli se, että viereinen lasikuisti oli vielä rakentamatta. Koristeina oli omatekoisia koristeita, joitakin vanhoja perittyjä, ja kauniita Kalevala Korun messinkikoristeita. Apuna minulla oli pieni nuhainen tonttu, joka olikin silloin tosiaan noin pieni! Nyt tuo sama minimies pelaa jääkiekkoa ja on paljon isompi... Tuon joulun tunnelmia näkee tästä postauksesta.2012


Seuraavana vuonna kuusi oli jo päässyt lasikuistille, joka olikin sille paljon parempi paikka. Osasyynä taisi olla eräs sinä vuonna syntynyt tyttövauva, jonka ulottumattomiin kuusi oli hyvä saada ovien taakse. Koristeissa teemana taisi olla all in, eli laatikoista mätettiin kuuseen kaikki pallot mitä löytyi. Ehtiihän niitä harmonioita sitten myöhemminkin :-D Tuon joulun tunnelmat löytyy täältä.
2013


2013 tonttujen määrä oli kasvanut taas yhdellä, mutta kuusi oli silti päätetty laittaa olohuoneen puolelle. Ilmeisesti edellisen vuoden vauva oli jo sen verran tolkuissaan ja tuorein tulokas taas niin pieni ettei vielä mahtanut puulle mitään. Koristeissa mentiin edelleen punaisilla omenoilla, ja sen kaveriksi kaikenlaista kiiltävää. Lapsosten ja äidin toiveet koristeissa eivät ole juuri koskaan kohdanneet :-D Kodin sisustus näyttää yllättävän tummalta kuvissa, ja niin se taisi kyllä ollakin. Värikäskin tuo koti oli, paljon enemmän kuin tämä nykyinen. Ja ahdas kahdeksalle, sekin välittyy kyllä kuvista.
2014


Tämä joulu ja joulukuusi oli viimeinen tässä kodissa. Mielessä oli jo rakenteilla oleva uusi talo, ja tänne vartavasten suunniteltu paikka isolle joulukuuselle. Vanhan kodin viimeinen kuusi oli jo hieman hillitympi koristeiltaan kuin edelliset, ja koristeet olivat omatekemiäni keramiikkakoristeita. Nuo samat on käytössä edelleen, ja tulevat luultavasti tämänkin vuoden joulukuuseen. Tuosta joulusta minulla ei ole juurikaan muistikuvia, kertonee jotakin elämäntilanteesta rakentamisen pyörteissä.2015


Ensimmäinen joulu uudessa kodissa! Joulukuusi oli tosi iso, noin kolmemetrinen, kuten jo edellisenä vuonna haaveilimme. Löysimme tarpeeksi suuren kuusen paikalliselta myyjältä. Tämä kuusi oli kasvanut Porvoon saaristossa, eli aika läheltä tuotu. Perheen tuoreimman tulokkaan, eli kissanpennun vuoksi kuusi oli sidottu narulla latvasta pystyyn, ja luulempa että tänä vuonna tuo sama niksi tulee taas käyttöön. Koristeissa jatkettiin edellisen vuoden teemalla, mutta ison kuusen myötä huomasimme että valosarjoja pitää olla kaksi, yksi ei riittänyt kuin puolikkaaseen puuhun.

2016


2016 paluun tekivät kiiltävät pallot. Punaista on ollut ripaus mukana kuusiemme koristeissa aina, ja niin nytkin. Myös musta on ollut monen vuoden väreissä mukana, ja tässä vuoden 2016 kuusessa myös kulta. Kuuseksi löytyi hieman kapeampi yksilö kuin edellisvuonna, ja koristelijatkin mahtuu paremmin töihinsä ympärille. Tuon joulun tunnelmiin tästä linkistä.
2017


