Takan luukun puhdistus myrkyttömästi


Aamupäivän pehmeä valo sai tarttumaan kameraan, ja otin ylläolevan kuvan jonka latasin sitten myös Instagramiin. Kuvatekstissä sielläkin pohdin, että pitäisi kai putsata tuo takan luukku, sen verran se on tummunut taas kun nyt pakkasilla on poltettu ahkerasti tulia. Hetkeä myöhemmin totesin itselleni, että tuumasta toimeen! Ajattelin, että ehkä voisin laittaa tänne blogiinkin vinkkiä, miten minä tuon homman teen. Tapoja on varmasti monia muitakin, mutta tämän tavan etuna on ekologisuus, mitään puhdistusaineita ei tarvita. Ainekset löytyvät myös yleensä aina valmiina kotoa :-)


Ihan ensin suojataan lattiaa takan edestä. Otin valmiiksi esiin myös roskapussin, ja astiaan vähän vettä. Moppi oli myös lopun siivousta varten valmiina vieressä että saan jäljet siistittyä heti (koska koira).


Tee sanomalehden aukeamasta tullo, joka kastetaan osittain veteen. Töpötä tätä kostutettua kohtaa kevyesti takan sisällä olevassa tuhkassa jolloin tuhka tarttuu paperiin. Tällä kohdalla sitten pyyhitään takan lasia pyörivin liikkein, ja tuhkasta muodostuva tahna alkaa irroittaa nokea. Alkuun näyttää siltä, että lika vain leviää, mutta hetken kun jaksaa pyöritellä, alkaa kirkkaampiakin kohtia näkyä lasissa.


Käy lasi läpi kauttaaltaan tuhkan avulla, ja vaihda välillä uusi sanomalehti kun vanha alkaa hajoamaan käsiin. Lasin nurkat kannattaa tarkistaa vielä luukun oikealta puolelta, että näyttääkö siistiltä, nurkkiin jää helposti vähän tummentumaa. Lasin pintaa ei tarvitse mitenkään huuhdella, vaan pyyhkimistä jatketaan kunnes lasi on riittävän kirkas. Sanomalehti itsessään kirkastaa lasia, vähän samaan tapaan kuin jotkut pyyhkii ikkunanpesussa viimeiset kuivaukset sanomalehdellä.

Talostakoti takka

Lopuksi likaiset paperit roskiin (tai esim saunan uuniin), lattian paperit takaisin lehtien keräykseen matkalla olevaan pinoon, ja lattian pyyhkäisy mopilla. Tälläisen ison kulmaluukun putsaamisessa minulla meni kaikkineen noin 15 minuuttia, eli mikään iso operaatio ei ole kyseessä!


Mukavaa loppuviikkoa!

14 kommenttia

 1. Hyvä vinkki! Pitääpä kokeilla itse kiukaan lasiluukkuun samaa keinoa jos saisi siitäkin myrkyttömästi puhdasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kannattaa kokeilla! Meillä on myös puukiuas, ja samalla systeemillä putsailen senkin luukun. Siellä lasin kirkkaus ei toisaalta ole niin oleellista, kun saunan hämyssä sitä vain katsellaan. Tämä takka kun on meillä ihan keskellä huushollia, tekee mieli pitää sen lasit vähän siistimmässä kunnossa :-D

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Nyt kun takka on ollut kovassa käytössä, on myös tuo lasi mustunut. Joten, näillä vinkeillä viikonloppuna takanluukkua puhdistamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Kiva jos tuli tarpeeseen :-) Hetken mietin että voiko tälläistä edes blogiin laittaa :-D

   Poista
 3. Sama mummolta opittu konsti on ollut itselläkin käytössä. Mummolla sentään 101 vuoden elämänkokemus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Vaikkei minulla ihan noin paljon ole vielä elämää elettynä, kyllä tässä välillä vähän mummoksi itsensä tuntee :-D Mummot on kyl just parhaita!

   Poista
 4. Tuota pitääkin kokeilla! Miksi ostella jotain erikoisainetta kun homma hoituu näinkin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä just, että ei maksa kuin vaivan ainakin kokeilla ensin tätä. Jos ei lähde, niin ehkä sitten jotain järeämpää? Itse olen tällä systeemillä saanut kyllä aina kaikki luukut puhtaiksi :-)

   Poista
 5. Tämä on hyvä ja ekologinen vinkki ja itse olen tätä myös harrastanut:) Mikähän siinä on, että sitä jotenkin sokeutuu tuolle noelle ja ei sitä aina edes huomaa, ennekuin sattuu "kunnolla" katsomaan:) Saunan ovi lähtee tällä samalla vinkillä myös hyvin kirkkaaksi kaikesta saippua- ja shampoon sotkuista. Terkuin Minna Mäkinen, Kristallikimara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on jännä juttu, että itsekin huomasin mustuneen luukun vasta valokuvasta :-D Kiitos muuten tuosta saunan ovi vinkistä, sitä en ole hoksannut kokeillakaan! Menee testiin, täällä on tosi kalkkinen vesi, niin niitä jäämiä jää aika paljon.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Moi,
  Tämä teidän takka on aivan ihana! Millainen lämmöneristys takassa on kalustepuolella? Mietin vain kylmälaitteen viereen sijoitusta, vaikuttaako siihen jotenkin :) Olen miettinyt samanlaista takkaa, mutta saanut muilta kommentteja sen olevan vain ”hupitakka”... miten olette ratkaisseet tämän ongelman lämmitysjärjestelmässänne? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitoksia! Tuolla on kiviseinä takana kalusteisiin päin välissä. Takka kun ei varaa kylkiinsä lämpöä, sen pystyi laittamaan myös noin.
   En koe että on hupitakka, kun lämmittää ihan kunnolla tilaa. Me valittiin tämä kiertoilmatakka siksi, koska talossa on kaukolämpö, ja varaavan takan kanssa se olisi reagoinut turhan viiveellä. Nyt takkaa käytetään vain silloin kun kaipaa lisälämpöä, eikä se jää hohkaamaan pitkäksi aikaa jos esim lämpötilat muuttuukin. On toiminut meillä tosi hyvin, toki tarpeita on erilaisia :-)

   Poista
 7. Kiitos vinkistä, toimii loistavasti!
  - Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva että löysit vinkkini! Tämä on tosiaan helppo ja edullinen keino putsata lasiluukut, olen käyttänyt samaa tekniikkaa myös kiukaan luukkuun kun tuolla edellisessä talossa oli puukiuas :-)

   Poista

Kysy, kommentoi, ehdota, höpise. Kommentit ilahduttavat aina!