DIY: JäätulppaanitUlkona paukkuu rapsakka pakkanen, ja on taas oivallinen tilausuus tehdä jäälyhtyjä ja jääkukkia. Jäädytetyt tulppaanit alkavat olla jo perinne, olen tehnyt näitä vuosittain ties kuinka kauan. Blogin arkistoistakin löytyy muutama juttu aiemmilta vuosilta, kuten nämä vuoden 2013, ja vuoden 2014 tulppaanit edellisen talon pihassa. Koska tykkään tulppaaneista kovasti, tulee niitä hankittua aika usein. Jäädyttämällä saa jo rapistumassa oleville tulppaaneille vielä mukavasti lisäaikaa! 


Kukkapenkki uinuu hangen alla, mutta jotakin sieltä pilkistää :-D

Yksinkertaisuudessaan näitä valmistetaan niin, että laitetaan astiaan vettä ja tulppaaneja, ja annetaan jäätyä pihalla. Toki muutamia niksejä näihin on pitänyt kehittää, jotta lopputulos on kaunis. Yksi on varret, ne kun tuppaavat nousemaan veden pinnalle. Näissä oli pari keittiön ruokaveistä painona, jotta varret pysyivät upoksissa. Kun vesi oli alkanut jäätyä, mutta pinnalla oleva jää oli vielä tosi ohut, kävin tekemässä siihen pienen reiän ja noukin sen kautta veitset pois. Sen jälkeen annoin koko veden jäätyä umpeen, joka vei pikkupakkasilla pari päivää. Sitten valelin nopeasti ämpärin pohjaa lämpimällä vedellä, ja jääpaakku rapsahti nätisti irti. Jääkukat pystyyn kukkapenkkiin, ja valmista tuli :-)
Toinen niksi on se, että värillisistä tulppaaneistä tulee nätimmät jääkukat. Valkoisia tulppaaneja suosin sisustuksen kannalta näin talvisin, mutta ne muuttuvat jäätyessän kellertäviksi. Tässä kuvien jääkukassakin on irrallisia valkoisen tulppaanin terälehtiä mukana, niistä näkee ettei jäädytys oikein pue niitä. Kannattaa kuitenkin kokeilla kaikenlaisia versioita, tämä on siitä hauskaa hommaa ettei kustannuksia juurikaan tule, jos tulppaanit on jo palvelleet sisällä maljakossa ja olisivat menossa muutoin roskiin! Siihen liittyy muuten vielä kolmas niksi, kannattaa ottaa jäädytettävät kukat juuri ennen sitä pahinta lakastumista maljakosta, jos kukat pääsee ihan repsottaviksi, niistä irtoaa terälehdet kun ne päätyy veteen. Kukat voi olla jo vähän repsahtaneita, se ei haittaa lainkaan, mutta tosiaan ei kannata odottaa niitä ihan viimeisiä hetkiä kuitenkaan.


Muutama hassu kuukausi enää, ja penkistä nousee jo oikeasti tulppaaneja! Vaan nyt nautitaan ensin joulun tunnelmasta täysillä, ja vasta sen jälkeen aloitan kevään ja puutarhajuttujen haaveilun ♥

Ihanaa joulua kaikille!

Ei kommentteja

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!