Kuusi jatkaa tutulla paikallaan olohuoneen nurkassa. Tuo paikka oli tosiaan pohdittu jo rakennusvaiheessa joulukuusen paikaksi, ja nurkkaan on laitettu lattianrajaan myös pistorasia kuusen valoille. Meillä on ollut pari kertaa toinen pienenpi kuusi parvekkeella, mutta sisällä ei muista loogisia paikkoja kuuselle oikein ole. Nyt tänä vuonna alkaa tulla myös haasteeksi se, että viherkasvit ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei niitä pysty enää siirtämään kuusen tieltä muihin tiloihin, koska ottavat kattoon kiinni. Pitänee keksiä tähän joku ratkaisu lähiviikkojen aikana!
Vuoden 2017 joulu oli tunnelmaltaa erikoinen ja väsymyksen värittämäkin. Olin juuri irtisanoutunut työstäni, ja aloittamassa vuoden vaihteessa yrittäjänä. Vuorotyö oli tehnyt tehtävänsä, ja palautuminen oli vasta alkamassa, ja jouluvalmistelutkin olivat jääneet työkiireiden vuoksi ihan viimeisille päiville. Joulu siitäkin kuitenkin saatiin, ja tunnelmia löytyy täältä.

Meillä joulukuusissa toistuu vuosittain yksi selkeä teema. Meillä on aina aito kuusi, enkä voisi kuvitellakaan muovikuusta. Kuusi on ollut myös kotimainen, sitä perinteisempää mallia. Joinain vuosina olen hetken harkinnut pidempineulaista pihtaa, mutta aina päätynyt metsäkuuseen ihan jo tuoksun takia. Ulkolaisia kuusia vähän vierastan siksi, että miksi ostaa kaukaa tuotu kun läheltä tuotujakin, kotimaisia kasvattajia tukevia on tarjolla?

Kuusen koristeissa ei tule isoja muutoksia  enkä niitä kaipaakaan. En halua ostaa uusia koristeita joka vuosi vain vaihtelun vuoksi, paljon kestävämpää on mennä suunnilleen samoilla ja joitain pieniä mausteita mukaan vaihdellen. Samalla syntyy perinteitä, joita lapset muistavat varmasti vielä aikuisenakin. Osa koristeista on niinkin vanhoja, että ne ovat omasta lapsuudestani peruja. Iso osa on myös omatekemiäni, siellä on keraamisten diy-koristeiden lisäksi myös puuhelmistä tekemiäni, ja tänä vuonna haaveissa on tehdä vielä olkikoristeita itse. Saapa nähdä ehdinkö!

Tämän vuoden joulukuusi on luultavasti vielä metsässä kasvamassa, mutta pikkuhiljaa tässä voi alkaa virittäytymään tunnelmaan. Mitään valmisteluja en ole tämän joulun suhteen muutenkaan vielä tehnyt, paitsi joulukortit on tilattu ja tulleetkin. Niissä siis kerrankin ajoissa! Onneksi ei ole vielä kiirettäkään.

Onko teillä perinteitä joulukuusien koristeissa? Mitä värejä suositte, löytyykö joulun punaista, vai modernimpia värityksiä? Suunnittelu on usein lähes yhtä mukavaa kuin toteutus, ja itse haaveilen tosiaan niistä olkikoristeista. Palataan siis aiheeseen, kun tämän vuoden kuusi on tuvassa!


4 kommenttia

 1. Kauniit kuuset ja tyylikkäät koristelut. Oi noita aikoja, kun kaikki koristeet olivat alaoksilla. Nyt esikoinen on jo niin pitkä että koristeet asettuvat hieman tasaisemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on tosiaan aika lyhyitä koristelijoita ollut viime vuosina, varsinkin kun kaksi isointa lasta ei asu enää kotona. Toisaalta olen saanut itse laitella sitten yläoksistot kuntoon :-D
   Odotan jo innolla tämän vuoden kuusta!

   Poista
 2. Oi, kuuset on kauniita, mutta nuo tontut. Ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näitä kuvia kaivellessa tuli itsekin hymyiltyä tonttusille, kun olivat vielä niin pikkuisia ♥ Näitä neljää nuorinta tuli aiemmin kuvattua vielä blogiinkin enemmän, mutta nykyään selvästi vähemmän kun ovat jo isompia. Kiva että on jäänyt paljon kuvia muistoksi noilta vuosilta!

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!